Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, vine la București, la congresul PPE. Surse: Se întâlnește cu Klaus Iohannis la Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

13 șefi de stat și reprezentați din 44 de state ajung la București pentru congresul popularilor europeni. Găzduită de liberali, reuniunea se desfășoară pe parcursul a două zile.

Strategia popularilor europeni pentru alegerile din iunie, precum și desemnarea Ursulei von Der Leyen drept candidat la șefia Comisiei Europene, sunt deciziile așteptate de la această reuniune.

Deja, la sediul PNL, au sosit președintele Partidului Popularilor Europeni și președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Este numai prima din întâlnirile care urmează să se întâmple pe parcursul acestei zile, dar mai cu seamă pe parcursul zilei de miercuri și joi, atunci când la Romexpo se desfășoară Congresul Popularilor Europeni. Ne așteptăm ca, la această reuniune, cel mai mare grup politic din Parlamentul European să își traseze liniile directoare pentru campania electorală ce urmează pentru alegerile europene din luna iunie.

Ne așteptăm ca extremismul, respectiv combaterea partidelor extremiste și a doctrinei pe care încearcă să o impună Federația Rusă, a fake news-urilor, să fie principala temă de discuție.

Citește și
von der leyen klaus iohannis
Klaus Iohannis o susține pe Ursula von der Leyen în cursa pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, Ursula von der Leyen va fi desemnată candidat pentru Comisia Europeană și ne mai așteptăm ca la acest congres, care se desfășoară pe parcursul a 2-a zile la București, să se vorbească foarte mult despre susținerea pe care România o merită pentru a deveni stat membru cu dreptul deplină la Spațiul Schengen.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cel care s-a împotrivit aderării României la Spațiul Schengen, va fi prezent la București.

Știm, din informații neoficiale, că acesta va avea discuții la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, dar și la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și va participa la congresul Partidului Popularilor Europeni.

Ei bine, această prezență, cum spuneam, pentru prima dată, a cancelarului austriac în România, vine în contextul în care ministrul său de Interne, numai departe de ieri, spunea că trebuie să vedem cum funcționează această aderare a României într-o primă etapă, cea promisă pentru spațiul maritim și cel aerian, promisă să se întâmple în luna martie, la sfârșitul acestei luni, ca apoi Ausia să ia decizia în privința aderării României și cu spațiul terestru.

Așadar, pare că Austria își menține dreptul de veto. Vom vedea dacă, după discuțiile de aici, de la București, Karl Nehammer își va schimba poziția. Această reuniune a liderilor europeni la București va mai prilejui și un moment în care liderii politici de la noi vor negocia poziții importante, pe care socotescă țara le merită în instituțiile europene.

Se vorbește despre un post de comisar european pentru apărare și, de asemenea, se vorbește despre o funcție importantă, eventual președinte al Consiliului European, funcție ce ar trebui să îi revină, susțin unele surse politice, președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta își va termina mandatul.

Lista completă a şefilor de state şi de guverne şi ai liderilor UE care vor lua cuvântul la congresul PPE de la București

Eurodeputatul PNL Siegfrid Mureșan a prezentat lista completă a şefilor de state şi de guverne şi ai liderilor UE care vor lua cuvântul la congres:

- Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
- Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola
- Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred WEBER
- preşedintele României, Klaus IOHANNIS
- prim-ministru Finlandei, Petteri ORPO
- prim-ministrul Luxemburgului, Luc FRIEDEN t
- prim-ministrul Suediei, Ulf KRISTERSSON
- preşedintele Ciprului, Nikos CHRISTODOULIDES
- cancelarul Austriei, Karl Nehammer
- prim-ministrul Irlandei, Leo VARADKAR
- prim-ministrul Croaţiei, Andrej PLENKOVIĆ
- prim-ministrul Poloniei, Donald TUSK
- prim-ministrul Greciei, Kyriakos MITSOTAKIS
- prim-ministrul Lituaniei, Ingrida SIMONYTE

Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu

Şeful statului Klaus Iohannis a primit-o, marţi la Palatul Cotroceni, pe preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Cei doi au avut un dialog foarte bun despre ajutorul pe care ţara noastră în acordă în continuarea Moldovei, inclusiv cu privire la aderarea la UE.

”Mai sunt doar câteva luni până la alegerile europarlamentare din iunie şi este esenţial ca în Europa să câştige din nou democraţia, iar mişcările care se bazează doar pe nostalgia trecutului şi oferă false soluţii pentru oameni să nu se consolideze”, a mai precizat Iohannis.

„Am primit-o astăzi, la Palatul Cotroceni, pe doamna preşedinte Maia Sandu, cu care am avut un dialog foarte bun despre ajutorul major pe care îl acordăm în continuare Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană. Este prima întrevedere dintr-o serie de întâlniri consistente pe care le voi avea pe parcursul următoarelor trei zile cu preşedinţi, premieri şi lideri ai instituţiilor europene, care se află zilele acestea la Bucureşti cu ocazia Congresului Partidului Popular European”, a scris Klaus Iohannis, marţi pe Facebook.

Şeful statului a mai spus că mai sunt doar câteva luni până la alegerile europarlamentare din iunie şi „este esenţial ca în Europa să câştige din nou democraţia, iar mişcările care se bazează doar pe nostalgia trecutului şi oferă false soluţii pentru oameni să nu se consolideze”.

„Sunt convins că discuţiile şi dezbaterile de la Bucureşti vor contura o viziune solidă pentru viitorul Europei, care va răspunde aşteptărilor cetăţenilor noştri pentru un trai mai bun, în siguranţă şi prosperitate”, a completat Iohannis.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Președinta Comisiei Europene a fost criticată că a zburat prea des cu avionul privat. „Este o ruşine”
Președinta Comisiei Europene a fost criticată că a zburat prea des cu avionul privat. „Este o ruşine”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut, în condiţiile în care, potrivit codului de conduită al comisarilor, aeronavele private trebuie folosite doar în cazuri excepţionale.  

Klaus Iohannis o susține pe Ursula von der Leyen în cursa pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene
Klaus Iohannis o susține pe Ursula von der Leyen în cursa pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, luni, decizia formaţiunii politice germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU) de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen și-a anunţat candidatura pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen și-a anunţat candidatura pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. "O decizie cugetată"

Ursula von der Leyen a anunţat, luni, că va candida pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. Aceasta are sprijinul total al formațiunii politice germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Ursula von der Layen și toată „crema” popularilor europeni ajung la București, la congresul PPE din martie. Vine și Nehammer
Ursula von der Layen și toată „crema” popularilor europeni ajung la București, la congresul PPE din martie. Vine și Nehammer

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen, va veni la Bucureşti la începutul lunii martie la Congresul Partidului Popular European, grup politic din care face parte și PNL.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.