Atracții turistice în R. Moldova. De la Chișinău la cramele cu vin moldovenesc, ce obiective turistice nu trebuie ratate

R. Moldova
Shutterstock

Moldova, această mică țară din Europa de Est, este situată între Ucraina și România, într-o regiune cunoscută sub numele de Basarabia și are forma unui ciorchine de struguri.

Republica Moldova este o țară pe care trebuie să o vezi. Teritoriul său este ușor de recunoscut pe hartă datorită asemănării sale cu forma unui strugure. Dacă nu ai mai fost până în Republica Moldova, atunci trebuie neapărat să îți planifici o vacanță aici.

Generalități despre Republica Moldova

Țara se întinde pe o suprafață de 33.850 km², ceea ce o face ceva mai mare decât Belgia.

Peisajul Moldovei este un platou predominant colinar, traversat de mai multe văi de râuri și cursuri de apă.

Cea mai mare parte a teritoriului său este utilizată pentru agricultură (75%).

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Începând cu anii 1980, integritatea teritoriului moldovenesc a fost amenințată de prezența militară rusă în fâșia îngustă de aproximativ 200 km de lungime cuprinsă între râul Nistru și granița dintre Moldova și Ucraina, cunoscută sub numele de Transnistria (PMR).

Pridnestrovie, sau Republica Moldovenească Pridnestroviană (PMR), este un stat separatist nerecunoscut, controlat de separatiștii pro-ruși. Regiunea Nistrului este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova.

Moldova are o populație de 2,6 milioane de locuitori (în 2022). Cel mai mare oraș și capitala țării este de departe Chișinău.

De ce să vizitezi republica Moldova

Tradițiile seculare ale Moldovei au fost întotdeauna însoțite de cultura producerii de vinuri selecte. Clima și peisajul țării permit ca strugurii să primească tot ceea ce au nevoie pentru a-și îmbogăți gustul: soare abundent și umiditate relativă.

Întreprinderile vinicole folosesc cele mai avansate tehnologii moderne pentru a pregăti acest produs.

Datorită acestui fapt, producția de vin din Republica Moldova este solicitată în peste 50 de țări ale lumii. Nici un eveniment nu este organizat în Moldova dacă pe masă nu se află o astfel de băutură divină.

Republica Moldova este cunoscută în lume datorită celebrelor crame subterane de la Cricova și Mileștii Mici.

Sutele de kilometri de galerii subterane, care pot fi străbătute cu mașina, vor crea senzația unui imens "Regat al Vinului".

Lumea subterană a pivnițelor de vinuri este dotată cu săli de degustare realizate într-o arhitectură clasică și modernă.

În 2007, crama Mileștii Mici a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness, cu cea mai mare colecție de vinuri îmbuteliate din lume.

R. Moldova

Cel mai important eveniment, care evidențiază și caracterizează specificul culturii vinului, este Ziua Națională a Vinului, sărbătoare organizată anual în Republica Moldova începând cu anul 2002, în prima sâmbătă și duminică din luna octombrie.

Alt motiv pentru a vizita Moldova sunt cetățile medievale, care au jucat un rol important în istoria țării.

Cetățile au fost folosite și în numeroasele războaie care au avut loc pe teritoriul Moldovei. De-a lungul malului drept al râului Nistru, țara era apărată de cetățile Hotin, Soroca, Tighina și Cetatea Alba. În prezent, doar două cetăți aparțin Republicii Moldova, care au fost păstrate în stare bună și pot fi vizitate și apreciate de turiștii străini, acestea fiind cetățile Soroca și Tighina.

La 55 km nord de Chișinău se află marele tărâm al trecutului geologic și istoric al zonei - rezervația culturală și peisagistică "Orheiul Vechi".

Există mai multe situri care stau mărturie istoriei milenare de pe aceste meleaguri, cum ar fi vestigii ale civilizației dacice, o cetate dacică, rămășițele cetății Sehr al-Cedid, ridicată de Hoarda de Aur în secolul al XIV-lea, mănăstirile rupestre, ruinele unei băi publice tătărești.

Fiecare dintre ele provine din epoci diferite, cu propria poveste și arhitectură peisagistică. Mai mult, privite din unghiuri diverse, în anotimpuri diferite, aceste monumente ale naturii ne oferă o altă imagine, mai originală și mai fermecătoare.

Timp de secole Moldova a fost caracterizată ca o țară ospitalieră. Moldovenii din zonele rurale vor considera o onoare dacă vei intra în casele lor.

