Serbia e devastată de masacre: ”Dintr-odată, trăim într-o lume diferită”. Ce se va întâmpla cu atacatorii

×
Codul embed a fost copiat

Un nou atac sângeros cutremură Serbia, deja în doliu după masacrul petrecut la o școală din Belgrad acum două zile.  

De această dată, 8 oameni au fost uciși, iar alți 14 grav răniți, după ce un tânăr de 21 de ani a tras la întamplare, din mersul mașinii, în trei sate.

A fost prins vineri dimineață. Sute de polițiști l-au căutat ore în șir. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Uroš Blažić, un tânăr de 21 de ani, este făptașul, identificat întâi de presa locală.

După ce a comis masacrul, a fugit și a fost căutat toată noaptea de forțe impresionate - 600 de polițiști și jandarmi sârbi, inclusiv din forțele speciale, cu câini de urmă. Autoritățile au ridicat drone și un elicopter cu camere de termoviziune.

Citește și
belgrad, atac armat
Belgradul, scena unor noi incidente șocante în școli. Părinții disperați cer oprirea violențelor, dar și protecție la cursuri
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Suspectul a fost găsit și capturat vineri dimineață, după 9 ore. Era în casa unor rude din Kragujevac, la 60 de kilometri de locul crimelor în masă

Potrivit relatărilor jurnaliștilor, totul ar fi pornit de la o ceartă în curtea unei școli de lângă localitatea Mladonevac, situată la 40 de kilometri sud de Belgrad. Apoi, după miezul nopții, a revenit cu mașina, înarmat cu o pușcă automată și un pistol.

Am auzit sunete ca un răpăit de gloanțe. Mă gândeam că sunt focuri de armă în aer, de bucurie, poate sărbătorea cineva o naștere. Dar n-a fost așa”.

A oprit și a început să tragă într-un grup de oameni adunați în jurul unui foc de tabără. A urcat apoi în mașină și și-a continuat cursa mortală prin trei sate. După câțiva kilometri a tras în fața unei cabane de vânătoare și a împușcat din mers câțiva săteni care reparau un gard. În ultimul sat, Dubona, a mai ucis doi oameni la întâmplare - un polițist și pe sora lui.

Serbia este printre țările cu cele mai multe arme din Europa

Opt oameni - inclusiv un adolescent de 15 ani - au fost secerați de gloanțe, iar alți zece sunt răniți, între care șapte sunt în stare gravă. Toți răniții sunt tineri, născuți după anul 2000, anunță televiziunea sârbă.

Cică ar fi fost o ceartă aici, în centrul satului, el a plecat acasă, și-a luat armele și s-a întors să-i omoare. Nu cred că așa a fost... Dacă ar fi așa, atunci de ce s-a mai dus și în satele vecine, să-i mai omoare și pe alții?”.

Potrivit televiziunii de stat, după comiterea atacului, autorul a reușit să fugă cu un taximetru, amenințându-l pe șofer cu o grenadă. Așa a ajuns la Kragujevac, unde, în cele din urmă a fost arestat.

Aleksandar Vucic, President of Serbia: ”Stimați cetățeni ai Serbiei... Pentru a doua oară în ultimele 48 de ore sunt nevoit să mă adresez vouă. Acest atac nou în masă, criminal, după un atac asupra copiilor noștri, a vizat, la întâmplare, oameni nevinovați, la o cabană de vânătoare, în jurul unui foc de tabără sau săteni care își reparau gardul, acasă. Acesta este un atac împotriva întregii noastre țări și fiecare cetățean simte asta”.

Poliția a găsit la el acasă un adevărat arsenal. Întreaga sa familie a fost arestată. Serbia este una dintre țările Europei în care populația are cele mai multe arme de foc.

Jurnalistă: ”Serbia are o legislație strictă în privința deținerii armelor de foc, dar există numeroase arme neînregistrate, cele mai multe rămase din războiul din anii '90”.

Totuși, până la această dezlănțuire de violență cu numeroase victime, în două zile - se putea spune că atacurile armate sunt foarte rare la vecinii noștri de la sud-vest.

Ucigașul de 13 ani: ”Mi-a plăcut plăcere să îi ascult țipând”

Serbia era deja în doliu după ce miercuri un adolescent de 13 ani și-a ucis 8 colegi și pe paznicul unei școli din centrul Belgradului.

Străzile din jurul școlii primare s-au transformat în adevărate locuri de pelerinaj și reculegere. Sunt așezate mii de flori, foarte multe jucării, desene, mingi, chiar și dulcuri. Toate lucrurile care ar trebui să facă parte din universul acestor copii uciși atât de brutal

Femeie: ”Erau de aceeași vârstă cu nepoții mei. Foarte trist!”.

Tânără: ”Nu am crezut că este adevărat. Nu puteam să accept că s-a petrecut așa ceva!”.

Localnic: ”Suntem șocați de ce s-a întâmplat. Când am văzut ce s-a întâmplat în presă, am plâns. Este foarte trist să vezi copii murind.”

