Viticultorii din Suedia profită de pe urma creşterii temperaturilor. Vor un loc mai în față în lista producătorilor mondiali

×
Codul embed a fost copiat

Încălzirea globală are și efecte pozitive, cel puțin pentru viticultorii din Suedia. Până de curând, țara scandinavă nu avea cu ce să se laude la capitolul vinuri.

Creșterea temperaturilor schimbă însă situație, iar viticulturii locali au început să facă planuri de viitor. Cu investiții în echipamente moderne se gândesc deja să ocupe un loc mai în față în lista producătorilor mondiali de vinuri.

Suedia nu este nici pe departe o țară celebră pentru soiurile de vinuri, iar podgoriile sale sunt încă mici comparativ cu Franța, Italia sau Spania. Dar schimbările climatice din ultimele decenii au avut și efecte benefice în această regiune. Numărul zilelor cu soare a crescut, iar producătorii au adaptat noi soiuri de struguri la clima scandinavă.

Emma Berto, viticultor:Acesta este Solaris. E soiul național de struguri aici, în Suedia. În acest moment, treaba noastră e să curățăm frunzele din partea de jos a viței de vie pentru ca aerul să poată circula. Asta reduce pericolul bolilor.”

O podgorie a produs în jur de 5.000 de sticle în 2022, de pe o suprafață de 4,5 hectare de viță de vie. Scopul producătorilor e să ajungă însă la 50-60 de mii de sticle, în următorii cinci ani.

Citește și
vinuri
Concurs de vinuri cu tradiție, la Castelul de la Sâncrai. Degustătorii au avut de ales cea mai aromată băutură
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Emma Berto, viticultor: „E evident că avem mai puține probleme recurente. Nu avem necazuri cu grindina, se întâmplă foarte rar să ne afecteze gerul, pentru că vițele noastre de vie nu încep să crească până la începutul lunii mai, când gerul nu își mai face apariția. Așa că e un lucru bun.”

În ultimii 30 de ani, în sudul Suediei temperaturile au crescut cu aproximativ 2 grade Celsius, față de perioada anterioară. Asta înseamnă că sezonul de creștere a viței de vie s-a lungit cu aproape 20 de zile.

Anna Mårtensson, profesor Universitatea de Agricultură din Suedia: „Un strugure are nevoie de aproape 100 de zile, de la înflorire până la maturare, la peste 10 grade Celsius. Nu am avut așa ceva, dar acum avem această perioadă. Este, bineînțeles, o schimbare majoră. Oamenii abia încep să realizeze că pot să cultive și altceva aici, nu doar cereale.”

Producătorii de vin din Suedia sunt ambițioși. Nu vor doar să crească producția, ci să și creeze un produs de clasă mondială și să pună pe picioare afaceri care pot susține o întreagă industrie.

Așa că investesc în echipamente noi și construiesc crame ultra-moderne, chiar dacă va mai dura până când se vor putea compara cu podgoriile italiene sau franceze.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Maraton al degustărilor de vinuri pe muzica unei orchestre, la Iași. Evenimentul a durat șase ore
Maraton al degustărilor de vinuri pe muzica unei orchestre, la Iași. Evenimentul a durat șase ore

Festival al gusturilor fine, în acest weekend, la Iași. Cunoscători, dar și oameni dornici de experiențe noi au participat la degustări de vinuri. Licorile au fost acompaniate de mâncare fină și de muzica unei orchestre.

Concurs de vinuri cu tradiție, la Castelul de la Sâncrai. Degustătorii au avut de ales cea mai aromată băutură
Concurs de vinuri cu tradiție, la Castelul de la Sâncrai. Degustătorii au avut de ales cea mai aromată băutură

Vinul bun îmbie la vorbă și „spune" zilele acestea povestea boabelor de struguri din vie și până în pahar.

 

Vinurile și băuturile spirtoase fără alcool sunt tot mai căutate. Tendințele de la cel mai mare târg de vinuri din lume
Vinurile și băuturile spirtoase fără alcool sunt tot mai căutate. Tendințele de la cel mai mare târg de vinuri din lume

Băutură da, mahmureală nu! Vinurile și băuturile spirtoase fără alcool sunt tot mai căutate în Germania. Cererea este în creștere. Prin urmare, mulți viticultori se concentrează pe producția unor astfel de licori.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.