ONG Habitat for Humanity : “România este pe ultimul loc în Europa, nu doar în UE, la locuire socială”

×
Codul embed a fost copiat

O treime dintre români, arată statisticile, sunt în risc de sărăcie, și aproape la fel de mulți locuiesc în case cu probleme sau foarte aglomerate.

Pentru astfel de cazuri, pentru familii nevoiașe sau comunități vulnerabile, organzația non-profit Habitat for Humanity construiește locuințe sau centre sociale în timp record, cu ajutorul voluntarilor.

Roberto Pătrășcoiu, directorul național Habitat for Humanity România, și Mădălina Neacșu, PR-ul organizației, au fost invitații Ștefanei Todică la Interviurile Știrileprotv.ro.

Habitat for Humanity este în România din anul 1996. De atunci, organizația și voluntarii care s-au alăturat acestei cauze au reușit să construiască peste 5000 de case și să ajute peste 100.000 de români din comunități vulnerabile, unde au ridicat și centre educaționale sau medicale.

În această toamnă, echipele Habitat for Humanity sunt la Iași, în cadrul programului Hope Build. Acolo au reușit să-și doboare propriul record și au ridicat toată structura unei case (pereți și fermele de acoperiș) de la 9:00 până la 14:43. Precedentul record era până la 14:45. 

Citește și
Habitat for Humanity
Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind 4 locuințe în 5 zile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mădălina Neacșu: “La Iași vom construi opt locuințe. Prima dată două locuințe în cinci zile, acum, la final de septembrie, iar apoi șase locuințe în doar cinci zile, cu aproximativ 300 de voluntari. (…) Vorbim de voluntari care vin acolo pe șantier, 80-90% dintre ei nu au niciun fel de experiență anterioară de a construi ceva. Și cu toate astea, în 5 zile sunt locuințele construite, sunt locuințele ridicate. (…) Familiile sunt opt la număr anul acesta. Vorbim de familii cu venituri reduse din comuna Țuțora.”

Cum reușește Habitat for Humanity să construiască în doar cinci zile?

“Răspunsul e legat de pasiune și de inimă”, spune Roberto Pătrășcoiu, directorul național al organizației. “Din punct de vedere tehnic, sigur că sunt niște lucruri pe care le planificăm înainte, de exemplu pereții sunt preasamblați, ca atare în prima zi doar se ridică. (…)

Voluntarii fac lucrurile foarte bine, sunt coordonați foarte bine și, mai mult decât atât, pentru că vin acolo pe timpul și pe banii lor, fac lucrul ăsta cu foarte multă pasiune. Iar când pui multă pasiune în ceea ce faci, lucrurile sunt trainice. Iar la noi, în România, din cele 5000 de locuințe pe care le-am construit, toate sunt în picioare.

Cum sunt aleși beneficiarii

Roberto Pătrășcoiu: “Ne uităm la familii care sunt într-o nevoie urgentă de a locui mai bine. (…) Apoi, al doilea criteriu este cel financiar. Ajutăm familii care nu câștigă mai mult decât 60% din nivelul venitului mediu la nivel național. Intră în programele Habitat for Humanity pentru că o astfel de familie niciodată nu ar putea să meargă la bancă, cu un venit atât de scăzut. Al treilea criteriu este acela de voluntariat. Familiile nu stau și se uită cum vin voluntari din toate colțurile țării și ale lumii să construiască pentru ei. Ei construiesc acolo cot la cot, cu voluntarii, la propria casă, la casele vecinilor. Acesta este motivul pentru care noi numim familiile parteneri, pentru că sunt parteneri egali cu voluntarii.”

Ce trebuie să facă cei care vor să devină voluntari

Mădălina Neacșu: “Cei care vor să să se înscrie ca voluntari, mai ales acum la proiectele Hope Build care vor fi în septembrie și octombrie, pot intra pe www.habitat.ro. Acolo găsesc informații despre proiect și un link de înscriere. Își aleg zilele de voluntariat în care pot veni pe șantier, pot veni de la o zi până la cinci zile, își creează un cont de voluntary, care automat este și un cont de fundraiser, pentru că voluntarii noștri au dublu rol: sunt voluntari care vin pe șantier să ajute și, în același timp, la rândul lor, pot să strângă bani de la prieteni, cunoștințe, pentru proiect.”

Roberto Pătrășcoiu: “Aș putea spune că statul nu înțelege faptul că suntem parteneri în această poveste. Noi servim o nevoie de locuire socială. Dacă ar fi să o judecăm, e o nevoie foarte mare. Vorbim de cel puțin 1.000.000 de români care au nevoie de locuințe sociale într-o țară în care sub 1% din stocul de locuințe este locuință socială.

Suntem pe ultimul loc în toată Europa, nu doar în Uniunea Europeană. Noi, ca organizație privată, servim nevoia de locuire socială în această țară, pe care statul ar trebui s-o facă.

Și atunci, când partenerul de lângă tine vine și spune că îți modifică legislația care permite ca tu să servești o nevoie, sigur că te afectează profund. Nu numai financiar, pentru că rămânem fără bani din donații, dar te afectează profund și la nivel de înțelegere a unor valori, care mai sunt acele valori.”

Mențiune: Potrivit proiectului publicat inițial pe site-ul Ministerului de Finanțe și la momentul înregistrării interviului, donațiile și sponsorizările făcute de companii pentru astfel de organizații nu ar mai fi fost deductibile. Pentru moment, liderii coaliției de guvernare au renunțat la această măsură.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Habitat for Humanity România, strângere de fonduri pentru locuințele familiilor vulnerabile. Cum contribuie companiile
Habitat for Humanity România, strângere de fonduri pentru locuințele familiilor vulnerabile. Cum contribuie companiile

Organizația Habitat for Humanity România lansează, la finalul acestui an, un apel de mobilizare către publicul larg, prin intermediul campaniei de strângere de fonduri „Construiește-i un loc al său. Construiește-i un acasă”.

Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind 4 locuințe în 5 zile
Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind 4 locuințe în 5 zile

Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantierul de la Cumpăna, județul Constanța, prin construirea a 4 locuințe în doar 5 zile.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.