Ce salariu are un pompier în România. Cât câștigă lunar pentru a-și risca viața

pompier
Shutterstock

Pompierii au un rol foarte important și valoros în societate, având responsabilități cruciale pentru siguranța și protecția comunităților. Dar care este salariul unui pompier, fie că este începător sau cu experiență în muncă. 

Meseria de pompier este una nobilă și implică mult mai mult decât stingerea incendiilor. Aceasta cere dedicare, o pregătire riguroasă și chemarea de a proteja și a servi comunitatea.

Pompierii sunt responsabili de gestionarea și intervenția în situații de urgență, cum ar fi incendii, accidente rutiere, inundații, dezastre naturale și alte situații periculoase. Ei acționează pentru a proteja viețile oamenilor și a limita pagubele materiale.

Aceștia sunt instruiți pentru a face față unei game variate de situații de urgență. Aceasta include tehnicile de stingere a incendiilor, acordarea primului ajutor, evacuarea și salvarea persoanelor, manipularea substanțelor periculoase și multe altele. Pregătirea continuă este esențială pentru ca pompierii să fie gata oricând să răspundă eficient la orice situație.

Meseria de pompier implică uneori riscuri semnificative și situații stresante. Aceștia trebuie să fie pregătiți pentru a face față unor condiții dificile. Meseria este una extrem de dificilă din cauza mediului de lucru periculos și pentru că se lucrează mereu sub presiunea timpului.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pompierii sunt adesea priviți ca eroi pentru curajul și sacrificiul lor în situațiile de urgență. Aceștia pot pune în pericol propria siguranță pentru a salva viețile altora și pentru a proteja proprietățile.

Grilă de salarizare pompieri

Pompierii sunt în serviciul public și joacă un rol vital în asigurarea siguranței și protecției comunităților în care trăiesc și lucrează. Cu toate acestea, salariile nu sunt tocmai unele motivante.

Un pompier are un salariu mic la început, însă cu timpul veniturile cresc în funcţie de avansarea în grad şi de experienţa acumulată. Astfel, pompierii mai în vârstă care ajung într-un grad înalt pot câştiga un salariu mai mare

Trebuie însă menționat că la salariul de bază relativ mic al pompierilor se adaugă numeroase sporuri, iar astfel veniturile cresc.

Începând din 2020, salariile reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost majorate, pentru că li s-a acordat sporul de condiții grele de muncă și toxicitate, în valoare de 25% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o mărire cuprinsă între 200 și 400 de lei, suma brută, potrivit dailybusiness.ro.

Anii trecuți, în urma multiplelor insistențe, pompierii români au primit o majorare de 75% la salariul de funcție sau la salariul de bază, pentru zilele de sărbătoare sau de repaus săptămânal, în care ei sunt obligați să lucreze.

În anul 2023, salariul unui pompier variază între 1.661 de lei și 3.585 de lei pe lună, în timp ce salariul lunar pentru un pompier începător variază între 1.661 lei și 3.461 lei pe lună. După cinci ani de experiență în activitatea respectivă, venitul acestora se va situa între 1.738 lei și 3.643 lei pe lună, potrivit salariulmeu.org.

Astfel, conform datelor referitoare la veniturile salariale nete achitate personalului IGSU, în funcție de încadrare, salariile sunt următoarele:

·       Personal contractual cu funcții cu comandă: 6.389 lei

·       Personal contractual cu funcții fără comandă: între 2.486 lei și 5.287 lei

·       Funcționari publici: între 2.037 lei și 6.678 lei

·       Ofițeri cu funcții cu comandă: între 5.972 lei și 13.178 lei

·       Ofițeri cu funcții fără comandă: între 4.256 lei și 10.632 lei

·       Maiștri militari: 4.388 lei

·       Subofițeri: între 2.951 lei și 6.265 lei

Salariul unui pompier începător

Salariile pe care le încasează pompierii depind de gradul și experiență pe care îl au. La fel ca în alte domenii, cu cât avansezi în grad, cu atât câștigurile financiare cresc.

Astfel, un pompier începător reușește să câștige, lunar, un salariu minim pe economie, la care se adaugă și sporuri.

