Klaus Iohannis, critici dure la adresa Guvernului: ”OUG 114 arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale”

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a criticat dur politicile guvernamentale în cadrul şedinței plenare a Coaliției pentru Dezvoltarea României. 

Preşedintele le-a spus oamenilor de afaceri de haosul din domeniul fiscal.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai puternică inițiativă a mediului de afaceri, reunește cele mai mari organizații ale investitorilor români și străini. Întâlnirea are loc pe fondul criticilor aduse atât de CDR, cât și de președinte la adresa politicilor fiscale și economice ale guvernului.

"Investiţiile din programul de guvernare au rămas doar pe hârtie. În schimb, nu există în acel program de guvernare sutele de modificări ale legislaţiei fiscale care au afectat economia şi sau dat peste cap planurile de afaceri.

Dacă vorbim despre sutele de modificări, nu este o chestiune simbolică.

Citește și
klaus iohannis la onu
Klaus Iohannis, după eșecul la ONU: Eforturile diplomatice depuse au fost boicotate
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zilele anului trecut. Este o contraperformanţă rarisimă şi sunt convins că aţi avut foarte mult de lucru să rămâneţi updated.

Partidul de guvernământ a neglijat aproape total investiţiile în favoarea unor politici pe termen scurt, care ne vor afecta pe toţi.

În ultima perioada, mediul de afaceri a fost bulversat prin decizii hazardate, prin accidente de decizie, cum a fost OUG 114, care arata calitatea deplorabila a guvernarii actuale", a declarat preedintele. 

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

 

Sinteza declarațiilor făcute de Klaus Iohannis:

- Dvs știți cel mai bine faptul că, în economie, măsurile greșite sau falsele priorități lasă urme adânci pentru mai mulți ani.

- România are nevoie, poate mai mult decât oricând, să revină la realism și la dialog fundamentat, la echilibru și responsabilitate în privința deciziilor de politică economică.

- În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toții deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiții în școli, investiții în spitale, dar, în fapt, au rămas doar promisiuni.

- În schimb, nu există în acest program de guvernare vreo referire la sutele de modificări fiscale care, putem să spunem elegant, au afectat economia sau putem să spunem că v-au dat peste cap planurile de afaceri. Iar dacă vorbim de sute de modificări, nu e o chestiune simbolică.

- Codul Fiscal a fost modificat mai mult decât zile anul trecut. Este o contraperformanță.

- Afacerile nu pot crește sustenabil dacă nu se bazează pe investiții, care să aducă dezvoltare în viitor. Același lucru este valabil și la scara economiei naționale. â

- Partidul de guvernământ a neglijat total investițiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toți în viitor.

- Ați simțit cel mai acut lipsa predictibilității și a responsabilității la nivelul decidenților, care a afectat profund calitatea mediului investițional din România. Nimic nu este mai periculos pentru economie decât lipsa încrederii, pentru că reduce apetitul de a investi și dorința de dezvoltare.

- În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate și intempestive, prin accidente de decizie precum renumita Ordonanță de urgență 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale.

- Investitorii și angajatorii privați resimt acut nevoia României de modernizare și dezvoltare a infrastructurii. Și nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ceea ce înseamnă un standard de viață modern pentru cetățeni: spitale, școli, căi ferate, aeroporturi, infrastructură energetică și de utilități publice, infrastructură digitală și de formare în privința industriilor viitorului, chestiune mult discutată și, în principiu, total neglijată.

- Guvernele PSD care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă: să lupte cu justiția și să și-o subordoneze.

- Și, pentru a-și rezolva această problemă, au sacrificat dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferența față de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investițiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziția noastră.

- Simțim cu toții efectele volatilității și ale incertitudinii în cursul de schimb și în creșterea prețurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.

- Apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanțării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.

- Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase.

- Vă amintiți faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilitățile se adâncesc – vedeți, de exemplu, situația bugetară la nivelul administrațiilor publice, care încep să explice cum stau problemele.

- Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanțelor publice și a colectării veniturilor bugetare. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea Anei Birchall ca vicepremier interimar
Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea Anei Birchall ca vicepremier interimar

Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru desemnarea ministrului Justiţiei, Ana Birchall, ca viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, informează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis, după eșecul la ONU: Eforturile diplomatice depuse au fost boicotate
Klaus Iohannis, după eșecul la ONU: Eforturile diplomatice depuse au fost boicotate

Klaus Iohannis spune că România a pierdut locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru intervalul 2020-2021, din cauza unor ”declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive”.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.