Vladimir Putin și Recep Erdogan au început discuțiile în Kazahstan. Turcia vrea să oprească „vărsarea de sânge” din Ucraina

recep erdogan, vladimir putin
Getty

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au început discuțiile la Astana, în Kazahstan.

 

Cei doi lideri de stat se află în Kazahstan pentru Conferința privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA).

Anterior, un oficial de la Kremlin a sugerat că se așteaptă ca Erdogan să se ofere "oficial" să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Citește și
siria explozie autobuz
Atac cu bombă în apropiere de Damasc asupra unui autobuz al armatei: 18 soldați au fost uciși, iar alți 27 au fost răniți
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Liderul turc a găzduit negocieri între cele două părți la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, dar demersul a rămas fără rezultat, anunță BBC.

În iulie, Turcia a ajutat, de asemenea, la medierea unui acord care să permită navelor de cereale să plece din porturile ucrainene prin Marea Neagră.

De menționat, în organigrama summitului CICA se mai află și Ucraina și SUA, dar ca observatori.

State membre CICA: Afganistan, Azerbaidjan, Bahrain, Bangladesh, Cambodgia, China, Egipt, India, Iran, Irak, Israel, Iordania, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Pakistan, Palestina, Qatar, Republica Coreea, Rusia, Sri Lanka, Tadjikistan, Thailanda, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Vietnam.

Observatori CICA: Belarus, Indonezia, Japonia, Laos, Malaezia, Filipine, Turkmenistan, Ucraina, SUA.

Putin propune un nou hub european de gaze în Turcia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, sugerează că Turcia ar putea fi folosită ca hub pentru a livra gazul rusesc în Europa.

În cadrul unei întâlniri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, acesta a declarat că ruta prin Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă modalitate de a trimite gazul către UE.

Furnizarea de gaz prin conducta Nord Stream din Rusia către Germania a fost întreruptă de când Rusia a invadat Ucraina și a fost complet oprită după o explozie la conducta de sub Marea Baltică, despre care se crede că a fost un act deliberat de sabotaj.

Miercuri, Putin a declarat că volumele pierdute din conducta Nord Stream ar putea fi mutate în regiunea Mării Negre, ceea ce ar face din Turcia cel mai mare centru de aprovizionare cu gaze pentru Europa.

Turcia vrea să contribuie la oprirea „vărsării de sânge” în războiul din Ucraina

Turcia doreşte să contribuie la oprirea ''vărsării de sânge'' în războiul dintre Rusia şi Ucraina, în pofida obstacolelor mari, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui summit regional desfăşurat în Kazahstan, transmite dpa.

"Obiectivul nostru este de a contribui la oprirea vărsării de sânge cât mai curând posibil prin menţinerea impulsului obţinut în pofida dificultăţilor din teren", a spus Erdogan, cu câteva ore înaintea unei întâlniri prevăzute cu omologul său rus Vladimir Putin.

"O pace corectă poate fi obţinută prin diplomaţie", a adăugat preşedintele turc, care a luat cuvântul în faţa liderilor regionali reuniţi în capitala kazahă Astana, unde are loc Conferinţa cu privire la interacţiune şi măsuri de consolidare a încrederii în Asia.

Miercuri, Kremlinul a transmis miercuri că se aşteaptă ca preşedintele turc să-i facă omologului său rus o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

Marţi, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ''cât mai curând posibil''.

Având în vedere dependenţa sa de petrolul şi gazele ruseşti, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Erdogan, a cărui ultimă întâlnire cu Putin datează din septembrie, în marja unui summit regional din Uzbekistan, doreşte să crească schimburile comerciale cu Moscova pentru a ajuta economia Turciei, aflată în dificultate, înainte de alegerile prezidenţiale din iunie.

Miercuri, preşedintele turc s-a întâlnit la Astana cu omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev, cei doi fiind fotografiaţi în timp ce joacă ping-pong, după semnarea a şase acorduri, de la securitate la comerţ.

Imaginile de la jocul de ping-pong al celor doi bărbaţi de stat au fost savurate de utilizatorii de reţele sociale, între altele pentru stilul neobişnuit al lui Erdogan de mânuire a paletei, notează dpa, citată de Agerpres

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Franța nu va răspunde cu arme nucleare contra Rusiei, dacă Putin va lansa un atac nuclear în Ucraina
Franța nu va răspunde cu arme nucleare contra Rusiei, dacă Putin va lansa un atac nuclear în Ucraina

Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis, joi, că Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei, în cazul în care Vladimir Putin va ordona un atac nuclear în Ucraina.

Atac cu bombă în apropiere de Damasc asupra unui autobuz al armatei: 18 soldați au fost uciși, iar alți 27 au fost răniți
Atac cu bombă în apropiere de Damasc asupra unui autobuz al armatei: 18 soldați au fost uciși, iar alți 27 au fost răniți

Un atac cu bombă asupra unui autobuz al armatei a avut loc, joi, în apropiere de Damasc. Cel puțin 18 soldați au murit, iar alți 27 au fost răniți, conform presei de stat citată de AFP.

Putin a anunțat formarea unor noi
Putin a anunțat formarea unor noi "centre de putere" în Asia și pune din nou Occidentul la zid: "Lumea devine multipolară"

Aflat la Astana (Kazahstan), în cadrul unui summit, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a afirmat că în Asia se consolidează noi centre de putere și că joacă un rol important în tranziția către o lume multipolară.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.