Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus

×
Codul embed a fost copiat

Aproape că nu trece o zi fără un deces din cauza gripei. Marți, un tânăr de 17 ani, din Teleorman, a murit din cauza virusului, iar la Arad a decedat un bărbat de 40 de ani.

Lista victimelor a ajuns astfel la 9.

Sunt şi peste 53.000 de cazuri de viroze respiratorii. În spitale, s-au luat măsuri suplimentare care să împiedice răspândirea gripei şi a fost restricţionat accesul vizitatorilor.

Tânărul care a murit din cauza gripei era din judeţul Teleorman şi avea doar 17 ani. Suferea şi de alte afecţiuni şi nu se vaccinase împotriva gripei. Este al 8 pacient care îşi pierde viaţa din cauza virusului gripal în acest sezon.

Cel de-al 9-lea pacient este un bărbat de 40 de ani, din Arad, care suferea și de alte boli și nu fusese vaccinat antigripal.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Numărul mare de pacienţi care vin zilnic la camerele de gardă a determinat luarea unor măsuri suplimentare, cum ar fi restricţionarea vizitelor. Este cazul Institutului ”Matei Balş” şi al Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, unităţi sanitare de boli infecţioase.

Aceleaşi măsuri au fost luate şi în ţară. De pildă, la maternitatea din Buzău.

Dana Marinescu, director medical Spitalul Judeţean Buzău:  
''Durata fiecărui vizitator la mai puţin de 10 minute. Am restricționat totalmente intrarea pe anumite secţii cu risc şi aici mă refer la secţiile de pediatrie, la cele de noi născuţi şi la maternităţi.”

Limitarea sau interzicerea vizitelor nu înseamnă carantină. Aceasta se instituie la recomandarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar din acel moment nicio persoană nu mai are voie să intre ori să iasă din spital.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Spitalele sunt luate cu asalt în acest moment, dar fiecare are posibilitatea de a limita vizitele, nu mi s-a adus la cunoştinţă că vreun spital ar fi în carantină. Chiar e indicat să limiteze vizitele în această perioadă.''

Bolnavii, mai ales cei care au afecţiuni cronice, trebuie să meargă la doctor de la apariţia primelor simptome.

Prof.dr.Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie: ''Sunt tot mai multe cazuri confirmate clinic, care îndeplinesc criteriile... Să se prezinte la medic, pentru că le oferă medicaţia de care au nevoie şi evită administrarea sau autoadministrarea antibioticelor care sunt inutile în infecţiile virale şi în gripă, bineînțeles.''

Pe de altă parte, autorităţile din sănătate ne recomandă să ne vaccinăm împotriva gripei, iar doctorii ştiu când se poate administra serul.

Ministerul Sănătăţii asigură vaccin gripal doar pentru categoriile considerate cu risc de îmbolnăvire, adică bătrâni, copii, pacienţi cu boli cronice, femei însărcinate şi personalul medical.

Doctorii spun că cea mai bună metodă pentru a ţine gripă la distanţă este vaccinarea. În mod normal se face înainte de apariţia primelor cazuri. Însă nici acum nu este târziu, deoarece pentru dezvoltarea anticorpilor sunt necesare 2-3 săptămâni, iar sezonul gripal este abia la început.

Dincolo de aceasta măsură trebuie să ţinem cont şi de câteva reguli de igienă. Este foarte important ca pacientul cu gripa sau altă viroza respiratorie să fie izolat. Apoi, atât el, cât şi cei din jur, trebuie să poarte o mască de unică folosinţă, să folosească un şerveţel sau o batistă atunci când strănută sau tuşeşte şi să se spele cât mai des pe mâini.

Virusul gripal poate supravieţui câteva ore, aşadar evitaţi să duceţi mâna la gură sau la nas după ce aţi folosit un mijloc de transport în comun. Dezinfectaţi în mod regulat suprafeţele din spaţiile comune, iar acasă spălaţi des cearşafurile, păturile şi prosoapele.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit

Gripa continuă sa provoace tragedii în România. Un adolescent de 17 ani a murit, marți, decesul fiind confirmat cu virusul gripal de tip A.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă