Uniunea Europeană a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Țițeiul brut, interzis total. LISTA COMPLETĂ

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un ajutor militar de un miliard de euro
Inquam

Comisia Europeană a anunțat că a adoptat al șaselea set de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului condus de Kremlin în Ucraina.

Sancțiunile de vineri includ interzicerea totală importului maritim de țiței și produse petroliere rusești, adică 90% din importurile rusești de petrol ale Uniunii Europene.

„Împreună cu celelalte cinci pachete [de sancțiuni], sancțiunile adoptate astăzi sunt fără precedent și sunt menite să crească presiunea economică asupra Rusiei pentru a îi submina abilitatea de a continua războiul în Ucraina,” arată un comunicat al puterii executive a UE.

Restricțiile vor prevede perioade de tranziție și o scutire temporară

Totuși, CE a anunțat că restricțiile vor prevede perioade de tranziție pentru a permite adaptarea sectorului și piețelor mondiale, dar și o scutire temporară pentru țițeiul din conducte pentru a elimina petrolul rusesc „într-un mod ordonat.”

„Acest lucru va permite UE și partenerilor săi să asigure aprovizionare alternativă și va minimiza impactul asupra prețurilor globale ale petrolului,” mai arată comunicatul, în care se indică faptul că eliminarea dependenței de combustibili fosili din Rusia este necesară și în vederea acțiunii împotriva crizei climatice.

Citește și
gazprom germania
Rusia a anunțat sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Noile sancțiuni europene vizează și Belarus și ofițerii militari de rang înalt și alți indivizi pe care UE îi consideră responsabili pentru crimele de război de la Bucha și pentru capturarea „inumană” a orașului Mariupol, inclusiv cei implicați în fabricarea echipamentului de război și cei apropiați de Kremlin.

Ce trebuie să știi despre restricțiile anunțate de Comisia Europeană astăzi, 3 iunie 2022

1. Restricții care vizează importul de petrol

Bulgaria a primit o derogare temporară până la sfârșitul anului 2024 „din cauza expunerii geografice specifice”, pentru a putea continua importul de țiței și produse petroliere prin transport maritim. În plus, Croația va putea autoriza, până la sfârșitul anului 2023, importul de motorină pe care îl folosește pentru funcționarea rafinăriilor sale.

2. Servicii de transport de petrol

Operatorii europeni nu vor mai avea voie să asigure și să finanțeze transportul petrolului către țări terțe, în special prin rute maritime, o măsură menită să îngreuneze abilitatea Rusiei de a exporta țițeiul și produsele sale petroliere către restul lumii.

3. Măsuri financiare și de servicii de afaceri

Încă trei bănci din Rusia, inclusiv Sberbank, cea mai mare bancă rusească, dar și încă o bancă din Belarus, au fost scoase din SWIFT.

Totodată, oferirea de servicii de afaceri directă sau indirectă, precum contabilitate, audit, consultanță și relații publice pentru guvernul din Rusia, dar și pentru persoanele sau organizațiile din Rusia sunt acum interzise.

4. Suspendări audio-vizuale

Activitățile audio-vizuale ale altor trei posturi de media de stat din Rusia, Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 și TV Centre International au fost suspendate.

Comisia Europeană a argumentat decizia prin faptul că sunt „printre cele mai importante posturi de dezinformare pro-Kremlin ale audienței din UE și Ucraina” și că „diseminează propagandă care susține agresiune Rusiei asupra Ucrainei”.

Astfel, organizațiile media de stat din Rusia vor fi de acum interzise pe tot teritoriul Uniunii Europene, în orice formă ar fi ele: cablu, satelit, internet sau aplicații de telefon. Totodată, se interzice publicitatea produselor și serviciilor prin aceste organizații.

5. Restricții de export

Al șaselea pachet de sancțiuni continuă restricțiile asupra exporturilor, astfel că interzicerea exporturilor obiectelor de tehnologie avansată către Rusia a fost extinsă pentru a include noi substanțe chimice care ar putea fi folosite pentru fabricarea armelor chimice. Totodată, CE a extins lista persoanelor asociate cu forțele armate din Rusia, măsură care aliniază UE cu SUA.

Totodată, lista entităților bieloruse vizate de restricții a fost extinsă, pentru a preveni beneficiile aduse forțelor armate din Belarus de către tehnologia primită.

CITEȘTE ȘI: Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”

Rusia acuză Ucraina că ar intenționa să arunce în aer cisterne cu substanțe chimice periculoase și să atace teritoriul rusesc

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
"Economia rusă se prăbuşeşte" - ministrul german al Economiei

Germania trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia, dar sancţiunile occidentale continuă să afecteze Rusia, a declarat, joi, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, scrie Reuters.

Rusia a anunțat sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale
Rusia a anunțat sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale

Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.