Medicament cu cannabis, în farmaciile din țară. Românii forțați să apeleze la dealeri

×
Codul embed a fost copiat

Primul medicament care conţine un extract al cannabisului utilizat, în special, de bolnavii cu boli cronice şi dureri insuportabile ar putea fi găsit în farmacii până la sfârşitul anului.

Este declaraţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care nu ştie deocamdată dacă va fi produs în România sau va fi importat.

În prima fază, o comisie specializată trebuie să stabilească modalitatea în care va fi utilizat medicamentul. Deocamdată, în absența unor reguli clare care să le permită cumpărarea pe bază de reţeta, a produselor de care au nevoie, multe dintre rudele pacienților care au afecțiuni incurabile apelează cu toate riscurile la piața neagră.

Bolnavii de cancer, în special cei care urmează tratamente cu citostatice, trec prin chinuri greu de imaginat. Pentru ei, familia ar face orice ca să le aline suferința.

Rudă unui pacient bolnav de cancer: "Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în ultimă fază. I s-a mai dat o lună şi în disperarea mea, am încercat orice l-ar fi putut ajuta pe parte de durere. Pentru că nimic din medicamentele recomandate de medici nu au avut efect. Din păcate a trebuit să recurg la nişte metode mai puţin legale şi am achiziţionat planta de la dealeri. L-a ajutat inclusiv pe parte psihică, emoţională, a fost mai împăcat cu situaţia, era mai liniştit."

Citește și
butoi cu muraturi
Pedeapsa primită de traficant din Suceava care ascundea droguri în brânză şi murături
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Nu este însă un caz singular. Ofiţerii antidrog confirmă că au găsit la poştă sau la vamă colete care conţineau cannabis. Pachetele erau trimise din China, Statele Unite sau India.

Ofiţer antidrog: "Am avut o situaţie în care părinţii au importat acest produs pentru copilul care era suspect de anumite afecţiuni."

Reporter: "Fac sau nu puşcărie oamenii ăştia care încearcă să introducă în ţara în scopul medicianl cannabisul?" 

Ofițer antidrog: "Toate aceste dosare, nu s-au luat măsuri preventive."

Dincolo de problemele care ţin de legalitate, cei care recurg la astfel de produse de pe piaţa neagră, ar putea avea necazuri şi mai mari pentru că substanţele nu sunt certificate.

Robert Ancuteanu, farmacolog, prof. univ. UMF: "Pe piața neagră e ca şi cum ai împuşca în întuneric. nu ştii niciodată dacă ai nimerit sau nu ţinta. Dacă achiziţionezi de pe piaţa neagră, poţi să şi mori pentru că nu ştii niciodată ce ai primit acolo."

Doi dintre cei mai cunoscuţi compuşi ai cannabisului sunt canabidiolul şi THC-ul. Primul nu dă dependenţă şi stări euforice, însă pacienţii spun că nici nu calmează durerile aşa cum o face componenta psihoactiva, THC-ul. În schimb, în cazul acesteia, pot exista reacţii adverse precum senzaţia de sedare şi stări halucinogene. Ministerul Sănătăţii ia în calcul să introducă pe lista medicamentelor canabidiolul, care se găseşte deja în farmaciile din Europa.

Alexandra Cârstea, rudă unui pacient bolnav de cancer: "Mama a avut cancer cu metastaze osoase. Medicaţia clasică nu mai servea. În ultimele zile de viaţă ale mamei mele, fiind internată în spital, eu nu am putut să continui administrarea de CBD pentru mama mea pentru că nu există în această listă clară, certă a medicaţiei pe care poţi s-o administrezi în cazul durerii. Este o pedeapsă prin care nu ar trebui să treacă nimeni pe faţa pământului."

În prezent, în peste 40 de state din America şi Europa, tratamentul pe bază de cannabis este legal, indiferent de substanţă folosită, ori se accepta doar utilizarea unor compuşi.

Andrei Popescu, medic specialist oncologie medicală, Spitalul Colentina: "Cel puţin în Franţa am fost uimit să constat lejeritatea cu privire la gestul de a fuma. Oamenii doar că nu fumau în spital. ieşeau afară. Ieşeau afară din spital, în curte şi își aprindeau o ţigaretă. E cazul să nu mai demonizăm şi să nu mai incriminăm un produs farmaceutic cu potenţial de a ajuta oamenii doar pe baza controverselor legate de efectul social al consumului recreaţional. Sunt lucuri separate."

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "În acest moment nu vorbim despre THC. Vorbim doar despre canabidiol. Noi propunem introducerea pe piaţă doar a medicamentelor care au nişte studii clinice deja efectuate."

Reporter: "Câte persoane ar avea nevoie în momentul de față în România de tratament cu canabidiol?"

Sorina Pintea: "În acest moment, estimările noastre sunt cam la 40.000 de persoane.".

Reporter: "Când estimaţi că ar putea dura până când efectiv s-ar putea găsi în farmacie ca medicament?"

Sorina Pintea: "Până la finalul anului cred că vom putea discuta despre asta."

Potrivit experţilor, bolnavilor de Parkinson, compuşii cannabisului le diminuează semnficativ tremurul, iar în cazul sindromului Dravet - o formă gravă de epilepsie întâlnită la copii - potoleşte convulsiile. Pentru cei care suferă de Alhzeimer, THC-ul, una dintre componentele active ale cannabisului protejează neuronii sau cel puţin asta a demonstrat un studiu realizat în California.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reţea de trafic de droguri, extinsă în 2 judeţe şi în Capitală. De unde aduceau cocaină
Reţea de trafic de droguri, extinsă în 2 judeţe şi în Capitală. De unde aduceau cocaină

Jumătate de kilogram de canabis, 12 grame de cocaină şi peste 21.000 de lei au găsit poliţiştii în urma unor percheziţii şi flagranturi în Braşov, Dâmboviţa şi Bucureşti.

Pedeapsa primită de traficant din Suceava care ascundea droguri în brânză şi murături
Pedeapsa primită de traficant din Suceava care ascundea droguri în brânză şi murături

Un bărbat din Dumbrăveni care a încercat să trimită canabis în butoaiele cu murături şi brânză a fost condamnat.

Fiul lui Andrei Pleşu ar fi avut o plantaţie de canabis în Capitală. Ce cod secret folosea
Fiul lui Andrei Pleşu ar fi avut o plantaţie de canabis în Capitală. Ce cod secret folosea

Surse din anchetă afirmă că fiul lui Andrei Pleşu avea o plantaţie de canabis chiar în Bucureşti şi discuta cu consumatorii folosind un adevărat cod.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.