Cozi la sediile furnizorilor de energie pentru depunerea declarațiilor pentru preț plafonat la curent

×
Codul embed a fost copiat

Autorităţile modifică legea prin care românii care dețin mai multe proprietăți trebuiau să depună o declarație pe proprie răspundere la furnizorul de electricitate şi să aleagă pentru care dintre imobile vor să primească un preț plafonat la curent.

Ministrul Economiei a anunțat că obligația urmează să fie eliminată printr-o ordonanță de guvern. Decizia a fost luată pentru a evita facturarea diferenţiată a consumatorilor casnici proprietari în raport cu cei care stau în chirie. Marți, până să apară informaţia în fața ghișeelor s-au format cozi.

Anunțul potrivit căruia se ia în calcul că românii cu mai multe proprietăți să nu mai depună la furnizorii de electricitate cereri în baza cărora să primească un preț plafonat pentru o anumită locuință a fost făcut, după amiază, de ministrul energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Virgil Popescu, Ministerul Energiei: ”Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum”.

Potrivit oficialului, „încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine aceste declarații pentru ca toți cetățenii se beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Obligativitatea depunerii declarațiilor pe propria răspundere pentru a putea plăti un preț plafonat, sub un nivel de 1,3 lei/kWh, a fost introdusă la jumătatea acestei luni de o lege care a modificat o ordonanță care la rândul ei a schimbat o alta prin care erau stabilite schemele de sprijin din energie.

Cum termenul era sfârșitul anului, pentru a putea obține plafonarea prețului de la 1 ianuarie 2023, unii români - mai ales oameni în vârstă s-au așezat la cozi lungi, în fața sediilor furnizorilor de energie electrică, ca să depună declarația - chiar dacă o puteau trimite și online.

În Ploiești, la ghișeele Electrica Furnizare erau, dimineață, câteva zeci de persoane.

Ca să nu se creeze dezordine, în Galați, s-au împărțit bonuri de ordine.

Bărbat: „Am venit mai mult să mă interesez că am contractul pe numele mamei și mama-i decedată și vreau să știu cum să schimb contractul”.

Cozi similare au fost și în alte orașe, cum ar fi - Drobeta Turnu Severin și Pitești.

Femeie: ”Eu locuiesc la țară, nu mai locuiesc aicea. Vreau să-mi transfer consumul mai mult la țară, acolo. Am venit de la 70 de km ca să rezolv.”

Declarația pe propria răspundere în baza căreia românii pot beneficia de un preț plafontat la energie trebuie depusă potrivit legii astăzi în vigoare de 4 categorii de persoane.

Pe listă sunt cei care utilizează aparate sau echipamente medicale necesare efectuării unor tratamente, persoanele care au în întreținere 3 copii, familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil și clienții cu mai multe proprietăți. De pe această listă, potrivit anunțului ministrului Virgil Popescu, ar urma să dispară ultima categorie - adică cea a românilor cu mai multe locuri de consum.

Despre celalalte, responsabilii nu au făcut precizări. Posibil, în cazul lor, declațiile să fie menținute - pentru că altfel furnizorul nu ar avea de unde să știe că acești oameni se încadrează pentru acordarea prețului plafonat.

Tudor Petre are acasă un aparat de oxigen care îl ajută să respire și, potrivit legii, ar trebui să plătească pentru energia electrică doar 0,68 de lei pe kWk.

Tudor Petre: „Acum am primit o notificare că prețul crește la 2,25. E greu să mai plătești atât”.

Proiectul actului normativ care va elimina obligativitatea depunerii declarațiilor de către cei cu mai multe proprietăţi - spune Virgil Popescu - va fi aprobat săptămâna viitoare, în ultima ședință de Guvern din an.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.