MAE dă vina pe ”turismul electoral” pentru umilirea diasporei la vot. RAPORT

Teodor Melescanu
Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, la alegerile de pe 26 mai, la secţiile din diaspora "au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni".

"Au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5 - 6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare", se arată într-un extras din raportul MAE obţinut la solicitarea AGERPRES.

În acest context, precizează ministerul, au fost chemaţi la consultări ambasadorii din ţările unde s-au înregistrat dificultăţi în cadrul celor două procese electorale simultane din 26 mai, pentru a fi identificate cauzele şi responsabilităţile fiecăruia, precum şi propunerile de modificare a sistemului de votare în secţiile din afara ţării.

În cadrul legislaţiei actuale, apreciază MAE, "chiar cu mărirea semnificativă a secţiilor de votare, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe şi-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate - locaţii, resurse umane şi resurse financiare".

"În aceste condiţii, avem în vedere propuneri pentru schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate. Este vorba de o propunere de vot anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral). Aceasta ar elimina orice formă de birocratizare care ar putea să îngreuneze procesul de votare în străinătate. Alte modalităţi, cum ar fi votul electronic sau prin corespondenţă, pot crea şi alte probleme întrucât este nevoie de înscrierea prealabilă a fiecărui cetăţean (cu indicarea adresei de domiciliu/reşedinţă) pentru a-şi putea exercita dreptul de vot", se precizează în documentul ministerului.

Citește și
vot diaspora
DNA confirmă că a deschis dosar penal după votul din diaspora. Sunt zeci de plângeri
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

MAE apreciază că "şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale care decurg din prevederile legislative în contextul acestor scrutine, pentru organizarea şi desfăşurarea secţiilor de votare din străinătate".

Ministerul arată că a trimis, în paralel, "o nouă circulară tuturor ambasadelor, atrăgând atenţia că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă şi a solicitat şefilor misiunilor diplomatice şi consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfăşurare în cele mai bune condiţii a procesului de vot din 26 mai".

Totodată, MAE menţionează că, în contextul în care europarlamentarele s-au desfăşurat simultan cu referendumul pe Justiţie, timpul de votare a crescut la 7 minute.

"Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la 2 minute timpul de vot să crească la 7 minute, având în vedere că trebuiau completate două liste (scris de mână), înmânarea a 3 buletine (pentru cei care au votat şi la referendum) şi depunerea lor în trei urne diferite", explică reprezentanţii ministerului.

Un alt element care a îngreunat procesul de vot, se arată în raport, se referă la organizarea şi funcţionarea comisiilor din secţiile de votare.

"Din păcate, cu unele excepţii, partidele politice nu şi-au manifestat interesul de a desemna reprezentanţi în comisiile secţiilor de votare, renunţând cu 1-2 zile înainte să participe în comisiile secţiilor de votare", aminteşte MAE.

O altă cauză a îngreunării procesului, precizează ministerul, se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (dublu).

"Fiecare secţie a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare şi cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcţionarea sistemului, cât în deficienţele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite ţări şi locaţii", afirmă MAE, în raport.

Potrivit sursei citate, un alt factor l-a constituit "implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării".

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Premierul Dăncilă ar putea publica joi rapoartele privind votul din diaspora
Premierul Dăncilă ar putea publica joi rapoartele privind votul din diaspora

Premierul Viorica Dăncilă a primit rapoartele de la Ministerul Afacerilor Externe şi de la Ministerul Afacerilor Interne cu privire la organizarea şi desfăşurarea votului din diaspora de pe 26 mai.

DNA confirmă că a deschis dosar penal după votul din diaspora. Sunt zeci de plângeri
DNA confirmă că a deschis dosar penal după votul din diaspora. Sunt zeci de plângeri

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a fost constituit un dosar penal în urma sesizărilor referitoare la nereguli privind organizarea votului din 26 mai în diaspora.

Tăriceanu propune ca românii din diaspora să poată vota prelungit anticipat
Tăriceanu propune ca românii din diaspora să poată vota prelungit anticipat

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, propune ca românii din diaspora să poată vota prelungit anticipat, măsură care poate fi luată, în opinia sa, de către o comisie de cod electoral care trebuie să modifice actualele prevederi.

DNA investighează defășurarea votului din diaspora la europarlamentare
DNA investighează defășurarea votului din diaspora la europarlamentare

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are în lucru un dosar cu peste 50 de plângeri penale în care sunt semnalate carenţele privind votul în diaspora la alegerile europarlamentare din 26 mai, informează surse judiciare pentru Agerpres.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă