Amânarea ratelor 2022 - avantaje și dezavantaje. Când este nevoie să apelezi la această soluție

credite
Inquam/ Octav Ganea

Persoanele fizice sau juridice afectate de criza declanșată pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina au posibilitatea de a amâna termenul de plată a ratelor de la 1 lună, până la 9 luni.  

Potrivit ordonanței de urgență 90/2022, persoanele fizice sau juridice care au luat credite până la 30 aprilie 2022, inclusiv, pot cere amânarea ratelor.

Ce presupune amânarea ratelor la bancă în 2022

Proiectul de lege privind amânarea ratelor este o soluție pentru persoanele fizice și juridice care nu își mai pot plăti ratele bancare din cauza crizei generate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Cine sunt cei care pot apela la această soluție

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot cere amânarea termenului de plată a ratelor, de la 1 lună, până la 9 luni.

Condițiile pentru a putea cere amânarea ratelor

Debitorii pot cere amânarea ratelor în următoarele condiții:

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

• credite acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

• scadența creditului este ulterioară perioadei de suspendare a ratelor

• debitorii nu înregistrează restanțe în ultimele 6 luni de la data solicitării amânării ratelor;

• debitorii nu înregistrează restanțe la data de suspendare a termenului de plată;

• la data de cererii, debitorii nu are o altă înțelegere de restructurare a datoriilor, încheiată cu creditorul. Printre aceste variante se numără și trecerea de la ROBOR la IRCC.

Cum soliciți amânarea ratelor

Potrivit proiectului de lege, pentru a beneficia de amânarea ratelor, persoanele fizice sau juridice trebuie să prezinte creditorului o declarație pe propria răspundere în care menționează că în ultimele trei luni le-au crescut cheltuielile cu 25%, față de o perioadă similară din anul 2021.

Avantaje amânarea ratelor

Avantajul proiectului de lege este că persoanele fizice sau juridice au un răgaz de timp în care să-și gestioneze bugetul astfel încât să poată plăti ratele lunare ale creditelor.

Dezavantaje amânarea ratelor

Dezavantajul amânării ratelor este că scadența creditului va fi prelungită cu perioada amânării, deoarece ratele amânate vor trebui oricum plătite. De asemenea, se plătește dobânda acumulată în perioada de amânare.

„Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii. După care venim şi ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creştere. Această măsură, repet, nu este singura măsură aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situaţie în care nu-şi mai pot plăti ratele" a declarat Adrian Câciu, ministrul finanțelor.

Exemplu de exercițiu financiar privind amânarea ratelor

Presupunem că la creditul actual mai avem de plată 150.000 de lei pentru următorii 15 ani, cu o dobândă de 6%. Dacă apelăm la amânarea ratelor cu nouă luni vom plăti mai mult cu 56 de lei la fiecare rată, iar costul total va crește cu 10.100 de lei, potrivit unui exercițiu financiar prezentat de raiffeisen.ro.

Iată mai jos calculele

Fără amânare de plată

Credit: 150.000 lei

Dobândă: 77.841,34 lei

Total: 227.841,34 lei

Rată lunară: 1.266 lei

Cu amânare de plată

Credit: 156.656,006 lei

Dobândă: 81.295,59 lei

Total: 237.951,65 lei

Rată lunară: 1.322 lei

Diferența

Credit: 6.656 lei

Dobândă: 3.454,25 lei

Total: 10.110,31 lei

Rata lunară: 56 de lei (care se adaugă la suma de plată a fiecărei rate)

Pe fondul crizei generate de pandemia de Covid-19, Guvernul a emis duă ordonanțe de urgență prvind amânarea ratelor băncilor și IFN-urilor de consumatorii afectați prin diminuarea veniturilor.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Proiect de lege. Care sunt condițiile pentru amânarea ratelor la bănci DOCUMENT
Proiect de lege. Care sunt condițiile pentru amânarea ratelor la bănci DOCUMENT

Guvernul a publicat un proiect de ordonanță privind amânarea plății ratelor la bănci, pe fondul crizei cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Potrivit documentului, măsura se aplică celor cu credite acordate până la 30 aprilie 2022.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.