Castelul Peleș: Cea mai spectaculoasă clădire din România. Tarife, program și toate informațiile pentru vizitare

Castelul Peles
Pixabay

Castelul Peleș este una dintre cele mai spectaculoase clădiri din România și se numără printre cele mai vizitate obiective turistice de la noi din țară.

Arhitectura sa deosebită, amplasarea pitorească în mijlocul naturii, dar totodată aproape de centrul orașului Sinaia, și istoria impresionantă a clădirii fac din acest castel o atracție unică, atât pentru turiștii străini, cât și pentru români.

Dacă vrei să vizitezi și tu impresionantul castel Peleș, îți prezentăm în continuare câteva informații utile, care te vor ajuta să-ți organizezi cât mai bine excursia.

Istoria castelului Peleș

Castelul Peleş a fost construit în stil neorenascentist, la cererea regelui Carol I, inițial ca reședință de vară a familiei regale, dar ulterior a fost folosit și în scopuri oficiale. Construcția a început în anul 1873 și a fost terminată abia în 1914, deși inaugurarea a avut loc în 1883. În această perioadă au fost ridicate în apropiere și alte construcții impresionante - castelul Pelișor, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Vila Șipot.

Peleșul a fost reședință regală până în anul 1947, fiind naționalizat de autoritățile comuniste un an mai târziu și transformat în muzeu începând cu anul 1953, în timp ce alte clădiri din complex au devenit case de creație și odihnă pentru artiștii agreați de regimul comunist. În 1975, din cauza stării avansate de degradare, castelul a fost închis pentru public, fiind folosit doar ocazional, în scopuri de protocol. Abia din anul 1990, după căderea regimului comunist, castelul Peleș a fost redeschis vizitatorilor, iar din anul 2007 a reintrat în proprietatea familiei regale care l-a închiriat Ministerului Culturii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Prezentarea camerelor din Peleș

Castelul are foarte multe încăperi și nu toate sunt deschise turiștilor. Astfel, tururile de vizitare includ numai cele mai importante camere:

●      Holul de Onoare - care se întinde pe trei etaje și are pereții îmbrăcați în lemn de esență exotică. Holul este decorat cu basoreliefuri impresionante, cu sculpturi de alabastru și panouri retractabile din sticlă vitrată.

●      Apartamentul Imperial - realizat în stil baroc, în cinstea împăratului austro-ungar Franz Joseph, prieten al familiei regale, care a vizitat castelul.

●      Sala Mare de Arme - încăperea găzduiește o expoziție impresionantă de peste 1.500 de arme și armuri, datând din secolele XIV-XIX, una dintre cele mai mari colecții de acest fel din Europa. Expoziția include inclusiv arme folosite de regele Carol I în timpul Războiului de Independență împotriva Imperiului Otoman.

●      Sala Mică de Arme - camera conține o colecție de arme orientale (otomane, persane și arabe), fabricate în special din aur și argint și decorate cu pietre prețioase.

●      Sala de Teatru - sala de spectacole este amenajată în stil Ludovic al XIV-lea, găzduiește 60 de scaune și o lojă regală. Decorațiunile includ picturi murale realizate de Gustav Klimt și Frantz Matsch.

●      Sala Florentină - impresionează în special prin ușile din bronz masiv fabricate la Roma și șemineul din marmură frumos decorat.

●      Salonul Maur - încăperea este amenajată în stil oriental, cu carpete otomane, arme și armuri și cu o mică fântână interioară din marmură, iar mobilierul este încrustat cu sidef.

●      Salonul Turcesc - mica încăpere, decorată cu carpete otomane și textile din mătase, era folosită ca fumoar de către domni, în timpul sindrofiilor.

Castelul Peleș - program de vizitare

Castelul Peleș poate fi vizitat numai în grup organizat, printr-un tur ghidat care durează aproximativ 45 de minute. Există tururi în limba română sau în limbi străine, iar taxa de ghidaj este inclusă în prețul biletului de intrare. În funcție de opțiunile tale, poți alege un tur mai scurt, care include doar vizitarea încăperilor de la parter, un tur care include parterul și primul etaj sau turul complet, care include și camerele de la al doilea etaj.

Programul de vizitare este următorul:

●      Marți: 09:15 – 17:00

●      Miercuri: 10:00 – 17:00

●      Joi – Duminică: 9:15 – 17:00

●      Luni: închis.

Conducerea muzeului oferă și următoarele informații importante:

●      În zilele de marți se vizitează doar expoziția de bază (parterul),

●      Ultima intrare pentru turul I (parter și primul etaj) se face la ora 15:30,

●      Ultima intrare pentru turul II (parter și două etaje) se face la ora 14:45,

●      Ultima intrare pentru expoziția de bază (parter) se face la ora 16:15,

●      Casa de bilete se închide la ora 16:10.

Castelul Peleș - bilete online

Pentru a vizita castelul, poți cumpăra biletele online (www.bilete.peles.ro) sau de la casele de bilete de la Peleș sau Pelișor.

Pentru expoziția de bază, care include numai parterul castelului, prețul este de 50 de lei pentru adulți, 25 de lei pentru pensionari și 12,5 lei pentru elevi sau studenți.

Pentru turul care include parterul și primul etaj, prețurile sunt: 100 lei, 50 lei, respectiv 25 lei, iar pentru turul complet (parter, etajul 1 și etajul 2) tarifele sunt 150 lei, 75 lei și 37,5 lei.

Cum ajungi la Castelul Peleș

La castelul Peleș este foarte ușor de ajuns atât cu mașina, cât și cu trenul sau autobuzul. Coboară în gara sau autogara Sinaia și de acolo poți merge pe jos aproximativ 30 de minute sau poți lua un taxi de la gară. Dacă folosești mașina personală, trebuie să știi că există o parcare amenajată în apropierea castelului, dar ultima parte a traseului o vei parcurge tot pe jos. Nu este însă mult de mers, iar traseul este foarte plăcut, prin pădure și te poți opri să te odihnești puțin la terasele din complex. 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.