„Vom intra în Fâșia Gaza!”. Armata israeliană, un nou anunț despre invazia terestră. Mesajul pentru Hamas

×
Codul embed a fost copiat

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, se află printre ostaticii din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul român de Externe.

Între timp, armata israeliană a anunțat că va începe să intensifice atacurile în regiune și a făcut un nou apel căre populația din Gaza să să refugieze în sudul enclavei.

Avertismentul vine în aceeași zi în care, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, a fost permis accesul a 20 de camioane cu ajutoare umanitare din Egipt către Fâșia Gaza.

O acțiune asemănătoare este așteptată și duminică.

„Vom începe o misiune operațională și profesionistă”

A fost o nouă noapte albă pentru locuitorii din Fâșia Gaza. Rachetele trase de israelieni au lovit o piață într-o tabără de refugiați, din centrul enclavei. Zeci de victime, inclusiv copii, au ajuns la spital.

Citește și
hamas
Hamas anunţă că nu va discuta despre soarta militarilor israelieni luați ostatici până la încheierea "agresiunii" din Gaza
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Bombardamentul a avut loc la scurt timp după ce Israelul a anunțat că intenționează să își intensifice atacurile asupra Fâșiei Gaza pentru a începe următoarea etapă a războiului împotriva teroriștilor Hamas.

Herzi Halevi, Șeful Statului Major al armatei israeliene: „Vom intra în Fâșia Gaza! Vom începe o misiune operațională și profesionistă pentru a distruge infrastructura și teroriștii Hamas. Gaza este complexă. Gaza este dens populată. Inamicul pregătește o mulțime de lucruri, dar și noi îi pregătim lucruri”.

Declarația lui a fost întărită ulterior și de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Întrebat dacă Israelul a oprit o operațiune terestră în Gaza din cauza presiunilor americane, reacția oficialului de la Tel Aviv a fost următoarea.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Vom intra în următoarea etapă a războiului în condiţii care vor fi optime pentru noi, nu în funcție de ceea ce spune altcineva. Ne vom aprofunda atacurile pentru a minimiza pericolele pentru forţele noastre în următoarele etape ale războiului și, începând de astăzi, ne vom intensifica loviturile. Totodată, am făcut un nou apel la locuitorii din orașul Gaza, în mod special, să plece spre sud pentru siguranța lor și vom intra în următoarea etapă a războiului în cele mai bune condiții posibile”.

Sute de tancuri și zeci de mii de soldați la granția cu Fâșia Gaza

Sute de tancuri și vehicule blindate sunt deja la frontiera cu Gaza, gata pentru invazia terestră.

Jeremy Diamond, corespondent CNN în Ashkelon: „Am trecut pe lângă granița cu Gaza și am văzut mai multe grupări de tancuri, transportatoare blindate și buldozere, pe care forțele israeliene înaintea unei invazii terestre, pentru a curăța drumurile de potențiale dispozitive explozibile improvizate și de alte obstacole ieșite în cale”.

În plus, alți zeci de mii de soldați așteaptă la graniță. Armata israeliană a difuzat noi imagini din timpul antrenamentelor.

Dar islamiștii Hamas impun condiții. Anunță că vor continua discuțiile despre soarta militarilor israelieni luați ostatici abia după ce Israelul va pune capăt agresiunii din Fâșia Gaza.

Osama Hamdan, un oficial al grupării islamiste Hamas: „Pot să confirm faptul că vom colabora cu toți mediatorii implicați pentru a pune în aplicare decizia grupului de a închide cazul civililor luați ostatici, atunci când circumstanțele de securitate vor permite acest lucru”.

Un alt oficial Hamas a declarat că gruparea intenționa să elibereze încă doi ostatici din motive umanitare, dar Israelul a refuzat să îi primească. "Este doar o declarație de propagandă", a fost replica Tel Aviv-ului.

Camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza

Gruparea islamistă controlează toată Fâșia Gaza, unde locuiesc peste două milioane de palestinieni. Dar enclava este cuprinsă de o criză umanitară din ce în ce mai profundă, în condițiile în care Israelul a tăiat accesul la resursele esențiale, iar loviturile aeriene au ucis peste 4.000 de persoane în ultimele două săptămâni.

În aclamațiile egiptenilor, un convoi de 20 de camioane cu alimente apă și medicamente au intrat - în sfârșit - în Fîșia Gaza. Doar 20 de camioane, deși mai mult de 150 așteaptă la graniță. Iar punctul de trecere a frontierei Refah - singura graniță cu Gaza care nu este controlată de Israel - a rămas deschis doar câteva minute. A fost din nou închis imediat după ce convoiul de 20 de camioane a ajuns pe teritoriul palestinian. Unul transporta sicrie.

