Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

×
Codul embed a fost copiat

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

Într-o tentativă de a amâna ofensiva terestră în Gaza, cred unii analiști. Și administrația Biden ar fi îndemnat Israelul să amâne intervenția dar, după cum precizează oficialii de la Washington, Statele Unite nu dictează operațiunile militare ale armatei israeliene. Președintele Franței a venit astăzi în Israel, unde se va întâlni cu premierul Beniamin Netaniahu.

Hamas a difuzat imagini de la eliberarea celor două ostatice care au fost predate reprezentanților Crucii Roșii, la punctul de frontieră Rafah, dintre Gaza și Egipt.

Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani și Yocheved Lifshitz, de 85 de ani, sunt cele două ostatice eliberate - "din motive umanitare" și din cauza "sănătății" lor precare, după cum a justificat gruparea teroristă.

Au ajuns azi-noapte la Tel Aviv, pentru tratament medical.

Citește și
hamas ostatice
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sharone Lifschitz, fiica lui Yocheved Lifshcitz: „Nimic nu te poate pregăti pentru așa ceva. Am vrut doar să-i zâmbesc și s-o îmbrățișez”.

Reporter: Susțin Statele Unite un acord privind încetarea focului în schimbul eliberării ostaticilor?

Joe Biden, preșiedintele SUA: Întâi să-i vedem pe toți acei ostatici eliberați și apoi putem discuta.

Din cei peste 220 de ostatici pe care i-a luat, Hamas a eliberat până acum, din captivitate, 4 - cele două femeie vârstnice, precum și o mamă și fica ei de naționalitate americană.

Potrivit presei de peste ocean, administrația Biden îndeamnă Israelul să amâne orice ofensivă terestră pentru a da mai mult timp negocierilor privind eliberarea altor ostatici și pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza.

John Kirby, coordonator al Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică: „Noi nu dictăm termeni militari Forțelor de Apărare Israeliene. Acestea au dreptul și responsabilitatea de a acționa împotriva teroriștilor. Cu siguranță, vor face acest lucru, în modul pe care îl aleg și îl consideră adecvat amenințării. Cu siguranță îi vom sprijini, furnizându-le capacitățile necesare”.

Lider Hamas: „Israelul a ucis deja 22 dintre ostatici”

Președintele Franței a venit, marți, la Tel Aviv - în semn de solidaritate cu Israelul. Emmanuel Macron s-a întâlnit cu rudele unora dintre cei 30 franco-israelieni, uciși sau răpiți de teroriști.

Khaled Mashal este unul dintre liderii Hamas, refugiat de mulți ani în Qatar. Potrivit Sky News, este unul dintre cei de care depind negocierile pentru eliberarea ostaticilor.

Dominic Waghorn, corespondent Sky News: Aveți de gând să eliberați toți prizonierii civili din Gaza? Le veți da drumul fără alte condiții?

Khaled Mashal, lider fondator Hamas: În primul rând nu sunt ostatici, v-am mai spus. Apoi...

Dominic Waghorn: Spuneți-le cum vreți, captivi... sau cum doriți...

Khaled Mashal: Bine, bine.

Dominic Waghorn: Le veți da drumul?

Khaled Mashal: Am spus că îi vom elibera. Și brigada Al-Qassam a anunțat asta. Doar că acum ostaticii sunt împrăștiați în diferite locuri, iar Israelul a ucis deja 22 dintre ei după toate distrugerile pe care le-a produs.

Zorii zilei de 7 octombrie kibuțul Kissufim, pe care 300 de oameni îl numeau "acasă", a devenit scena unui masacru în masă.

Militar: „Încă ești în stare de șoc aici, chiar dacă au trecut mai mult de două săptămâni... Este greu să asimilezi dimensiunile ororii...”.

Într-o locuință, o bunică nonagenară era în baie, când teroriștii au împușcat-o în cap.

Kaitlan Collins, CNN: „La prima vedere ar părea o casă obișnuită, într-o dimineață de sâmbătă. Încălțările la intrare. Ziare și plicuri de corespondență pe masă, lângă câteva prăjiturele. Locatarii au fost în bucătărie, au deschis sertarele. Cănile sunt încă în chiuvetă. Gina este unul dintre cei 14 oameni măcelăriți în acest kibuț, în acea sâmbătă dimineața”.

