SUA susțin că rușii sunt tot mai agresivi nu doar în Marea Neagră, ci și în Siria: „Vor să ne provoace. E periculos”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele chinez Xi Jinping merge, la începutul săptămânii viitoare, într-o vizită oficială de trei zile la Moscova. Este prima întâlnire dintre cei doi lideri, de la începutul războiului din Ucraina.

În acest timp, rușii continuă să atace orașul Bahmut, fără succes. Din mai anul trecut și până acum au pierdut în zonă zeci de mii de soldați. Iar americanii încă analizează incidentul cu drona pierdută în Marea Neagră.

Autoritățile americane au inițiat o analiză a beneficiilor și riscurilor pe care le oferă zborurile de supraveghere din Marea Neagră, după ce marți au pierdut o dronă în urma incidentului în care au fost implicate două avioane rusești.

O dronă Global Hawk a decolat vineri dimineață de la o bază din Sicilia. A rămas, o vreme, în spațiul aerian al României, apoi s-a îndreptat spre Est, deasupra Mării Negre. Pentagonul spune că a avertizat Rusia pe toate căile că nu va renunța la zboruri de recunoaștere în regiune.

Brig. Gen. Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: „Am fost cât se poate de clari și în public, și în privat, că Statele Unite vor continua să zboare în spațiul aeriant internațional, în concordanță cu legile internaționale”.

Citește și
drona reaper
CNN: Imediat după incidentul din Marea Neagră, SUA au trimis o altă dronă în zonă ca să vadă dacă ruşii caută resturile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Senator SUA: „Cred că armata rusă e cea care se agită pe teren”

Oficialii americani au reiterat ideea că drona doborâtă în Marea Neagră era inofensivă și zbura în spațiul aerian internațional.

Brig. Gen. Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: „Ținta, în Ucraina, este doar să oferim Ucrainei mijloacele necesare pentru a se apăra singură. Am mai spus și înainte că Ucraina are dreptul să se apere și noi avem dreptul să-i ajutăm, împreună cu comunitatea internațională, să facă asta”.

Și oficialii ruși spun că țara lor nu caută o confruntare cu lumânarea. Iar Casa Albă a anunțat că nu a cerut Rusiei să ofere scuze, în mod oficial. Dar americanii sunt precauți în ceea ce privește intențiile rușilor.

Senatorul Mark Warner, președintele Serviciului de Informații al Senatului: „Cred că armata rusă e cea care se agită pe teren, în Ucraina. Ei sunt clar într-o poziție nefavorabilă și sunt îngrijorat, într-adevăr, că rușii pot deveni extrem de agresivi”.

Americanii spun, de altfel, că rușii sunt tot mai agresivi nu doar în Marea Neagră, ci și în Siria. Armata rusă îl sprijină pe dictatorul sirian Bashar al Assad, în timp ce americanii au baze în estul țării, controlat de kurzi.

Gen. Erik Kurilla,  Comandamentul Central al SUA: „Zboară deasupra bazelor noastre cu aeronave de atac la sol, înarmate, într-o încercare de a ne provoca. Dar sincer, e periculos, neprofesionist. Nu ne-am așteptat la asta din partea unei forțe aeriene profesioniste. Încearcă să renegocieze protocoalele pe care le încalcă în fiecare zi”.

Situație tot mai grea în Bahmut

În Ucraina, Kievul e tot mai sigur că nu va pierde orașul Bahmut, devenit scena unor lupte infernale în ultimele luni, între armata ucraineană și gruparea Wagner. Potrivit unui oficial britanic la OSCE, din luna mai a anului trecut și până acum, rușii au pierdut în jur de 20 - 30.000 de oameni, morți și răniți, în încercarea de a cuceri orașul Bahmut. Pentru fiecare kilometru pătrat ocupat, invadatorii au pierdut în jur de 800 de oameni, a mai adăugat diplomatul.

Joi, la împlinirea unui an de la masacrul din Mariupol, președintele Zelenski a postat pe rețelele de socializare un videoclip emoționant.

Filmul este o reconstituire bazată pe declarațiile supraviețuitorilor și arată ce s-a întâmplat în clădirea distrusă de ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Erau femei cu copii, femei însărcinate și bătrâni, acolo. Țara asta rea va fi trasă la răspundere pentru fiecare dintre ei”.

Aceste imagini suprind primii locuitori din Mariupol, care, terorizați de bombardamentele rușilor, au început să se ascundă în subsolurile teatrului. S-au adunat sute de oameni, cei mai mulți bătrâni, femei și copii. Și au organizat acolo o adevărată tabără de supraviețuire, unde zile în șir s-au gospodărit cum au putut.

Au scris mare, cu vopsea pe asfalt, în fața și în spatele teatrului, cuvântul ”copii” ca să-i atenționeze pe atacatori. Dar nu a contat pentru ruși.

Potrivit Kievului, aproximativ 300 de oameni au murit în teatrul din Mariupol, lovit de bombele rusești, în urmă cu un an. Rușii au cucerit orașul, apoi au dărâmat și ce mai rămăsese din clădire.

Între timp, Varșovia a confirmat că va trimite la Kiev mult așteptatele MIG-uri 29.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „În următoarele zile predăm Ucrainei patru avioane, în stare bună de funcționare. Celelalte aeronave sunt în proces de recondiționare, sunt în pregătire și cu siguranță vor fi predate treptat”.

O veste surprinzătoare vine din Elveția. Pentru prima oară, opinia publică a populației s-a schimbat, majoritar, în favoarea NATO. Potrivit unui studiu realizat de Academia Militară din Zurich și de Institutul Federal de Tehnologie, 55% dintre elvețieni sunt pentru o apropiere între Elveția și NATO - cu 10% mai mulți decât în ianuarie 2021. În plus, 53% dintre elvețieni sunt de părere că țara lor, deși neutră, ar trebui să își coordoneze planurile de apărare în comun cu NATO.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Drona „Ali Baba”, o nouă dovadă că Rusia nu este o superputere militară. Ce au constatat experții occidentali
Drona „Ali Baba”, o nouă dovadă că Rusia nu este o superputere militară. Ce au constatat experții occidentali

Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă majoră în această primăvară, potrivit site-ului Politico. De altfel, chiar secretarul american al Apărării a declarat că "nu mai este timp de pierdut".

CNN: Imediat după incidentul din Marea Neagră, SUA au trimis o altă dronă în zonă ca să vadă dacă ruşii caută resturile
CNN: Imediat după incidentul din Marea Neagră, SUA au trimis o altă dronă în zonă ca să vadă dacă ruşii caută resturile

Statele Unite fac în prezent o evaluare a operaţiunilor cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile şi beneficiile zborurilor după ce Rusia a forţat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni.

SUA se bazează pe
SUA se bazează pe "prieteni și aliați" ca să recupereze drona căzută în Marea Neagră. Rusia a intrat deja în cursă

În Marea Neagră, rușii au început deja goana după drona americană prăbușită în urma incidentului de marți. În zonă au ajuns deja nave, dar și avioane rusești care încearcă să dea de resturile aparatului de zbor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.