Oaspeții sunt de obicei invitați la "Casa Mare" - o cameră tradițională în care au loc toate sărbătorile de familie, în timp ce sunt serviți cu cele mai delicioase și selecte mâncăruri pregătite în mediul rural cu produse autohtone și bio, scrie mfa.gov.

Cunoașterea istoriei unui stat prezintă interes nu doar pentru populația locală, ci și pentru mulți turiști străini.

Teritoriul Republicii Moldova, locuit din cele mai vechi timpuri, a fost influențat de diverse culturi ale civilizației mondiale: de la romanizarea Daciei, la cultura imperiilor otoman și mongol și, nu în ultimul rând, la influența slavă.

Ca dovadă a tuturor acestor influențe stă numărul impunător și diversitatea monumentelor și vestigiilor istorice și arheologice.

Aici vei vedea numeroasele rezervații naturale, dealuri și văi cu râuri și lacuri, stânci și dealuri acoperite de păduri seculare și podgorii vă vor duce într-o lume de senzații unice.

Bucură-te arta populară, cum ar fi: olăritul, țesutul covoarelor, sculptura în lemn și piatră, prelucrarea artistică a metalului, incrustarea ouălor.

Pasiunea pentru frumusețe și armonie s-a reflectat din cele mai vechi timpuri nu numai prin înfrumusețarea interiorului caselor, dar și prin tradiția îmbrăcămintei, a costumului popular.

Practicat în zona rurală a Moldovei, acest obicei de brodare a hainelor, fețelor de masă și a țesăturilor rituale încă mai persistă.

Cele mai frumoase locuri din Moldova

Gazduind o diversitate de rezervații peisagistice și minuni naturale, Moldova îți oferă oportunitatea de a petrece câteva momente de liniște. 

Saharna

Cei care au fost la Saharna doresc să se întoarcă, iar motivele sunt destul de evidente. Cunoscut pentru Sfânta Treime, natura magnifică și stâncile înconjurătoare acoperite de pădure, acest loc este desprins din basme.

Stai la umbra copacilor bătrâni lângă cascadele de o frumusețe remarcabilă pentru a te bucura de liniște, apoi treci peste pârâu și vizitează complexul mănăstiresc, unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din întreaga țară.

Rudi-Arionești

Aceasta este una dintre cele mai importante rezervații naturale în ceea ce privește mărimea și varietatea. Rudi-Arionești constă în trei forje cu margini ascuțite și lemnoase și este plin de forme ciudate create de vânt. 

Plimbă-te în jurul monumentelor naturale precum Stânca Dragonului, Izvorul Verde și ascultă harpa eoliană sau harpa vântului: sunetele melodice, fermecătoare pe care fisurile le emit în zilele vântoase.

Pădurea Domnească

Fiind cea mai mare rezervație naturală din Moldova, Pădurea Regală include mai multe specii de arbori precum stejari, salcii și plopi. În același timp, este locul multor păsări precum stârcii care cuibăresc în copaci lângă râul Prut, dând Pădurii Domnești și un al doilea nume: "Țara Stârcilor."

 Indiferent dacă mergi la pescuit, picnic, vizitezi ferma de bizoni sau pur și simplu faci o plimbare și respiri aerul proaspăt, cu siguranță nu vei regreta să petreci o zi admirând frumusețea nordului.

Cele O Sută de Dealuri

Un fenomen natural unic între râurile Prut și Nistru, aceste dealuri au fost probabil formate de inundațiile sezoniere. În realitate, există peste trei mii de dealuri de înălțimi variate înconjurate de mister și care dau naștere la multe legende legate de civilizațiile antice.

Codrii

Aflat în inima țării, cea mai cunoscută pădure din Moldova este formată din văi și râpe care găzduiesc peste o mie de plante protejate împreună cu diverse mamifere, păsări, reptile, pești și insecte.

Profită de ocazie să vezi câteva specii pe cale de dispariție, iar după ce te bucuri de frumusețea sălbatică, nu uita să vizitezi Muzeul de Natură pentru o mai bună înțelegere.

Chișinău - obiective turistice

R. Moldova

O țară mică, dar cu atât de multe lucruri de oferit turiștilor. De la incursiuni în lumea vinurilor, la tradiții păstrate sute de ani, frumuseți ale naturi și monumente vechi, pline de istorie. Iată câteva obiective turistice în Chișinău:

Crama Subterană Cricova

Moldova are o lungă istorie în producția și vânzarea de vin, datorită căreia în prezent, țara produce două treimi din vinul consumat în toată Uniunea Sovietică.

