Misterul craterelor din Siberia a fost deslușit. Cum s-au format

×
Codul embed a fost copiat

După ani de zile, oamenii de știință ruși spun că au reușit să rezolve misterul uriașelor cratere, apărute în ultimii ani, într-o regiune restrânsă din Siberia.

Cu ajutorul tehnologiei și al dronelor, cercetătorii au aflat că de vină par să fie încălzirea globală și gazul metan.

Ani la rând, în tundra siberiană au apărut de nicăieri cratere uriașe, care i-au lăsat cu gura căscată chiar și pe specialiști. Cel puțin 17 au fost descoperite până acum, dar numărul lor ar putea fi mai mare. Abia acum, cu ajutorul tehnologiei de cartografiere 3D și a dronelor, oamenii de știință au reușit să-și facă o idee despre cum anume s-au format. Totul începe cu o acumulare de gaz metan în solul veșnic înghețat.

Evgeny Chuvilin, Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo: „În timp ce presiunea crește în aceste acumulări de gaze, se formează o movilă. Atunci când presiunea depășește punctul critic, în funcție de densitatea solului, o explozie aruncă pământul la sute de metri distanță. Așa se formează aceste cratere, care pot avea până la 40 de metri adâncime și 30 de metri în diametru”.

Metanul este printre gazele cu efect de seră cele mai periculoase și unul dintre marii vinovați pentru încălzirea climatică. În timp ce vremea tot mai caldă topește permafrostul siberian, un rezervor uriaș de metan, tot mai multe gaze sunt eliberate în atmosferă, uneori prin astfel de cratere uriașe. Iar planeta se încălzește și mai mult. Craterele au fost observate până acum în două peninsule siberiene, unde condițiile sunt ideale pentru acest fenomen. Solul înghețat e saturat cu metan, dar conține și zone cu apă sub formă lichidă.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Susan Natali, Centrul Woodwell de Cercetare a Climei: „Până acum, doar aici le-am văzut. Aceste caracteristici sunt destul de obișnuite în regiunea asta. Nu spun că aceste cratere nu pot să apară și în altă parte, dar e mult mai probabil să se întâmple acolo unde sunt asemenea condiții”.

Experții spun că aceste cratere sunt o dovadă în plus că regiunile arctice se încălzesc rapid, iar asta ar putea avea consecințe severe pentru întreaga planetă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum se adaptează oamenii din Siberia la temperaturile de -50 de grade.
Cum se adaptează oamenii din Siberia la temperaturile de -50 de grade. "E ceva normal"

Iarna aceasta țara noastră a fost ferită de temperaturi extreme, care dau fiori la propriu. Nu la fel de norocoși sunt însă oamenii dintr-o regiune din Siberia.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.