În casa de peste drum, părinții și fiul lor mezin, de 14 ani, din această familie, erau acasă când au năvălit teroriștii. Copii mai mari erau plecați. Abia acum, băiatul cel mare, de 24 de ani, a putut vedea, pentru prima oară, printr-o legătură video cu jurnalista de la CNN, ce a mai rămas din casa familiei sale.

Fiu: „Cineva din kibuț mi-a spus că au deschis camera de siguranță și l-au găsit pe tatăl meu zăcând pe jos, cu câinele alături. Privea înspre ușa pe unde au intrat teroriștii”.

Trupurile neînsuflețite ale mamei și fratelui său au fost găsite într-un alt adăpost al casei. Erau îmbrățișați. Și muriseră asfixiați, când teroriștii au dat foc casei.

Cu câteva zile înainte adolescentul de 14 ani dansa la un concert din Tel Aviv.

În ciuda evidențelor cumplite, un lider Hamas nu recunoaște atrocitățile comise în cursul incursiunilor sângeroase din Israel, pe 7 octombrie.

Khaled Mashal: Vă spun foarte clar, forțele de elită ale Al-Qassam nu au ucis civili...

Dominic Waghorn: Dar trupele Hamas erau în kibuțuri și căutau civili...

Khaled Mashal: Lăsați-mă să termin propoziția. Dacă au fost oameni uciși, cu siguranță nu au fost uciși intenționat.

Teroriștii Hamas se revoltă

Însă, unii dintre teroriștii capturați de armata israeliană și-au mărturisit crimele înfiorătoare. Ba, mai mult, au recunoscut că li s-a promis o răsplată generoasă pentru răpiri.

Terorist Hamas: În Gaza, oricine aduce un ostatic sau ajută la prinderea unuia primește o recompensă.

Anchetator: În ce constă recompensa?

Terorist Hamas: Un apartament și 10.000 de dolari. Scopul infiltrării a fost să capturăm și să ucidem cât mai mulți posibil.

Pe de altă parte, unul dintre cei interogați acuză liderii Hamas că duc o viață bună în alte țări din regiune, în timp ce manipulează militanții din Gaza de la distanță.

Anchetator: De ce atâtea crime?

Terorist Hamas: Ne-au păcălit, pur și simplu ne-au prostit.

Anchetator: Cine v-a păcălit?

Terorist Hamas: Cei din Hamas. Ei stau bine în casele lor, iar pe noi ne-au lăsat aici. Toți cei din Qatar, din Turcia, ei vorbesc în numele Al-Aqsa și al musulmanilor, în timp ce ei stau acolo și pe noi ne-au trimis aici. Ismail Haniyeh, Khaled Mashal...

Articolul face parte din:

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Joe Biden
Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

ostatici gaza
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

hamas
„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

barack obama
Obama avertizează Israelul. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, luni, că strategia militară a Israelului în Fâşia Gaza s-ar putea dovedi contraproductivă pentru viitorul statului israelian şi pentru întreaga regiune.

Netanyahu și Gallant
Tensiuni la nivel înalt în Israel. De ce întârzie Netanyahu să dea ordinul pentru invadarea Fâșiei Gaza

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

sistem de aparare Patriot
Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile

Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.

hamas israel
VIDEO | Momentul în care are loc atacul comis de Hamas la 7 octombrie. Ce conţine un material audiovizual al masacrului

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale.

 

batrana hamas, ostatic hamas
„Shalom”. Gestul inexplicabil făcut de una dintre bătrâne la adresa unui terorist Hamas în momentul eliberării | VIDEO

Gruparea palestiniană Hamas a eliberat, luni, alți doi ostaci din cei 222 pe care i-a capturat în timpul atacului-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

hamas ostatice
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Yocheved Lifschitz
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul
Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul împotriva Israelului, organizat de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie. StirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, joi, 24 octombrie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.