Fiind a doua cea mai mare cramă din lume, vizita ta în acest oraș frumos ar fi considerată incompletă dacă nu vii aici.

Această cramă subterană de vin are o istorie care datează din secolul al XV-lea și se presupune că se întinde pe peste 120 km de peșteri și tunele.

Parcul Valea Morilor

Acesta este un parc unic în felul său. Frumusețea acestuia atrage nu doar localnicii, ci și oamenii din alte țări, astfel încât aceștia să poată avea o priveliște impresionantă a apusului de pe vârful dealului. Acesta este ceea ce îl face una dintre atracțiile turistice din Chișinău, Moldova.

Lacul este o altă atracție a acestui parc, făcându-l ușor unul dintre cele mai încântătoare locuri din oraș.

Parcul dispune de un teatru și un loc de joacă. Acesta are chiar și o plajă cu nisip unde poți sta la soare și un mic parc de distracții pentru copii.

Zentrum Aparthotel

Reflectând eleganța Chișinăului, acest hotel adaugă mai multă frumusețe acestui oraș deja frumos. Hotelul este proiectat având în minte tema artistică.

Este ornamentat cu opere de artă și sculpturi de la artiști din întreaga lume. Camerele sunt bine întreținute și au o vibrație luxoasă în fiecare colț. Acest loc este dotat cu facilități moderne și opere de artă uluitoare de artiști precum Sevastia Balabanov.

Catedrala Nașterii Domnului Chișinău

Fiind principala catedrală a Bisericii Ortodoxe Moldovenești, aceasta este în principiu inima Chișinăului, un loc pe care trebuie să-l vizitezi. A fost construită în anii 1830 și este paradigma a unei clădiri neoclasice.

Pe măsură ce intri în catedrală, te vei simți înconjurat de o ambianță liniștită și bogată. Arhitectura fină a acestei clădiri și interiorul său grozav fac acest loc special. Nu e de mirare de ce este considerată centrul ultim de credință pentru toți oamenii din Moldova.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Situat în regiunea centrală a Chișinăului, acest muzeu este mai mult ca un culoar al amintirilor care te poartă înapoi în timp.

Este unul dintre cele mai semnificative muzee din Moldova. Vizitează acest muzeu pentru a avea o privire atentă asupra celor 165.000 de tipuri diferite de obiecte legate de patrimoniul național.

Aici, poți avea o perspectivă asupra istoriei Moldovei prin vizionarea exponatelor intrigante și a capodoperelor de artă. Impresionanta colecție istorică ornamentează pereții istorici ai acestui muzeu și îți oferă o cunoaștere completă a tuturor evenimentelor care au avut loc în istoria Moldovei.

Parlamentul Republicii Moldova

Arhitectura parlamentului este destul de impresionantă și merită să arunci o privire. Pe lângă asta, poți vizita și grădina, care este un loc foarte liniștit și pașnic.

Muzeul Național de Arte Frumoase

Pentru toți cei care iubesc arta, acesta este destinatia de vis. Aici poți petrece ore întregi plimbându-te prin galeriile de artă cu podea de marmură albă, admirând unele dintre cele mai excepționale opere. Această galerie de artă este un adevărat diamant ascuns pe care pur și simplu nu îl poți rata.

Interioarele lui, inclusiv pereți și podele, sunt albe, ceea ce creează un contrast perfect cu operele colorate atârnate pe pereți care acoperă diferite genuri și epoci.

Chiar dacă nu ești foarte interesat de artă, poți veni aici pentru a vedea unele dintre cele mai creative și frumoase interioare din lume.

Parcul Central Ștefan cel Mare

Răspândit pe o suprafață de 7 hectare, acesta este cel mai vechi parc din întreaga țară a Moldovei și unul dintre cele mai mari parcuri din orașul Chișinău.

Cu fântâni frumoase, multe păsări și vegetație luxuriantă în jur, acest parc este o zonă liniștită și romantică.

Întreaga ambianță este atât liniștitoare încât, odată ce intri în acest parc, s-ar putea să pierzi noțiunea timpului.

Datorită ambianței sale romantice, acest parc este cunoscut și sub numele de "Parcul Îndrăgostiților", deoarece este un loc de întâlnire faimos pentru cupluri.

