Suceava și opt comune satelit, în carantină. Multe afaceri, afectate puternic de noile măsuri

×
Codul embed a fost copiat

România se luptă cu coronavirusul, cu 293 de cazuri noi și prima zonă în carantină. În total, sunt 2.245 de îmbolnăviri, dar și 220 de pacienți vindecați. Iar bilanțul deceselor a ajuns la 78.

De aseară, a fost instituită carantină pentru municipiul Suceava și opt comune satelit, iar autoritățîle au luat această măsură odată ce am trecut la scenariul 4, care prevede o asemenea decizie pentru o zonă cu multe îmbolnăviri.

La Suceava, unde Spitalul Județean s-a transformat într-un focar de infecție, sunt astăzi o treime dintre bolnavii depistați la nivel național. Alții, peste 1.000, conform unei declarații a ministrului Sănătății, ar circulă nestingheriți, prin oraș. Pe lângă perimetrul de carantină, în restul județului a fost instituită o zonă de protecție, cu un regim special.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Se instituie pe perioada stării de urgență măsură de carantinare în Municipiul Suceava și zona limitrofă formată din următoarele comune: Adâncata, Salcia, Ipotești, Bosanci, Moară, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei”.

Județul Suceava este împărțit în două zone. Una roșie, care ar trebui izolată total, incluzând municipiul, plus opt comune limitrofe, și cealaltă, galbenă, care ar trebui să funcționeze ca un perimetru tampon, de protecție, pentru a limita răspândirea virusului. Ambele zone au la rândul lor perimetre diferite pentru deplasarea populației. Șeful statului li s-a adresat astăzi locuitorilor din Suceava.

Citește și
Spital Suceava
Procurorii extind ancheta la Suceava: Decesele unor pacienţi au legătură cu 'activitatea ilicită' a funcţionarilor din sistem
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Intrările și ieșirile din Suceava sunt închise, mai multe echipaje de poliție, jandarmi, polițiști și militari formează un adevărat scut pentru oraș, dar și pentru cele opt comune aflate în carantină.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de mărfuri, materii prime și resurse necesare desfășurării activităților economice, precum și pentru aprovizionarea populației”.

Cei care nu lucrează în sănătate, ordine publică, utilități și transporturi nu au voie să intre în perimetrul aflat în carantină. Unii locuitori au fost întorși din drum, la prima oră.

Conform ordonanței, sunt permise muncile agricole în zona de carantină, dar este interzis accesul între localițăți pe câmpuri, adică prin alte căi de acces decât drumurile publice.

Afaceri din Suceava, puternic afectate de carantină

 

 

 

Este interzisă și deplasarea între localițățile din cele două perimetre și asta afectează din start multe afaceri din oraș, care se bazau pe angajați aduși din județ. Florin Grădinariu are o fabrică de mobilă. Nu a sistat activitatea, deși aproape jumătate dintre salariați i-au rămas acasă, în noile condiții.

Florin Grădinariu, antreprenor: „Sunt acasă, nu au mai putut întra, încercăm să nu îngropăm afacerea”.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi locuiește într-un sat din zona de carantină.

Ștefan Mandachi, antreprenor: „E plin de forțe de ordine, armată și e foarte bine”.

Și Petre Gherman este din Suceava, locuiește în afara orașului, tot în zona 1, așa că i-a fost permis să meargă la serviciu, în centrul municipiului.

Petre Gherman: „Era lume de dimineață, oameni care se tot perindă”.

În Suceava, oamenii sunt îngrijorați că au fost închiși într-un perimetru în care au un singur spital unde se feresc să meargă, după ce s-a întâmplat acolo.

Florin Grădinariu, antreprenor: „Ar trebui testasti toți oamenii, aici ar trebui să existe testări masive și să ia autoritățîle toate măsurile”.

Ștefan Mandachi, antreprenor: „Spitalul, acolo trebuie văzut oamenii au teamă că dacă îi doare ceva și ajung la spital, se îmbolnăvesc cu coronavirus. Medicii de la Suceava trebuie încurajați, să nu îi mai facem vinovați că nu s-au testat, să îi sprijinim să își facă meseria”.

Petre Gherman: „Nu mi-e teamă, dar sunt ingrjorat, pentru că dacă am o urgență, acolo ajung, și sunt omulti oameni din oraș care au o urgență, dar nu vor să meargă la spital. Aici noi am fost loviți și în mândria noastră. La Suceava, bucovinenilor li se spune că sunt cei mai tari și uite că ne-a lovit problema asta tare urâtă”.

Rareș Năstase: „Suceava este prima zona de carantină din România și este un test real pentru autorități. Cu atât mai important este modul cum vor reuși să gestioneze această situație, în condițiile în care nu este exclus că în viitor, să avem impuneri similare, de carantină și în alte părți ale țării”.

Firmele de transport feroviar nu mai au voie să vândă bilete pentru călători, pentru zona de carantină, iar accesul pe aeroportul din Suceava este permis doar pentru zboruri cu aeronave de stat, pentru transport marfă, umanitare și pentru asistență medicală de urgență. Consiliul Județean și primarii trebuie să ia măsuri pentru aprovizionarea celor care nu se pot deplasa.

Decizia de instaurare a carantinei la Suceava a avut loc în contextul în care 3 din 10 pacienți depistați pozitiv la nivel național provin de acolo, adică 28% din cei peste 2.000 de români cu COVID.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Spitalul Județean Suceava, lovit în plin de epidemia de Covid-19
Spitalul Județean Suceava, lovit în plin de epidemia de Covid-19

Cu peste 2.000 de infectați, România s-a trezit în ultima zi a lunii martie în plin nivel 4 de alertă COVID-19.

Procurorii extind ancheta la Suceava: Decesele unor pacienţi au legătură cu 'activitatea ilicită' a funcţionarilor din sistem
Procurorii extind ancheta la Suceava: Decesele unor pacienţi au legătură cu 'activitatea ilicită' a funcţionarilor din sistem

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat marţi că a extins ancheta la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, procurorii susţinând că decesele unor pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus au legătură cu "activitatea ilicită" desfă

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.