Exerciții de yoga care te ajută în viața de zi cu zi. Cum să slăbești, să scapi de stres și de dureri de spate

Yoga exercitii
Shutterstock

Yoga este o disciplină practicată de peste o mie de ani, principiile sale fiind prezentate pentru prima dată de Brahmani, preoții hinduși, în anticele texte sanscrite Upanișade.

Beneficiile exercițiilor au devenit în scurt timp evidente, astfel încât yoga a început să fie practicată pe scară largă, iar în prezent sunt demonstrate efectele sale benefice pentru sănătate și starea de bine.

Printre cele mai importante avantaje pe care le are practicarea yoga se numără pierderea în greutate, ameliorarea stresului și a durerilor de spate.

Exerciții yoga pentru slăbit

Trebuie precizat de la bun început că doar prin practicarea unor exerciții de yoga este imposibil să pierzi foarte mult în greutate. În schimb, dacă vei pune în practică toate cele cinci principii yoga, vei obțin rezultate surprinzătoare. Acestea principii sunt:

Exerciții
Dietă echilibrată
Tehnici de respirație
Meditație
Relaxare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Iată câteva dintre cele mai eficiente exerciții de yoga pe care le poți încerca dacă vrei să slăbești:

Chaturanga Dandasana

Exercițiul pare ușor de realizat, dar este foarte solicitant, fiind ideal mai ales pentru întărirea mușchilor abdominali. Pentru a încerca această poziție, trebuie să stai întinsă paralel cu solul, iar corpul tău să fie susținut doar în palme și în degetele de la picioare.

Yoga exercitii

Virabhadrasana – Războinicul

Acest exercițiu solicită coapsele și umerii și trebuie să depui ceva efort ca să reziști câteva minute în poziția aceasta, dacă vrei să obții efectul dorit.

Pentru a realiza exercițiul, trebuie să fandezi cu un picior, iar pe al doilea să îl ții perfect întins în spate. Sunt mai multe versiuni ale acestui exercițiu, diferă însă numai poziția brațelor, care pot fi ținute vertical sau orizontal.

Yoga exercitii

Sarvangasana – Lumânarea

Sarvangasana presupune susținerea greutății corpului pe umeri, cu picioarele perfect întinse vertical și cu mâinile sprijinind spatele. Este un exercițiu destul de dificil, care necesită mult antrenament, dar îți oferă numeroase beneficii, de la îmbunătățirea echilibrului, până la întărirea musculaturii întregului organism.

Yoga exercitii

Exerciții yoga pentru stres

Stresul face parte din viața noastră de zi cu zi, iar într-o formă moderată nu este dăunător. Totuși, pe termen lung, mai ales dacă este și foarte intens, stresul ne poate afecta sănătatea și este important să găsim metode eficiente pentru a-l putea controla. Una dintre acestea este practicarea yoga. Desigur, toate exercițiile de yoga sunt utile și pentru gestionarea stresului, dar unele dintre ele au un efect mai rapid și merită să le încerci special în acest scop.

Podul

Această poziție reduce anxietatea, oboseala și insomnia și ajută la detensionarea musculaturii spatelui și picioarelor. Trebuie să stai întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți, tălpile și mâinile bine așezate pe sol. Inspiră și ridică șoldurile și bazinul cât de mult poți și menține poziția timp de 4-8 respirații.

Yoga exercitii

Copilul

Acest exercițiu de yoga foarte ușor de realizat ajută la detensionarea sistemului nervos, ameliorează stresul și te ajută să te liniștești. Îngenunchează pe salteluța de yoga, sprijină torsul pe genunchi și șezutul pe călcâie, iar brațele trebuie să fie cât mai bine întinse în față și fruntea lipită de sol. Menține poziția timp de 5-6 respirații.

Yoga exercitii

Mortul

Chiar dacă nu sună prea atrăgător ca denumire, poziția Mortului este ideală pentru relaxare și ameliorarea stresului. În plus, acest exercițiu de yoga te ajută să reduci frecvența respirației și scade tensiunea arterială. Stai întinsă pe spate, cu brațele pe lângă corp și palmele în sus, respiră adânc și închide ochii. Rămâi în poziția asta aproximativ 4-5 minute și concentrează-ți atenția, pe rând, asupra fiecărei părți a corpului, începând de la cap și terminând cu degetele de la picioare.

Yoga exercitii

Poziții yoga pentru spate

Durerile de spate pot fi semnificativ ameliorate cu ajutorul unor exerciții de yoga. Indiferent dacă vrei să scapi de disconfort sau doar să previi durerile de spate, poți încerca una dintre următoarele poziții.

Sfinxul

Stând câteva minute în binecunoscuta poziție a Sfinxului, îți vei întări musculatura spatelui și feselor și îți vei întinde abdomenul și umerii. Acest exercițiu ajută și la gestionarea mai ușoară a stresului. Pentru a obține efectul dorit în ameliorarea durerii de spate, este important să ții privirea înainte, capul drept și să fii relaxată.

Yoga exercitii

Cobra

Poziția seamănă foarte mult cu Sfinxul, dar există câteva diferențe clare: în Cobra, mâinile sunt extinse și susțin greutatea corpului, coatele nu sunt sprijinite pe sol, iar spatele este mult mai cabrat, în timp ce Sfinxul este o poziție mai relaxată. Cobra este un bun exercițiu dacă suferi de durere cronică de spate, cum este cea provocată de sciatică, spre exemplu.

Lăcusta

Acest exercițiu, care presupune o extensie ușoară a spatelui, ajută la eliminarea durerii și a oboselii musculare. În plus, întărește mușchii spatelui, pieptului, brațelor și picioarelor. Încearcă să ridici cât mai mult de la podea capul, pieptul și brațele, iar dacă vrei să fie și mai dificil exercițiul, poți ridica simultan și picioarele. Menține poziția cu spatele ridicat timp de aproximativ un minut, apoi odihnește-te puțin, înainte de a repeta.

Yoga exercitii
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății

Bulimia nervoasă este una dintre cele mai cunoscute și frecvente tulburări de comportament alimentar, alături de mâncatul compulsiv și anorexia nervoasă.

Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian
Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian

Majoritatea persoanelor se confruntă măcar o dată în viață cu arsurile la stomac. Acestea reprezintă o problemă medicală comună, care poate apărea ocazional după consumul anumitor alimente, mese sau băuturi.

Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating
Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating

Supraalimentarea pe care unii o asociază cu foamea exagerată sau poftele poate fi, de fapt, o tulburare de alimentație. Dacă te consideri un adevărat gurmand, este important să înveți să diferențiezi acest lucru de mâncatul compulsiv.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.