Arcul de Triumf, Chișinău

R. Moldova

Situat în inima Chișinăului, acest arc de piatră albă lung de 13 metri a fost construit în 1840. Acest monument istoric a fost construit pentru a aduce omagiu soldaților curajoși ai războiului ruso-turc.

Un loc ce merită vizitat, este una dintre acele monumente arhitecturale fine de care oamenii din Chișinău se simt extrem de mândri.

Grădina Botanică Chișinău

Această grădină botanică a fost deschisă în 1973. Răspândită pe o suprafață de 76 de hectare, acesta este un adăpost pentru peste 10.000 de specii de plante. Are, de asemenea, diferite specii de flori precum trandafiri, lotus și multe altele, scrie traveltriangle.

Este un loc minunat în care să vii și să te plimbi printre plantele verzi luxuriante și flori strălucitoare și colorate.

Grădina Zoologică Chișinău

Această grădină zoologică este un loc ce trebuie vizitat în Chișinău, deoarece este habitatul unora dintre cele mai rare și amenințate specii de viață sălbatică. Pe lângă asta, adăpostește și alte specii diverse de flori și faună.

De asemenea, dispune și de un frumos lac cu cascade și colivii. Această grădină zoologică este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Chișinău, Moldova, cu copii.

Aqua Magic

Cel mai faimos acvatic faimos din Chișinău dispune de tobogane acvatice, atracții uimitoare, piscine și șezlongur, dar și cafenele mici, dar drăguțe. Este o evadare plăcută de la agitația orașului, unde poți petrece timp de calitate plăcut cu familia sau prietenii.

Chișinău este un oraș vibrant cu o semnificație istorică și culturală bogată și oameni extrem de prietenoși și generoși.

 Orheiul Vechi

R. Moldova

Orheiul Vechi este un complex istoric și arheologic, situat în Trebujeni, la 60 de kilometri nord-est de Chișinău, pe râul Răut.

Orașul antic Orhei Vechi - un complex natural și istoric unic în aer liber. Acesta combină organic peisajul natural și vestigiile civilizațiilor antice.

În urma unor săpături arheologice uriașe aici au fost descoperite straturile culturale ale diferitelor epoci, cum ar fi - Paleoliticul, Eneoliticul și Epoca Fierului.

Cultura geto-dacilor din Evul Mediu timpuriu și târziu este reprezentată de resturile cetăților de pământ și de lemn din perioada geto-dacică și de urmele a două orașe medievale - orașul Shehr al-Djedid din perioada Hordei de Aur și orașul moldovenesc Orhei.

Până în iulie 2007, 25 de monumente de tip mixt au fost înregistrate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Castelul Mimi

Mimi castel

Castel Mimi reprezintă una dintre vitrinele moștenirii viticole din Republica Moldova. Castel Mimi este o afacere de familie din a șasea generație și a fost inclusă în topul celor mai frumoase 15 castele din lume de către Winerist.

În 2022, vinăria a fost desemnată "Cartea de vizită a Republicii Moldova" în cadrul Wine Travel Awards din Londra, Marea Britanie.

Vinăria a fost înființată inițial în 1893 de către Constantin Mimi, absolvent al Institutului de Învățământ Superior al Viei și Vinului (IHEV) de la L'Institut Agro, Montpellier.

Mimi a fost printre primii vinificatori care au popularizat soiurile de struguri francezi de înaltă calitate în Basarabia, la acea vreme parte a Imperiului Rus. În plus, castelul a fost prima clădire din Moldova de astăzi construită cu beton armat cu oțel.

Între 2011 și 2016, castelul și crama au fost supuse unei restaurări complete și au fost dotate cu un complex ecoturistic. Acest proiect a fost realizat de Arnaldo Tranti.

În timpul lucrărilor de restaurare, au fost descoperite mai multe galerii și camere ascunse, care conțin obiecte unice, cum ar fi sticle de esență de ulei de petale de trandafir.

Tranti a găsit un echilibru sublim între antichitate și modernitate, combinând tendințele moderne de arhitectură și design cu simbolismul local și materialele de construcție tradiționale moldovenești pe care le-a găsit în timpul multiplelor sale călătorii prin unele dintre cele mai îndepărtate sate din Moldova.

Semnele și simbolurile din Cultura Cucuteni (5500-3500 î.Hr.), cea mai veche civilizație europeană confirmată, au fost folosite ca elemente arhitecturale și decorative.

