Studiu: Aditivii prezenți în aproape toate alimentele din comerț prezintă un risc crescut de diabet de tip 2

Ţările de Jos: Operaţii pentru bolnavi de cancer sau cardiaci, amânate din cauza COVID-19
Profimedia

Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat recent, a cărui metodologie face însă obiectul mai multor critici, transmite AFP.

"Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianţi ar fi asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2", se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), care a contribuit la studiul publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology.

Emulsifianţii (emulgatorii) sunt aditivii cei mai des utilizaţi în industria alimentară. Aceştia se regăsesc în numeroase produse alimentare, scopul lor fiind acela de a îmbunătăţi textura şi consumul.

Cercetarea a fost realizată în Franţa, în cadrul unui aşa-numit studiu de cohortă. Această metodă constă în monitorizarea unui grup de subiecţi timp de mai mulţi ani, observând ce patologii dezvoltă în timp ce sunt evaluaţi mai mulţi factori asociaţi stilului lor de viaţă.

Cohorta în cauză, numită Nutrinet, monitorizată în special de Inserm, a inclus aproximativ 100.000 de adulţi care au fost observaţi timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naştere la numeroase studii, unele sugerând o asociere între consumul de îndulcitori şi apariţia bolilor cardiovasculare sau a cancerelor.

Citește și
Scaderea glicemiei
Condimente care îți scad glicemia. În ce mâncăruri poți să le adaugi
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Consumul de emulsifianți precum caragenan și guma xantan, asociat cu diabetul de tip 2

De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia diabetului de tip 2 era mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conţineau emulsifianţi, precum caragenan sau gumă xantan.

Cu toate acestea, ca şi în cazul studiilor precedente efectuate de aceeaşi echipă, concluziile acesteia au fost primite cu prudenţă de alţi cercetători, care au subliniat câteva limitări în ceea ce priveşte metodologia.

Acestea, unele admise chiar de autori, sunt parţial asociate cu însuşi principiul unui studiu de acest tip, numit observaţional: nu permite stabilirea unei relaţii directe cauză-efect între consumul acestor aditivi şi apariţia diabetului.

Nici măcar nu este clar dacă riscul de diabet este asociat întocmai cu acest consum al respectivilor emulsifianţi, după cum a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriţie, într-o reacţie publicată marţi în Science Media Center din Marea Britanie.

"Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet şi alimentele care conţin de obicei anumiţi emulgatori, însă nu o asociere cu aceşti emulsificatori în sine", a notat el. Şi, în orice caz, "amploarea efectelor este foarte mică", a adăugat Kuhnle.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum funcționează ”pancreasul artificial”, care le oferă bolnavilor de diabet de tip 1 o viață aproape normală
Cum funcționează ”pancreasul artificial”, care le oferă bolnavilor de diabet de tip 1 o viață aproape normală

Aproape nouă milioane de oameni din lume au diabet zaharat insulino-dependent. Iar numărul celor diagnosticați cu această boală e în creștere.  

Condimente care îți scad glicemia. În ce mâncăruri poți să le adaugi
Condimente care îți scad glicemia. În ce mâncăruri poți să le adaugi

Nivelul de activitate fizică, greutatea corporală și calitatea alimentației sunt factorii principali care influențează metabolismul glucidelor, riscul de diabet zaharat tip 2 și controlul glicemiei.

Bărbaţii diabetici sunt mai predispuşi decât femeile la boli renale, arată un studiu. Care este motivul
Bărbaţii diabetici sunt mai predispuşi decât femeile la boli renale, arată un studiu. Care este motivul

Bărbaţii diagnosticaţi cu diabet sunt mai expuşi riscului de a suferi de o boală renală cunoscută sub numele de nefropatie, comparativ cu femeile, ceea ce se explică parţial prin diferenţele de metabolism dintre cele două sexe.

 

De ce persoanele cu diabet nu au voie la chirurgie dentară, decât în anumite condiții. Sfatul medicului
De ce persoanele cu diabet nu au voie la chirurgie dentară, decât în anumite condiții. Sfatul medicului

Pentru cei care suferă de diabet și nu reușesc să țină boala sub control chirurgia stomatologică este contraindicată. Și totuși, există soluții, chiar și atunci când o astfel de boală sistemică afectează vindecarea țesuturilor.

Ministrul Sănătăţii: Aproape 1,5 milioane de români au diabet, au fost alocate 2,5 miliarde de lei pentru tratament
Ministrul Sănătăţii: Aproape 1,5 milioane de români au diabet, au fost alocate 2,5 miliarde de lei pentru tratament

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, la conferinţa dedicată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat - "Maraton în Diabet", că 11,6 % sau aproape 1,5 milioane, dintre români au diabet.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.