Tot mai multe cazuri de rujeolă la copii, boală care poate fi chiar mortală. Dr. Simin Florescu: unii părinți, antivacciniști

rujeola
Getty

Sunt tot mai mulți copii care fac rujeolă pentru că nu au fost vaccinați, atrage atenția dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală. Sunt părinți antivacciniști, sau care neglijează acest aspect, spune medicul.

Rujeola este o afecţiune care poate da complicaţii severe, chiar mortale. Sunt părinţi cu convingeri antivaccinale, sau care neglizează pur şi simplu acest subiect, ori nu au medic de familie şi nici nu vor să se înscrie la unul, spune dr. Simin Aysel Florescu. Astfel, sunt cazuri tot mai multe de rujeolă la copii, transmite news.ro.

Din păcate, se reia uşor, uşor situaţia anterioară pandemiei. După cum cred că îşi aduce lumea aminte, înainte de 2019, în toată Europa a evoluat un val epidemic de rujeolă, în care e evident că a fost prinsă şi România, chiar cu un număr foarte mare de cazuri. Este o boală pentru care există vaccin de foarte mult timp, iar acum, după ce în perioada pandemiei lucrurile au revenit practic la 0 datorită restricţiilor şi nu vaccinării, acum cazurile de rujeolă reapar.

Noi în luna iulie am avut cam în jur de 25 de cazuri de copii cu rujeolă, veniţi din acelaşi focar, copii nevaccinaţi, proveniţi chiar şi din mame nevaccinate, aşa că probabil lucrurile se vor mai accelera din acest punct de vedere.

Ceea ce ne protejează este vaccinul, vaccinul anti rujeolic este administrat încă din primul an de viaţă, conform Programului Naţional de imunizare, există vaccin, există disponibilitate, rămâne să convingem părinţii să adere la acest program de vaccinare”, a explicat medicul.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Mulţi copii rămân neimunizaţi, existând pericolul ca fenomenul îmbolnăvirii să ia amploare în momentul în care va începe şcoala.

„Sunt multiple motive, o parte dintre ei au convingeri anti vaccinale, o altă parte pur şi simplu neglijează acest subiect, alţii nu au medic de familie şi nu fac eforturi în a-l găsi, deci etiologia este, ca să spun aşa, multiplă în această situaţie, însă este păcat pentru că România este o ţară care a avut un program de vaccinare antirujeolică încă din anii 70, cu o eficienţă foarte bună. Eu, ca medic sau studentă, nu am văzut nicodată rujeolă până când au început să apară aceste focare în zonele nevaccinate ale României.

Deocamdată sunt copiii mici care sunt expuşi, sunt ei cu vârste de câţiva ani, ştim că vaccinarea rujeolică este cuprinsă în tripla vaccinare ROR care se face în jurul vârstei de un an. Deci în jurul acestei vârste sunt expuşi, dar evident dacă avem copii nevaccinaţi de vârste mai mari şi ei vor fi la risc, aşa că, pe de o parte, ar trebui ca noi, medicii, să avem o comunicare mai bună din acest punct de vedere cu familiile acestor copii, pe de altă parte ar trebui să crească cumva şi gradul de responsabilitate al părinţilor, pentru că până la urmă ei sunt primii interesaţi de binele copilului”, a explicat Dr. Simin Florescu.

Complicațiile bolii, foarte periculoase

Unele dintre complicaţiile date de rujeolă pot fi mortale. Medicul explică existenţa unui pericol la distanţă, fiind posibil ca virusul rujeolic să persiste în creier şi să se activeze după mai mulţi ani.

Rujeola este o boală care are în proporţie de cel puţin 30% complicaţii, de diverse tipuri, de la cele respiratorii, otice, oculare, până la complicaţii severe, chiar encefalită, sau bronhopneumonie, unele dintre ele pot fi chiar fatale pentru copil, pot genera o suferinţă inutilă, pe care vaccinul o previne cu foarte mare succes.

Să nu uităm că cei care fac rujeolă sunt expuşi la o complicaţie la distanţă, peste ani de zile, care se cheamă panencefalita sclerozantă subacută şi care este o boală fatală. Apare undeva în jurul vârstei de 10-14 ani la copiii care au trecut prin rujeolă, nu toţi, evident, dar nu avem de unde să ştim, şi care nu are niciun fel de soluţie terapeutică, se datorează persistenţei virusului rujeolic la nivelul creierului, care se activează după ani de zile.

Toate lucrurile astea sunt prevenite de vaccin, aşa că eu cred că balanţa în ceea ce priveşte aceste posibile riscuri ca să zic aşa între ghilimele care sunt minore şi fără niciun fel de impact versus riscul complicaţiilor prin boală şi la distanţă, cred că ar trebui să determine o alegere corectă în opţiunea părinţilor, şi anume vaccinarea”, a mai spus managerul de la Babeș.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un copil a murit de rujeolă, în București, infectat de la sora lui. Ambii erau nevaccinați. Epidemia face ravagii
Un copil a murit de rujeolă, în București, infectat de la sora lui. Ambii erau nevaccinați. Epidemia face ravagii

Peste 760 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, arată datele publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, s-a înregistrat încă un deces, al 18-lea, la un copil de 10 luni din Bucureşti, nevaccinat.

 

Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România
Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România

Într-un eveniment organizat la Maternitatea Polizu, Organizația Salvați Copiii România anunță urgentarea celui mai amplu proiect de reabilitare și dotare a maternităților din România

Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale
Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale

Când vorbim despre sănătatea bărbaților, buna funcționare a prostatei are implicații deosebite. Afecțiunile prostatei sunt mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, însă uneori pot apărea chiar mai devreme.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.