Cât costă carnea de miel înainte de Paște. Prețurile sunt mai mari față de 2020

×
Codul embed a fost copiat

Urmează cele câteva zile din an în care mielul este vedetă. Deşi românul nu mănâncă în mod obişnuit aşa ceva, iar consumul este în scădere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, la exportul de ovine.

De Paşte însă, respectăm tradiţia şi punem pe mese friptură şi drob. Târguri de miei nu se organizează în acest an, însă carne se găseşte din belşug în magazine şi pe diverse platforme online, la preţuri mai mari ca în 2020.

Dacă în anii trecuţi, mulţi români preferau să cumpere un miel întreg şi să-l împartă eventual cu alte rude, acum se orientează către cantităţi mai mici. Preferate sunt pulpele - costă în medie 30 de lei kilogramul - dar şi organele folosite pentru drob, în jur de 20 de lei. În magazine găsim şi drob gata făcut, cu 30 de lei kilogramul. Se caută în această perioadă inclusiv cotletele de berbecuţ şi pastrama.

Vânzător: "Mielul se vinde aşa pe bucăţi, un antricot, o pulpiță de faţă cu piept. Întregi nu prea se vând."

Reporter: Voiam să vă întrebăm ce-aţi cumpărat?
Client: O pulpă din faţă şi o bucată de coastă.
Reporter: Cât v-a costa?
Client: 70.

Citește și
Oamenii se pot vaccina în prima și a doua zi de Paște. Apelul ministrului Ioana Mihăilă
Oamenii se pot vaccina în prima și a doua zi de Paște. Apelul ministrului Ioana Mihăilă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit unui sondaj realizat de o platformă online, un român din trei cumpăra direct de la producători. Dar mulţi bat şi la uşa fermelor digitale. Faţă de anul trecut, vânzările online au crescut cu 36% aşa că multe turme s-au mutat în mediul virtual. Preţurile sunt însă mai mari. Un kilogram de carne pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei, dacă vrem miel din Noua Zeelandă, care are însă mai puţin gust specific.

Dacă în iarnă, în magazinele online, cererea pentru produsele din capră şi oaie reprezenta doar 10% din totalul comenzilor, în martie aceasta a crescut la 20%, iar estimările arată că în aprilie vânzările vor atinge 70% din total. Că valoarea, comanda medie este de 310 de lei, cu 30% mai mult faţă de o perioadă obişnuită.

Surpriză acestor sărbători de Paşte este carnea de capră şi de ied. În magazinele virtuale, cererea a crescut cu 150% faţă de anul trecut.

Florin Mateiță: "Și modalitatea în care este prezentată ca fiind o carne mai sănătoasă, mai slabă, evident că ştim că capra e mai agitată, ţopăie, urcă prin copaci, mănâncă tot felul de bunătăţi, respectiv plantele aromate pe care oaia le ocoleşte."

În restul anului, românul fuge de carnea de miel. Deşi ţara noastră este unul dintre principalii crescători de ovine din Europa, cu 10 milioane de animale. Cele mai multe pleacă însă la export.

Românul mănâncă în medie, anual, în jur de trei kilograme de carne de oaie sau de capră. De zece ori mai puţină decât carne de porc. Mulţi se sperie de miros. Depinde însă şi de felul în care este gătită. În bucătăria arabă, de exemplu, carnea de miel sau de oaie nu miroase. Deşi provine tot din fermele din România.

Bucătar restaurant: "Secretul la miel, să-l las cu condimentele înainte cu o seară. Uleiul de măsline este esenţial. Scorţişoară, nucșoară, cuișoare. Să nu prăjeşti carnea de miel. El se pregăteşte în cuptor sau la grătar sau fiert."

Trebuie să ştiţi că nici în acest an nu vor fi organizate târguri de miei.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Croaziere pe mare, în Delta Dunării şi la Galaţi, de Paște. Ce primesc turiștii
Croaziere pe mare, în Delta Dunării şi la Galaţi, de Paște. Ce primesc turiștii

În cazul în care anul acesta de Paşte nu vreţi să întindeţi mese îmbelşugate, ci mai degrabă să vă plimbaţi şi să staţi la aer curat, trebuie să ştiţi că în această perioadă se fac croaziere, pe mare, în Delta Dunării, dar şi la Galaţi.

Oamenii se pot vaccina în prima și a doua zi de Paște. Apelul ministrului Ioana Mihăilă
Oamenii se pot vaccina în prima și a doua zi de Paște. Apelul ministrului Ioana Mihăilă

Centrele de vaccinare vor fi deschise în prima și a doua zi de Paște, a declarat ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, care a făcut un apel ca oamenii să-și respecte programările și în zilele de sărbătoare.

Mai puține comenzi pentru firmele de curățenie, din cauza pandemiei. Cât costă să ai casa lună de Paște
Mai puține comenzi pentru firmele de curățenie, din cauza pandemiei. Cât costă să ai casa lună de Paște

Paștele este tot mai aproape, așa că în foarte multe case începe curățenia generală de primăvară. Dacă pe vremuri erau concursuri de bătut covoarele în spatele blocului, acum firmele de curățenie au preluat mult din treaba femeilor.

Care sunt cele mai căutate cadouri de Paşte în 2021
Care sunt cele mai căutate cadouri de Paşte în 2021

De Paşte trebuie să te înnoieşti ca să ai noroc. Cum mulţi nu riscă să încalce tradiţia, au fost pline centrele comerciale în acest sfârşit de săptămână. Pe lângă haine, au luat şi mici atenţii ca să-l ajute pe iepuraş.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.