Țara în care oamenii au devenit mai tineri peste noapte, după ce s-a schimbat legea

Coreea de Sud
Shutterstock

Peste 51 de milioane de oameni din Coreea de Sud au devenit, miercuri, cu un an sau doi mai tineri - cel puţin - conform unei noi legi care a eliminat sistemul tradiţional de raportare a vârstei, aşa-numita ”vârstă coreeană”, transmite CNN.

Conform legislaţiei care a intrat în vigoare miercuri, "toate domeniile judiciare şi administrative" din această ţară din Asia de Est vor adopta sistemul "vârstei internaţionale" folosit de cea mai mare parte a lumii, punând capăt unor ani de dezbateri privind problemele cauzate de utilizarea obişnuită în trecut a "vârstei coreene" şi a "vârstei calendaristice".

Standardizarea vârstelor va "reduce diverse confuzii şi dispute sociale", a declarat Lee Wan-kyu, ministrul Legislaţiei guvernamentale, în cadrul unei conferinţe de presă de luni.

Legea, adoptată de Parlamentul sud-coreean în decembrie anul trecut, ar trebui, de asemenea, să "reducă în mare măsură costurile sociale care au fost inutile din cauza utilizării mixte a standardelor de vârstă", a declarat Lee, adăugând că aceasta a fost o promisiune majoră a preşedintelui Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în luna mai a anului trecut, potrivit News.ro.

Trei sisteme diferite de raportare a vârstei

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În Coreea de Sud, "vârsta internaţională" se referă la numărul de ani de la naşterea unei persoane şi începe de la zero - acelaşi sistem folosit în majoritatea celorlalte ţări.

Însă, atunci când sunt întrebaţi de vârsta lor în contexte informale, majoritatea sud-coreenilor vor răspunde cu "vârsta lor coreeană", care ar putea fi cu unul sau chiar doi ani mai mare decât vârsta lor internaţională.

Conform acestui sistem, care îşi are rădăcinile în China, copiii sunt consideraţi ca având un an în ziua în care se nasc, cu un an în plus la fiecare 1 ianuarie.

În anumite circumstanţe, sud-coreenii folosesc, de asemenea, "vârsta calendaristică" - o combinaţie între vârsta internaţională şi vârsta coreeană - care consideră că bebeluşii au zero ani în ziua în care se nasc şi adaugă un an la vârsta lor la fiecare 1 ianuarie.

De exemplu, cântăreţul Psy din "Gangnam Style", născut la 31 decembrie 1977, are 45 de ani conform vârstei internaţionale, 46 de ani conform anului calendaristic şi 47 de ani conform vârstei coreene.

Standard nou

Chiar şi cu noua standardizare, vechile sisteme vor fi încă folosite în anumite circumstanţe, a transmis Guvernul.

De exemplu, copiii intră de obicei în şcoala primară în luna martie a anului următor celui în care împlinesc 6 ani (în vârstă internaţională), indiferent de luna în care cade ziua lor de naştere - lucru care va continua.

Legile privind produsele cu restricţii de vârstă, cum ar fi alcoolul sau tutunul, se vor baza, de asemenea, pe anul în care cineva se naşte, indiferent de lună. Acest lucru înseamnă că două persoane născute în ianuarie şi decembrie 1990 sunt considerate a avea aceeaşi vârstă.

Conform acestei legi, oamenii au voie să cumpere alcool începând cu anul în care împlinesc 19 ani (în vârstă internaţională).

Aceeaşi metodă va continua să fie folosită pentru serviciul militar obligatoriu din Coreea de Sud - ceea ce înseamnă că persoanele sunt eligibile pe baza anului în care s-au născut, mai degrabă decât pe baza vârstei sau a datei de naştere specifice.

"Guvernul a decis să conţină astfel de excepţii chiar şi după intrarea în vigoare a revizuirilor, deoarece este mai uşor să gestionăm astfel de probleme anual", a declarat, miercuri, ministrul Lee.

Este probabil ca mulţi rezidenţi să continue să folosească sistemul tradiţional coreean de vârstă în viaţa de zi cu zi şi în scenariile sociale, aşa cum este obişnuit, dar alţii ar putea saluta schimbarea. Într-un sondaj realizat de Ministerul Legislaţiei Guvernamentale, 86,2% dintre respondenţi au declarat că vor folosi sistemul internaţional de vârstă.

Momentul marchează o victorie pentru legislatorii care au petrecut ani de zile făcând campanie pentru standardizarea vârstei internaţionale, sătui de multiplele sisteme.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.