Vicepreşedinte BCE: Pieţele financiare s-ar putea confrunta cu o scădere bruscă în cazul oricăror şocuri suplimentare

Euro UE

BCE a publicat miercuri evaluarea stabilităţii financiare din luna mai, spunând că perspectivele de stabilitate ale zonei euro au rămas fragile în urma recentelor turbulenţe din sectorul bancar.

Recent s-au prăbușit mai multe bănci regionale din SUA, iar Credit Suisse a fost preluată de urgență de către UBS.

Deşi a stabilit că rezistenţa băncilor într-un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate nu a fost o preocupare în zona euro, cu fundamente solide şi o intervenţie eficientă a autorităţilor de reglementare, BCE a spus că ”este posibil ca aceste evenimente să conducă la o reevaluare a profitabilităţii şi perspectivele de lichiditate pentru băncile din zona euro.”

Pieţele bursiere globale au avut un început puternic de 2023, având în vedere scăderea preţurilor energiei, redeschiderea Chinei şi rezistenţa surprinzătoare a economiei zonei euro, conducând evaluările acţiunilor înapoi peste mediile istorice, a subliniat BCE, potrivit News.ro.

Acest lucru s-a inversat brusc la sfârşitul lunii februarie şi în martie, pe măsură ce un ton ferm din partea băncilor centrale şi stresul neaşteptat din sectorul bancar au tulburat investitorii din întreaga lume.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De Guindos a spus că poziţionarea actuală pe piaţă a făcut acţiunile vulnerabile la orice alte surprize macroeconomice.

”Există posibilitatea unei corecţii pe pieţe, iar motivul este că evaluările sunt mari, sunt ridicate şi dacă te uiţi, de exemplu, la primele de risc, sunt destul de comprimate, aşa că în cazul în care avem veşti proaste în ceea ce priveşte perspectivele macroeconomice ar putea da naştere la o corecţie a pieţelor”, a spus de Guindos.

Raportul BCE a remarcat că potenţialul pentru ”ajustări dezordonate” pe pieţele financiare a crescut pe un fundal de condiţii financiare mai stricte şi lichiditate pe piaţă mai scăzută.

Turbulenţele din sectorul bancar din martie au condus la o extindere a primelor de risc de credit în zona euro, a spus banca centrală.

”În schimb, faptul că primele de risc ale acţiunilor rămân comprimate în termeni absoluti şi relativi, în special în Statele Unite, ridică îngrijorări cu privire la o potenţială supraevaluare. Acţiunile pot fi astfel mai vulnerabile la o corecţie dezordonată a preţurilor în cazul unei alte deteriorări a perspectivelor economice. Ca atare, sentimentul de risc rămâne fragil şi este foarte sensibil la surprize în ceea ce priveşte perspectivele pentru inflaţie, creştere şi politica monetară în economiile mature”, se arată în raport.

”Acest lucru ar putea lua forma unor presiuni inflaţioniste mai persistente, forţând băncile centrale la o înăsprire semnificativă a politicii decât preţurile pieţelor în prezent. Există şi riscuri pentru sistemul bancar din orice fragilitate a instituţiilor financiare nebancare”, a subliniat de Guindos.

Raportul BCE spune că, deşi sectorul financiar nebancar rămâne rezistent pentru moment, expunerile la riscul de credit rămân ridicate, deschizându-l ”riscului de pierderi semnificative în cazul în care fundamentele sectorului corporativ se deteriorează substanţial”.

”În plus, expunerea instituţiilor nebancare pe pieţele imobiliare a crescut considerabil în ultimii ani, făcând instituţiile vulnerabile la corecţiile continue ale preţurilor proprietăţilor. Legăturile puternice cu băncile, ca sursă importantă de finanţare, de exemplu, ar putea da naştere, de asemenea, la vulnerabilităţi suplimentare în sectorul bancar, prin depăşirea lichidităţii şi a riscului de credit”, arată raportul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.