Zelenski ar urma să ajungă duminică la summit-ul G7. Ucraina vrea mai multe sisteme de apărare și avioane de luptă

volodimir zelenski
AFP

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să ajungă duminică la summitul G7 din Japonia, anunţă presa internaţională.

Informaţia a fost preluată de BBC de la Bloomberg şi Financial Times, care citează surse neidentificate.

Liderul ucrainean era aşteptat să se adreseze liderilor G7 duminică, dar prin intermediul unei legături video.

Summit-ul G7 are loc în Japonia, potrivit News.ro.

Zelenski: Priorităţile noastre sunt sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete, instruire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune

Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat joi seara că obiectivul Ucrainei este de a elibera întreg poporul şi teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea, şi a spus că aşteptata contraofensivă este în pregătire, iar priorităţile pe termen scurt sunt de a obţine „sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, pregătire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune”.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul adresat ca în fiecare seară, că a avut o şedinţă „foarte semnificativă” cu principalii responsabili pentru apărarea statului, inclusiv cu comandanţii zonelor-cheie de pe linia frontului, de la care a aflat că „brigăzile de apărare au făcut o treabă bună şi au îndeplinit principalele sarcini strategice”, în timp ce brigăzile de ofensivă „se descurcă bine”.

„Ne pregătim, dar fără să dăm detalii”, a punctat preşedintele, vorbind despre pregătirea contraofensivei.

El a subliniat că Ucraina are nevoie de mai mult armament. „Priorităţile noastre pentru săptămâna aceasta, săptămâna viitoare şi în viitorul apropiat sunt sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, instrucţie şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune. Şi acest lucru se va întâmpla”, a dat asigurări Zelenski.

„Avem sarcina de a menţine impulsul de sprijin internaţional şi de comunicare pentru Ucraina, care a fost realizat în prima jumătate a lunii mai, şi în aceste săptămâni. Sunt încrezător că vom îndeplini această sarcină”, a spus preşedintele ucrainean referindu-se la eforturile diplomatice în care se implică personal.

Zelenski: Aducem problema Crimeei la un nou nivel internaţional

Zelenski a dedicat o bună parte din alocuţiunea sa comunităţii tătare din Crimeea, în condiţiile în care joi Ucraina a comemorat victimele deportării poporului tătar din Crimeea. A fost un prilej pentru ca preşedintele să reitereze că obiectivul Ucrainei este de a obţine inclusiv eliberarea Crimeei.

„A fost una dintre cele mai grave crime ale secolului XX - o întreagă naţiune (tătarii din Crimeea - n.r.) a fost scoasă cu forţa din ţara sa natală şi forţată să trăiască zeci de ani într-o ţară străină. Iar când oamenii s-au întors acasă, Rusia şi-a adus din nou răul în casa lor, în Ucraina noastră - răul agresiunii, al represiunii, al umilirii. Este sarcina noastră istorică să restabilim dreptatea pentru toţi oamenii noştri, să garantăm libertatea pentru întreaga noastră ţară, fără nicio excepţie. Este sarcina tuturor celor care apără ţara, a tuturor celor care au ales Ucraina şi care, prin urmare, vor învinge”, a declarat Zelenski.

El a spus în acest context că Ucraina pregăteşte „câteva măsuri comune foarte importante pentru viitorul apropiat. Aducem problema Crimeei, a prizonierilor din Crimeea şi a întregului nostru popor din Crimeea la un nou nivel internaţional”, a afirmat Zelenski, fără a da detalii.

Zelenski şi-a încheiat mesajul cu un nou apel mobilizator la unitate: „Acţionăm împreună, în unitate, având grijă unii de alţii şi de stat, şi nu ne vom opri până când nu vom învinge”, a asigurat Zelenski.

G7: Noi sancţiuni americane împotriva Rusiei

Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni împotriva "maşinii de război ruseşti", a declarat un înalt oficial de la Casa Albă, ca parte a unui efort concertat al ţărilor G7, transmite AFP.

Toate statele membre ale G7, ai căror lideri se întrunesc în cadrul unui summit la Hiroshima (Japonia), "se pregătesc să pună în aplicare noi sancţiuni şi bariere în calea exporturilor", a declarat el reporterilor, sub protecţia anonimatului.

Aceste măsuri, la care Statele Unite contribuie cu un set "substanţial " de sancţiuni, "vor face şi mai dificil pentru Rusia să îşi alimenteze maşina de război", a asigurat aceeaşi sursă.

Măsurile americane sunt menite să "restrângă în mod semnificativ accesul Rusiei la produsele necesare capacităţilor sale de luptă", a explicat înaltul oficial american.

Statele Unite vor interzice efectiv exporturile sale către 70 de entităţi din Rusia şi alte ţări. În plus, au pus în aplicare 300 de sancţiuni împotriva unor ţinte diverse şi variate,"oameni, organizaţii, nave şi avioane" în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Occidentul a adoptat sancţiuni fără precedent la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei în februarie 2022 pentru a o sugruma din punct de vedere economic, în special prin epuizarea veniturilor din hidrocarburi şi pentru a-i perturba industria de apărare.

Preocuparea sa este acum să împiedice Moscova să eludeze sancţiunile, motiv pentru care ultimele măsuri ale SUA vizează şi "acoperirea eventualelor lacune".

Washingtonul promite că "va pune presiune asupra sectorului financiar (rus) precum şi asupra capacităţii Rusiei de a produce energie pe termen mediu şi lung", a spus oficialul de la Casa Albă. Se are în vedere, de asemenea,"menţinerea îngheţării activelor suverane" ruseşti.

Sursa americană nu a dorit să ofere detalii despre sancţiunile pe care urmau să le anunţe celelalte ţări G7, asigurând că acestea vor fi menţionate într-un comunicat al summitului dedicat Ucrainei. Statele Unite intenţionează să "îşi alinieze şi mai mult sancţiunile cu cele impuse de Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru a se asigura că G7 rămâne cât mai bine coordonat posibil".

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Incendiu de proporții în Kuwait. 35 de muncitori străini au murit și alți 43 au fost grav răniți
Incendiu de proporții în Kuwait. 35 de muncitori străini au murit și alți 43 au fost grav răniți

Peste 35 de persoane au murit după ce o clădire din Kuwait, unde sunt cazați muncitori străini, a fost cuprinsă de un incendiu de proporții.

 

E gata! Țara din care Rusia și-a retras toate trupele. ”Procesul s-a încheiat la 12 iunie”
E gata! Țara din care Rusia și-a retras toate trupele. ”Procesul s-a încheiat la 12 iunie”

Militarii ruşi desfăşuraţi în Nagorno Karabah din toamna lui 2020 şi-au încheiat, miercuri, retragerea din Azerbaidjan, a anunţat ministerul azer al Apărării.

Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”
Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Emmanuel Macron încearcă să-și strângp aliați în lupta împotriva extremei drepte, în puținul timp pe care ăl mai are până alegerile pe care le-a determinat prin dizolvarea parlamentului. El a lansat un apel la „adunare” în „bătălia valorilor”.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.