România ar putea avea cea mai modernă bază de simulare medicală pentru studenții la Medicină

universitatea carol davila

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” vrea să realizeze, cu finanţare prin PNRR, un centru digital de training pentru studenți.  

Astfel, România ar putea avea cea mai modernă bază de simulare medicală destinată studenţilor la Medicină. Proiectul echipei Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” trebuie mai întâi aprobat, pentru a fi finanțar prin PNRR.

Citește și: Rezultate Evaluare Națională 2022. Ce este codul unic primit de elevi și cum se citește

Manevrele medicale minim invazive şi intervenţionale făcute aici vor fi transmise live, astfel încât toţi studenţii şi rezidenţii să aibă acces la ele. Proiectul a fost depus de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila pe componenta de digitalizare a universităţilor finanţată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de aproape 4 milioane de euro.

„Vrem să le oferim tinerilor medici accces la toate procedurile minim invazive şi intervenţionale, vor fi mult mai mulţi pacienţi diagnosticaţi mai rapid”, afirmă coordonatorul proiectului, conform news.ro.

Citește și
palestinian acuzat de terorism
SRI cere expulzarea unui palestinian. Ar fi trimis bani organizației teroriste Hamas
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Asist. Univ. Dr. Cristian Toma, coordonatorul Departamentului de Simulare Medicală a UMFCD, a explicat în ce constă proiectul „Centrul digital de training în tratamentul minim-invaziv şi intervenţional”.

La pregătirea propunerii de proiect a lucrat o întreagă echipă de specialişti. Proiectul a fost declarat deja eligibil, alături de alte 62 de proiecte depuse de 62 de Universităţi, şcoli şi Academii în cadrul schemei de granturi pentru digitalizarea Universităţilor, proiecte care vor fi finanţate prin PNRR.

Proiectul este unul în premieră pentru România şi vizează dezvoltarea bazei de simulare medicală cu simulatoare complexe de ultimă generaţie.

Medicul coordonator Cristian Toma spune că Centrul digital de training în tratamentul minim-invaziv şi intervenţional va avea o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi, că va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi că există spaţii deţinute de UMF unde acesta poate fi organizat.

„Proiectul în sine încearcă să aducă la îndemâna tuturor membrilor comunităţii Universităţii noastre accesul la activităţi practice chiar şi în sistem remote, de la distanţă. Actualmente, timp de 2 sau 3 ani mai insistent, am început să facem cursuri de simulare medicală. Ce înseamă aceasta? Reproducem mediul spitalicesc într-un spaţiu departe de spital, deci extra spitalicesc, unde avem ceea ce am găsi de regulă într-o unitate fie cu paturi, chiar şi în ambulatoriu. În acest spaţiu noi încercăm să reproducem actul medical, dar şi partea care ne interesează cel mai mult, partea procedurală, partea de manevră în sine. Cu alte cuvinte, un debutant, un student, un medic rezident, un asistent medical care îşi începe activitatea practică, înainte de a realiza o manevră pe un pacient real, unde evident că se pot întâmpla erori, complicaţii, repetă procedura în sine pe un simulator. Seamănă practic cu un manechin care are şi tehnologie în interior.”, a explicat Dr. Cristian Toma.

În acest moment există un centru de simulare medicală la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, însă acesta nu este destinat numai acestui aspect. Noul centru digital va fi destinat numai acestei componente.

Intervenţiile minim invazive şi intervenţionale realizate aici pe manechine avansate vor putea fi văzute în timp real de toţi studenţii şi rezidenţii. Empatia cu pacienţii, încă o lecţie extrem de importantă predată şi învăţată în acest centru.

„Pe lângă procedură, studenţii, medicii rezidenţi se obişnuiesc şi cu abilitatea de a comunica cu pacienţii, de a le transmite informaţii, de a empatiza cu ei inclusiv pe această componentă, pe care noi o numim generic soft skills.Proiectul mare vizează să realizăm cât mai multe proceduri minim invazive de tipul laparoscopiei sau proceduri endoscopice sau proceduri intervenţionale cum ar fi de exemplu montarea unui stent cardiac pe un simulator performant”, a detaliat Dr. Cristian Toma.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Medic: Coronavirusul a suferit mutații. În România a ajuns o formă mai blândă
Medic: Coronavirusul a suferit mutații. În România a ajuns o formă mai blândă

Medicul Olga Simionescu, profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila, a explicat că noul tip de coronavirus a suferit mutații, iar în țara noastră a ajuns o formă mai blândă de Covid-19 față de cea prezentă în Italia și China.

SRI cere expulzarea unui palestinian. Ar fi trimis bani organizației teroriste Hamas
SRI cere expulzarea unui palestinian. Ar fi trimis bani organizației teroriste Hamas

Un fost student palestinian al Universității de Medicină Carol Davila din Capitală a ajuns în atenția SRI, iar procurorii cer ca el să fie declarat indezirabil pentru următorii 10 ani și expulzat în țara lui natală.

Scandal la Universitatea de Medicină, după ce Carmen Șerban a filmat un videoclip în bibliotecă
Scandal la Universitatea de Medicină, după ce Carmen Șerban a filmat un videoclip în bibliotecă

Un videoclip filmat în biblioteca Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, din Capitală, a iscat un adevărat scandal.

Perchezitii la UMF
Perchezitii la UMF "Carol Davila". Cadre didactice, suspectate ca primeau mita de la studenti, carora le dadeau subiectele

O noua suspiciune grava, de spaga luata pentru examene, arunca o pata neagra pe imaginea deja stirbita a invatamantului universitar.

Doctor in stiinte medicale, despre campaniile pro sau contra vaccinare:
Doctor in stiinte medicale, despre campaniile pro sau contra vaccinare: "Fiecare parinte sa stie ca risc zero nu exista"

Elena Copaciu, doctor in stiinte medicale si conferentiar universitar la UMF Carol Davila, a explicat intr-o postare pe Facebook care sunt riscurile la care sunt expusi copiii nevaccinati.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.