Roxana Tivadar: ”După cele două masacre care au zguduit Serbia în ultimele zile, președintele Vučić a anunțat și primele măsuri pe care statul le ia. 1.200 de polițiști vor fi recrutați și vor avea misiunea să asigure paza în școli. Peste 330 dintre ei vor fi doar aici, la școlile din Belgrad. În același timp, ministrul de interne a primit misiunea să modifice rapid legea armelor. Vor fi controlați toți cei care dețin arme de foc. Iar cei care le au în posesie ilegal vor primi sancțiuni duble.”.

Dragan Popadic, profesor de psihologie la Universitatea din Belgrad: "Dintr-o dată, trăim într-o lume diferită. Înainte trăiam într-o lume în care era imposibil ca un copil de 13 ani să fie un ucigaș în serie, iar acum, dintr-o dată, acest lucru e posibil și trebuie să acceptăm că s-a întâmplat".

Presa sârbă scrie că declarațiile băiatului i-au îngrozit pe asistenții sociali care se ocupă de caz. ”Mi-a făcut plăcere să îi ascult țipând. Îmi pare rău că nu i-am omorât pe toți cei de pe listă” - ar fi spus el.

”Nici acel mic monstru, nici acesta mai mare, nu vor scăpa de justiție”

O „carte a doliului” a fost deschisă la intrarea principală în școala primară „Vladislav Ribnikar” - unde a avut loc tragedia fără precedent. Un număr mare de oameni așteaptă la coadă pentru a scrie câteva rânduri în memoria celor uciși. Imaginea cu lumânările, florile și jucăriile de pluș este chinuitoare.

În timpul unei alocuțiuni extraordinare adresate publicului, după cele două masacre care au avut loc în ultimele zile în Serbia, președintele Aleksandar Vučić a spus, cu referire la atacatori, și acum citez: „nici acel mic monstru, nici acesta mai mare, doar ca vârstă, nu vor scăpa de justiție”.

Președintele Vučić a anunțat și măsurile pe care statul le va lua. 1.200 de polițiști vor fi recrutați pentru a asigura siguranța în școli. În cele de aici, din Belgrad, vor fi peste 330.

În același timp, Ministerul de Interne a primit sarcina să modifice rapid legea armelor. Toți care care au arme vor fi supuși unor controale și vor fi dublate sancțiunile pentru cei care le dețin ilegal. Locuitorii Serbiei au în posesie aproape 3 milioane de arme de foc - în condițiile în care populația țării este de circa 7 milioane.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Poliția din Bosnia a arestat un tânăr care amenințase pe rețelele sociale că va copia atacul armat din Serbia
Poliția din Bosnia a arestat un tânăr care amenințase pe rețelele sociale că va copia atacul armat din Serbia

Poliţia din Bosnia a anunţat, joi, arestarea unui tânăr în vârstă de 18 ani care ameninţase în reţelele sociale că va copia atacul armat în care un elev din Serbia şi-a ucis, miercuri, opt colegi şi un agent de pază al şcolii.

Belgradul, scena unor noi incidente șocante în școli. Părinții disperați cer oprirea violențelor, dar și protecție la cursuri
Belgradul, scena unor noi incidente șocante în școli. Părinții disperați cer oprirea violențelor, dar și protecție la cursuri

Sunt ore de jale și furie în Serbia vecină, după masacrul comis de un baiat de 13 ani într-o școală bună din Belgrad. Oamenii s-au strâns cu miile în locul unde Kosta, altfel un elev model, și-a împușcat mortal opt colegi, dar și pe paznic.

Băiatul din Belgrad care a ucis nouă persoane este cel mai sângeros criminal minor din istoria lumii
Băiatul din Belgrad care a ucis nouă persoane este cel mai sângeros criminal minor din istoria lumii

Kosta Kecmanovic, în vârstă de 13 ani, care a ucis miercuri opt copii și un gardian la o școală din Belgrad, Serbia, este cel mai sângeros criminal în masă de această vârstă din lume.

„A împușcat paznicul, apoi a tras în Ana mea”. Mărturia unei bunici care și-a pierdut nepoata în atacul din Belgrad
„A împușcat paznicul, apoi a tras în Ana mea”. Mărturia unei bunici care și-a pierdut nepoata în atacul din Belgrad

Trei zile de doliu național sunt declarate în Serbia, după cumplitul atac armat de la o școală din Belgrad. Un elev de clasa a 7-a a împușcat mortal 8 colegi și pe un paznic. Alți doi copii se zbat între viață și moarte.

Ce a spus atacatorul de la școala din Belgrad când a sunat la poliție. Era un elev premiant, dar „ostracizat de societate”
Ce a spus atacatorul de la școala din Belgrad când a sunat la poliție. Era un elev premiant, dar „ostracizat de societate”

Serbia este în doliu și încă în stare de șoc, după seria de crime de miercuri, de la o școală din Belgrad.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.