Nicio cisternă cu carburant nu era în acest convoi. Deși este nevoie disperată de combustibil pentru generatoarele elctrice, dar și pentru pompele de apă, dat fiind că în unele părți din Gaza nu mai există deloc apă.

Cindy McCain, director executiv World Food Programme: „Câte alimente de la World Food Programme sunt în camioanele care au ajuns în Gaza? 60.000 tone metrice. Care ar ajunge pentru 40.000 de oameni într-o săptămână. Nu e mult, dar măcar este un început...”.

Oricum, convoiul de ajutoare care a putut intra în fâșia Gaza este o "picătură în ocean", față de nevoia uriașă - potrivit ONU.

Pe de altă parte, summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără progrese în ceea ce priveşte situaţia din Gaza. Dacă liderii arabi au condamnat, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor.

Articolul face parte din:

Război în Orientul Mijlociu. Israelul continuă asaltul asupra Gazei. Peste 4.600 de oameni ar fi fost uciși

moschee gaza
Armata israeliană a distrus o celulă teroristă Hamas dintr-o moschee din Jenin, unde se pregătea „un atac terorist iminent”

Armata israeliană a anunţat că a lansat un atac aerian duminică dimineaţă, asupra unei moschei din oraşul Jenin, din Cisiordania, pentru a contracara ceea ce a numit „un atac terorist iminent”, transmite CNN.

THAAD
Super-arma pe care SUA o vor trimite în Orientul Mijlociu pentru a "ajuta la apărarea Israelului"

Washingtonul va trimite noi arme în Orientul Mijlociu pentru a ajuta Israelul să se apere de atacurile teroriștilor.  

fasia gaza
Tragedia unui medic din Fâșia Gaza care și-a pierdut 30 de membri ai familiei în urma unui atac aerian. „Sunt devastat”

Un medic din Marea Britanie a povestit devastat că și-a pierdut 30 de membri ai familiei în urma unui atac aerian care a avut loc într-o tabără de refugiați palestinieni.

 

hamas
Teroriștii Hamas susțin că nu au fost lăsați să mai elibereze din ostatici. Țara care s-ar fi împotrivit

Hamas susţine că s-a oferit să elibereze duminică alte două femei pe care le ţine captive, "urmând aceiaşi paşi ca şi în cazul celor două ostatice americane", a transmis gruparea islamistă palestiniană într-un comunicat, citat de EFE.

summit pace egipt
Israelul, revoltat de faptul că acțiunile Hamas nu au fost condamnate la Summitul pentru Pace din Egipt

Autorităţile israeliene au criticat sâmbătă Summitul pentru Pace pentru Gaza şi "chestiunea palestiniană", organizat de Egipt, pentru că participanţii la reuniune nu au transmis o condamnare directă a grupării islamiste palestiniene Hamas.  

onu gaza
SUA pun presiune pe ONU. Ce misiuni ample ar trebui să îndeplinească organizația în Orientul Mijlociu

SUA au propus sâmbătă un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra şi cere Iranului să nu mai exporte arme către ”miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în regiune”.

gaza, palestina
Israelul, ultimatum pentru civilii din Gaza City. Palestinienii riscă să fie considerați drept simpatizanţi ai Hamas

Palestinienii au declarat că au primit avertismente reînnoite de la armata israeliană să se mute din nordul Gazei în sud, cu avertismentul suplimentar că ar putea fi identificaţi ca simpatizanţi ai unei „organizaţii teroriste” dacă rămân.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Hamas a răpit un român cu dublă cetățenie. MAE: Este ținut ostatic în Fâșia Gaza
Hamas a răpit un român cu dublă cetățenie. MAE: Este ținut ostatic în Fâșia Gaza

Un român, care are și cetățenie israeliană, se numără printre persoanele răpite și ținute ostatice de gruparea Hamas, în Fâșia Gaza, a anunțat sâmbătă seara Ministerului de Externe.

Hamas anunţă că nu va discuta despre soarta militarilor israelieni luați ostatici până la încheierea
Hamas anunţă că nu va discuta despre soarta militarilor israelieni luați ostatici până la încheierea "agresiunii" din Gaza

Gruparea teroristă palestiniană Hamas a anunţat, sâmbătă, că nu va discuta despre soarta militarilor israelieni luaţi ostatici până când Israelul nu va pune capăt "agresiunii" din Fâşia Gaza.

Unul din camioanele cu ajutoare umanitare care au intrat în Gaza era plin cu sicrie. Israelul a anunțat cât va dura războiul
Unul din camioanele cu ajutoare umanitare care au intrat în Gaza era plin cu sicrie. Israelul a anunțat cât va dura războiul

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Isreal și Hamas, primele camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâșia Gaza, prin Egipt. Însă doar 20 de camioane, iar frontiera a rămas deschisă doar câteva minute.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.