Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri

×
Codul embed a fost copiat

După roşiile ameţitor de scumpe, iată că au apărut pe piaţă şi primele căpşuni româneşti. Costă tot între 30 şi 40 de lei pe kg şi sunt produse de fermierii care au investit zeci de mii de euro în solarii.

Chiar dacă sunt parfumate şi extrem gustoase, fructele sunt de 3 ori mai scumpe ca suratele lor din Turcia sau Grecia.

Un fermier are mai multe terenuri în apropiere de Oradea pe care cultivă căpşuni. În solar însă, fructele s-au copt mai repede ca de obicei, iar prima recoltă a cules-o în urmă cu o săptămână.

Leo Pit fermier: "Anul trecut am reuşit să fac investiţia asta, de aproximativ 25.000 de euro, în aceste solarii. De-aia am acoperit cu solar ca să ies mai repede şi perioada de recoltare să fie mai lungă."

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La câţiva kilometri distanţă, un alt cultivator de căpşuni a făcut o investiţie similară.

Samuel Surdan, fermier: "Pe solarii am cheltuit în jur de 25.000 de euro, doar solarii, fără plantaţie, fără sistem de irigaţie."

La piaţă, însă, fructele costă în jur de 30 de lei pe kilogram. Cu aproape 50% mai mult decât un kilogram de carne de miel.

Unii producători, care îşi vând singuri marfa, nu se tem de concurenţă din strainătate şi spun că au clienţi dedicaţi dispuşi să le dea cât cer.

Petru Sechei producător: "Oamenii s-au învăţat cu ele şi ne caută în piaţă, că au aromă, miros, gust, sunt foarte dulci şi aromate şi de aceea am client care mă întreabă când o să fiu la piaţă. Îi spun şi atunci ne caută în toată piaţa. Avem o concurenţă foarte mare, căpşuna din Grecia e foarte multă. Concurenta o simţi, cum am venit noi în piaţa deja ei au coborât preţul la ele, ei dau preţul sub noi ca să vândă marfa."

Preţul fructelor româneşti o să scadă la jumătate în doar o săptămână, odată cu apariţia pe piaţă a fructelor din plantaţii descoperite.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
România, invadată de căpşunile turceşti ieftine.
România, invadată de căpşunile turceşti ieftine. "I-a aşezat Dumnezeu mai în sud"

În timp ce culturile noastre sunt abia la stadiul de frunze, căpşunile turceşti ne-au invadat piaţa. Este al doilea an în care vecinii anunţă o supraproducţie, motiv pentru care fructele sunt mai ieftine cu 40 la sută.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.