Acum doi ani spre exemplu, ISU angaja 1.400 de pompieri începători. Condiția era să aibă 10 clase absolvite, să aibă între 18 și 25 de ani și să nu aibă temeri incompatibile cu meseria. Candidații trebuiau să susțină câteva probe eliminatorii în care le era testată rezistența fizică. Chiar dacă salariile nu au fost comunicate în mod oficial la acea vreme, pompierii activi se aşteptau ca începătorii să câştige cel puţin 3.000 de lei pe lună, la care se adaugă sporurile, în funcţie de condiţiile de lucru.

Ce este un pompier servant

Pompierul servant activează în cadrul unui serviciu voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi este angajat pentru a interveni în situaţii limită. Acesta are rolul de a interveni în diverse situații critice. Mai precis, pompierul servant este instruit să acționeze în caz de incendiu, dar și în alte situații speciale precum accidente rutiere, inundații, cutremure și altele.

Ce salariu are un subofițer pompier

Este important să menționăm că pompierul subofițer îndeplinește una dintre cele mai solicitante meserii, deoarece participă la intervenții alături de echipele SMURD pentru descarcerare și oferă asistență în situații de inundații, incendii, alunecări de teren și alte dezastre.

Astfel, conform datelor referitoare la veniturile salariale nete achitate personalului IGSU, în funcție de încadrare, salariul unui subofițer de pompieri poate fi între 2.951 și 6.265.

Cât de periculoasă este slujba de pompier

Meseria de pompier este una dintre cele mai nobile și riscante profesii, implicând intervenții în situații de urgență pentru a proteja viețile și bunurile oamenilor în fața pericolelor precum incendii, accidente rutiere grave, inundații, cutremure și alte catastrofe naturale. Pompierii sunt adevărați eroi cotidieni, care pun în pericol propria lor siguranță pentru a salva și ajuta comunitatea în momente critice.

Pentru pompieri, fiecare zi de muncă este imprevizibilă, iar situațiile cu care se confruntă pot varia de la incendii masive și clădiri prăbușite până la salvarea persoanelor blocate în mașini după un accident rutier. Ei trebuie să fie pregătiți fizic și mental pentru a face față condițiilor extreme și stresului în timpul intervențiilor.

În timp ce pompierii sunt instruiți pentru a-și îndeplini sarcinile, riscurile asociate cu această profesie sunt semnificative, iar de cele mai multe ori salariile nu se ridică la nivelul sarcinilor. Expunerea la foc, fum toxic, produse chimice periculoase și instabilitatea structurilor sunt doar câteva dintre pericolele cu care se pot confruntă pompierii în fiecare zi. Pe de altă parte, tinerii sunt atrași de această meserie datorită siguranței unui loc de muncă, dar și pentru că au oportunitatea să acorde ajutor oamenilor aflați la ananghie.

Trebuie însă să nu uităm că pompierii lucrează în condiții extreme, fie că vorbim de temperaturi caniculare extreme sau frig. Această expunere la condiții de mediu dificile poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pompierilor pe termen lung.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Brașovul, luat cu asalt de turiști în a doua zi de vară. „Cât de plin este peste tot, cât de bine o duc românii noştri”
Brașovul, luat cu asalt de turiști în a doua zi de vară. „Cât de plin este peste tot, cât de bine o duc românii noştri”

Și la munte a fost o veritabilă zi de vacanță. S-a văzut asta mai ales în centrul Brașovului, plin de turiști care au umplut terasele din Piața Sfatului. Cei care au vrut să evite aglomerația au ales să se plimbe pe aleile răcoroase din parcuri sau păduri

Tinerii din România sunt puternic afectați de știrile false de pe net și rețelele sociale. Doar 15% verifică informațiile
Tinerii din România sunt puternic afectați de știrile false de pe net și rețelele sociale. Doar 15% verifică informațiile

Doar 15% dintre tinerii din România verifică informaţiile pe care le găsesc pe internet, potrivit Eurostat. Și mai bine de de 40% recunosc că au distribuit, cel puțin o dată, o ştire falsă pe rețelele de socializare.

Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală
Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Asta își dorește Ministerul Sănătății, care a venit și cu propuneri. Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din cea a copilului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.