Vaticanul publică ”Dignitas infinita”. Schimbarea de sex, teoria genului și violența digitală încalcă demnitatea umană

vatican
Shutterstock

Vaticanul a publicat luni Declaraţia "Dignitas infinita" privind demnitatea umană, a Dicasterului pentru Doctrina Credinţei, în care îşi reafirmă opoziţia faţă de schimbările de sex, teoria genului, maternitatea surogat, avort şi eutanasie.

Documentul, rezultatul a cinci ani de muncă, include magisteriul papal din ultimul deceniu privind "încălcările grave" ale demnităţii umane: de la război la sărăcie, de la violenţa împotriva migranţilor la violenţa împotriva femeilor, de la traficul de fiinţe umane la abuzurile sexuale, avortul, maternitatea surogat, eutanasia şi sinuciderea asistată, respingerea persoanelor cu dizabilităţi, teoria genului, schimbarea de sex şi "violenţa digitală".

În lista "incompletă" care este oferită, printre încălcările demnităţii umane, alături de avort, eutanasie şi maternitate surogat, apar războiul, drama sărăciei şi a migranţilor, precum şi traficul de persoane.

Noul text contribuie astfel la depăşirea dihotomiei care există între cei care se concentrează exclusiv pe apărarea vieţii pe cale de a se naşte sau de a muri, uitând de atâtea alte atacuri împotriva demnităţii umane şi, invers, între cei care se concentrează doar pe apărarea săracilor şi a migranţilor, uitând că viaţa trebuie apărată de la concepţie până la sfârşitul ei natural, conform site-ului în limba română al Vatican News.

Documentul marchează cea de-a 75-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sărăcia, războiul şi traficul de fiinţe umane

Documentul vorbeşte despre "tragedia sărăciei", "una dintre cele mai mari nedreptăţi ale lumii contemporane", despre război, considerat "o tragedie care neagă demnitatea umană", dar şi despre "suferinţa migranţilor", ale căror "vieţi sunt puse în pericol pentru că nu mai au mijloacele de a-şi crea o familie, de a munci sau de a se hrăni".

Declaraţia se opreşte apoi asupra "traficului de fiinţe umane", care capătă "proporţii tragice" şi este definit drept "o activitate ignobilă, o ruşine pentru societăţile noastre care se numesc civilizate", invitându-i pe "exploatatori şi pe clienţi" să îşi facă un serios examen de conştiinţă.

Documentul solicită, de asemenea, combaterea unor fenomene precum "comerţul cu organe şi ţesuturi umane, exploatarea sexuală a copiilor şi a fetelor, munca în condiţii de sclavie, inclusiv prostituţia, traficul de droguri şi de arme, terorismul şi crima internaţională organizată".

Se vorbeşte totodată despre "abuzul sexual", care lasă "cicatrici adânci în inima celor care îl suferă", dar şi despre discriminarea femeilor şi violenţa împotriva lor, citând printre acestea din urmă "constrângerea la avort, care afectează atât mama, cât şi copilul, atât de des pentru a satisface egoismul bărbaţilor" cât şi "practica poligamiei". De asemenea, documentul condamnă "feminicidul".

Avortul şi maternitatea surogat

Avortul este ferm condamnat. "Printre toate crimele pe care omul le poate comite împotriva vieţii, avortul provocat prezintă caracteristici care îl fac deosebit de grav şi de deplorabil".

"Apărarea vieţii pe cale de a se naşte este intim legată de apărarea oricărui drept al omului", subliniază Vaticanul.
Vaticanul respinge şi maternitatea surogat, "prin care copilul, de o imensă demnitate, devine un simplu obiect", o practică "ce ofensează grav demnitatea femeii şi a copilului... fondată pe exploatarea unei situaţii de nevoie materială a mamei. Un copil este întotdeauna un dar şi niciodată obiectul unui contract", subliniază documentul.

Lista menţionează apoi eutanasia şi sinuciderea asistată, reamintind că "suferinţa nu-l face pe bolnav să-şi piardă acea demnitate care îi este intrinsecă şi inalienabilă" şi că "viaţa este un drept, nu moartea, care trebuie acceptată, nu indusă".

Teoria genului

După ce reafirmă că faţă de persoanele homosexuale trebuie evitată "orice înfierare de discriminare nedreaptă şi mai ales orice formă de agresiune şi violenţă", denunţând "ca fiind contrar demnităţii umane" faptul că în unele locuri aceste persoane "sunt întemniţate, torturate şi chiar private de bunul vieţii", documentul critică teoria genului, "care este extrem de periculoasă pentru că şterge diferenţele cu pretenţia de a-i face pe toţi egali".

Vaticanul aminteşte că "a dori să se dispună de sine, aşa cum prescrie teoria genului ... nu înseamnă altceva decât a ceda la tentaţia străveche a fiinţei umane care se face Dumnezeu". Teoria genului "vrea să nege cea mai mare dintre diferenţele posibile dintre cele existente între fiinţele vii: cea sexuală".

Vaticanul are o părere negativă şi asupra schimbării de sex, chiar dacă "aceasta nu înseamnă excluderea posibilităţii ca o persoană afectată de anomalii ale organelor genitale deja evidente la naştere sau care se dezvoltă ulterior, să aleagă să primească asistenţă medicală pentru a rezolva aceste anomalii".

Violenţa digitală

Pe lista cu "încălcări grave ale demnităţii umane" figurează şi "violenţa digitală", documentul invocând "noile forme de violenţă răspândite prin intermediul reţelelor de socializare, de exemplu prin hărţuirea digitală şi prin "răspândirea pornografiei şi exploatarea persoanelor în scopuri sexuale sau prin jocuri de noroc" pe internet.

Declaraţia se încheie prin îndemnul de a "pune respectul pentru demnitatea persoanei umane dincolo de orice circumstanţe, în centrul angajamentului pentru binele comun şi al oricărui sistem juridic", conform sursei citate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.