Liniile de producție de la Castel Mimi au fost modernizate în anii 2000, contribuind la o producție anuală de peste o jumătate de milion de sticle de vin.

Strugurii folosiți la producerea vinurilor Castel Mimi sunt cultivați doar în zona centrală a Moldovei, în imediata apropiere a râului Nistru. Condițiile climatice specifice creează struguri unici, care sunt procesați cu ajutorul unor utilaje europene performante pentru fermentare.

Cele mai bune vinuri sunt maturate în pivnițele istorice ale vinăriei, unde temperatura este menținută constant la 12 grade Celsius, datorită grosimii pereților castelului, care ajung la 1,5 metri la baza clădirii.

În prezent, aceste pivnițe adăpostesc o mie de butoaie, majoritatea din stejar francez, aduse din regiunea Bordeaux. Perioada de maturare variază de la șase luni la 36 de luni, unele vinuri având o durată de viață de peste 20 de ani.

Vinăria Cricova

R. Moldova

Istoria și cultura viticolă din Moldova sunt vechi. Regiunile viticole din Moldova sunt situate la aceeași latitudine cu mai multe zone viticole din Franța, de exemplu, iar teritoriul cu dealuri joase și platouri însorite este perfect pentru producția de vin.

Peste 400 de milioane de litri de vin sunt produși anual pe 112 mii de hectare de podgorii, din care 67 de milioane de sticle sunt exportate.

Vinul în Moldova vine cu o varietate uriașă. Există vinuri roșii, albe și roze excelente, de la cele seci până la cele dulci, vin spumant obținut prin metode tradiționale și un rachiu special, învechit, numit The Divin.

Pivnițele de vin din Moldova sunt legendare; știai că cele mai mari pivnițe de vin din întreaga lume se află în Moldova?

Vinăria Milestii Mici deține, de fapt, două recorduri Guinness World Records cu cele mai lungi pivnițe subterane (lungimea totală a tunelurilor este de 200 km!) și cea mai mare colecție de vinuri depozitate în pivnițe.

Turiștii străini care vin în Moldova sunt adesea interesați să viziteze una sau mai multe dintre marile vinării, care își deschid porțile pentru tururi și degustări.

Mai multe vinării celebre sunt situate convenabil în apropierea capitalei Chișinău, fiind astfel destinații excelente pentru o excursie de o zi.

Faimoasa cramă Cricova se află situată în orășelul Cricova, la 15 km de capitală.

Vinăria Cricova a fost fondată în 1952 și este renumită pentru producția de vinuri spumante excelente și, bineînțeles, pentru cramele sale.

Acestea concurează cu Milestii Mici la titlul de cele mai lungi pivnițe de vin din lume; Cricova deține recordul pentru că are cea mai mare suprafață de pivniță folosită pentru depozitarea și producția efectivă de vin.

Lungimea totală a pivnițelor de la Cricova este de 120 km, din care 80 km sunt utilizați în prezent. Tunelurile au fost săpate în secolul al XV-lea, când a fost excavat calcarul pentru a construi Chișinăul, și au o adâncime de până la 100 de metri.

Sculptarea calcarului este încă în lucru, așa că pivnițele sunt chiar în creștere.

Turul în pivnițe se face cu un mini-tren electric fermecător și acoperă aproximativ 6 km din tunelurile principale.

Tunelurile pivnițelor sunt de fapt străzile unui oraș subteran, iar fiecare are un nume în funcție de soiurile de vin, cum ar fi Chardonnay sau Cabernet.

Cum sunt prețurile în Moldova

De câți bani vei avea nevoie pentru călătoria ta în Moldova? Ar trebui să planifici să cheltui în jur de 2.080,72 MDL (540 de RON) pe zi în călătoria ta în Moldova pentru o persoană și 2.753,28 MDL (705 RON) pentru două persoane.

Acest buget include costurile de cazare pentru 2 adulți într-un hotel bun de 4 stele (1.408,15 MDL – 360 RON), prânzul într-un restaurant local, mâncare și băuturi de pe stradă pentru o zi (735,76 MDL 190 RON) și ceva divertisment (609,38 MDL 155 RON) pentru două persoane.

Dar, ca în orice vacanță, costul total depinde de locul de unde zbori, de tipul de cazare pe care îl cauți și de ceea ce vrei să vezi sau cum vrei să-ți petreci timpul.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.