Guvernul Orban are la dispoziție 1,5 miliarde de euro de la UE să treacă peste criză

×
Codul embed a fost copiat

Bugetarii nu vor mai fi trimişi în șomaj tehnic pentru că starea de urgență se apropie de final, a declarat joi dimineaţa premierul, care a vorbit despre planul de redresare a economiei.

România va conta pe 750 de milioane de euro, bani europeni, pentru repornirea afacerilor mici și mijlocii. Vor fi măsuri speciale și pentru românii veniți din diaspora care își vor căuta de muncă în țară.

Președintele Iohannis a anunțat și fonduri de până la 1,7 miliarde de euro pentru ajutoarele de șomaj, bonusul cadrelor medicale și alte feluri de asistență socială.

Bugetarii nu vor mai fi trimiși în șomaj tehnic

 

Bugetarii nu vor mai fi trimişi în șomaj tehnic, a anunţat premierul Ludovic Orban, care s-a răzgândit după ce săptămâna trecută susţinea că angajații de la stat vor avea veniturile reduse și vor face de serviciu în reprize de câte 14 zile.

Citește și
Papa Francisc cere anularea datoriilor țărilor sărace și vorbește despre o ”epidemie a speranței”
Papa a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19 din România
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În ultimele zile, Premierul a avut întâlniri succesive cu reprezentanţii companiilor din mai multe domenii economice. Oficialii adună date pentru planul de repornire a economiei, iar multe măsuri vor fi decontate din bani europeni, a anunțat Orban. 750 de milioane de euro sunt deja la dispoziția IMM-urilor.

Ludovic Orban: „De asemenea, în cadrul programului SURE vom avea resurse pentru măsuri active de susținere a angajării de către companii, pentru a încerca să oferim cât mai multe locuri de muncă, că urmare a pierderii de locuri de muncă şi a faptului că au venit români din Europa, din ţări din UE, care vor avea nevoie de a-şi găși un loc de muncă.”

Peste 1,5 milioane de contracte de muncă, afectate de pandemie în România

 

În statistica Ministerului Muncii apar peste 1,5 milioane de contracte de muncă afectate de această pandemie în România.
Pe lânga acestea, ar mai fi în țară 1,7 milioane de români veniţi din străinătate în această perioadă.

Despre ocupațiile sau veniturile lor se știu foarte puține lucruri. Pentru ei, Guvernul ar trebui să pregătească un plan, susțin specialiștii, pentru că cel mai probabil îşi vor căuta de muncă aici, acasă.

Klaus Iohannis va susține crearea unui fond de redresare economică

 

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine într-o ședință cu liderii europeni crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre ale Uniunii Europene.

Videoconferinţa cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19 are loc joi.

"Voi susţine crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia, atenţie, toate statele membre, ca un instrument suplimentar faţă de măsurile de sprijin luate anterior deja, la nivel european. Acest instrument trebuie să fie complementar finanţării din viitorul buget al uniunii pentru perioada 2021 -2027 şi să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Şi aici mă refer, de exemplu, la sectorul medical şi la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19", a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a precizat că Guvernul Orban are la dispoziție 1 miliard și jumătate de euro de la Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei care a fost provocată de pandemia cu Covid-19.

Şi pentru că m-am referit la sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei, doresc să subliniez că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual al Uniunii. Astfel, ca să dau niște exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziția de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenție, stimulente de risc pentru cadrele medicale și 30 de milioane de euro pentru susținerea asistenților sociali, implicați în acțiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile.

Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja și vor fi folosite de către Guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuși să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor țărilor membre.” - a spus președintele Klaus Iohannis.

Economia s-ar putea relansa rapid

 

Dacă reușim absorbția acestor fonduri europene, economia s-ar putea relansa rapid, spune premierul.

Ludovic Orban: „Indiferent cine face aceste prognoze, indică o scădere economică pe anul ăsta în România şi o creştere economică pe anul viitor, care variază între 4,1 şi 6,1 pe 2021”.

Primele seturi de măsuri pentru perioada de după 15 mai ar putea fi anunțate de Guvern săptămâna viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Criza sanitară continuă, în România. Unde se află noile puncte critice
Criza sanitară continuă, în România. Unde se află noile puncte critice

Deși se vorbește despre relaxare ori despre repornirea economiei, despre măsuri și planuri, criza sanitară se simte cel puțin la fel de apăsator ca în ultimele săptămâni.

Papa a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19 din România
Papa a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19 din România

Papa Francisc a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19 din România, a anunțat, pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, pr. Francisc Doboş.

Premierul Ludovic Orban: ”Există o prognoză de creştere economică destul de rapidă”
Premierul Ludovic Orban: ”Există o prognoză de creştere economică destul de rapidă”

Premierul Ludovic Orban a declarat că una dintre prioritatea cabinetului de miniștri pe care îl conduce, în contextul epidemiei de Covid-19, este plata pensiior și salariilor.

Angela Merkel, despre pandemia de COVID-19:
Angela Merkel, despre pandemia de COVID-19: "Suntem încă departe de a ieşi la lumină"

Germania este încă la începutul pandemiei de coronavirus, a afirmat joi cancelarul Angela Merkel, precizând că oamenii vor fi nevoiţi să trăiască cu ea mult timp.

Președintele Klaus Iohannis: ”Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei”
Președintele Klaus Iohannis: ”Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ultimele date privind cazurile de COVID-19 arată că există un trend ascendent al epidemiei.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.