Reducerea încălzirii globale de la 2 grade la 1,5 grade Celsius ar putea fi diferenţa dintre viaţă şi moarte

Incalzire globala
iStock

O jumătate de grad Celsius poate părea puţin, dar experţii în climă spun că o încălzire a planetei cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile din secolul al XIX-lea în comparaţie cu o creştere de 2 grade Celsius ar putea fi diferenţa dintre viaţă şi moarte. 

Dacă planeta se va încălzi cu 2 grade Celsius, numărul persoanelor afectate de valuri de căldură extremă va fi mai mult decât dublu. Un sfert de miliard de oameni vor fi afectaţi de penuria de apă, notează AFP într-un articol publicat la 4 octombrie pe platforma European Data News Hub (EDNH), scrie Agerpres.

Oceanul Arctic va rămâne fără calotele glaciare nu doar o dată într-un secol, ci o dată la fiecare zece ani.

Statele care au semnat Acordul de la Paris şi-au luat angajamentul să limiteze creşterea temperaturilor globale - deja cu 1,1 grade Celsius mai mari decât nivelurile preindustriale - cu mult sub 2 grade Celsius, de preferat la 1,5 grade Celsius.

Umanitatea este încă departe de acest deziderat: chiar dacă vor fi îndeplinite, angajamentele actuale pentru reducea emisiilor vor provoca o încălzire ''catastrofală'' a planetei cu 2,7 grade Celsius, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Citește și
Incalzirea globala
BBC: Încălzirea globală, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit Grupului interguvernamental privind schimbările climatice al ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), consecinţele la care ne putem aştepta într-o lume care se încălzeşte cu 1,5 - 2 grade Celsius vor fi următoarele:

Valuri de caniculă

 

Temperaturile maxime în anumite regiuni vor creşte cu trei grade dacă clima se încălzeşte cu 1,5 grade Celsius şi patru grade dacă încălzirea globală atinge pragul de 2 grade Celsius.

Valurile de caniculă care se produc în prezent o dată pe deceniu vor deveni de patru ori mai frecvente la o încălzire de 1,5 grade Celsius şi de aproape şase ori mai frecvente la valori mai mari cu 2 grade Celsius.

Probabilitatea unor valuri de căldură extremă care în prezent se produc o dată la 50 de ani va creşte de aproape nouă ori la o încălzire cu 1,5 grade Celsius şi de 40 de ori într-o lume cu temperaturi mai mari cu 4 grade Celsius.

Numărul celor afectaţi va creşte de asemenea: procentul oamenilor expuşi la valuri de caniculă extremă cel puţin o dată la fiecare cinci ani va creşte de la 14% în cazul scenariului cu 1,5 grade Celsius la 37% în cazul scenariului cu o jumătate de grad în plus.

Furtuni

 

Încălzirea globală va produce mai multe precipitaţii sub formă de ploaie în zone aflate la latitudini mai mari, precum şi la tropice şi în unele zonele musonice.

Precipitaţiile din zonele sub-tropicale vor deveni probabil mai rare, crescând riscul fenomenelor de secetă.

Fenomenele care includ precipitaţii extreme sunt în prezent de 1,3 ori mai probabile şi cu şapte procente mai intense decât înainte de apariţia încălzirii globale.

La o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, ploile extreme, ninsorile şi alte fenomene care includ precipitaţii vor fi cu 10% mai severe şi vor avea o probabilitate de 1,5 ori mai mare.

Secetă

 

În regiunile predispuse la secetă, perioadele de uscăciune sunt de două ori mai probabile într-o lume cu temperaturi mai mari cu 1,5 grade Celsius şi de patru ori mai probabile dacă temperaturile cresc cu 4 grade Celsius.

Limitarea creşterii temperaturilor medii globale la 1,5 Celsius, în loc de 2 grade Celsius, ar evita ca alte 200-250 de milioane de persoane să se confrunte cu penurii grave de apă.

Limitarea secetei va reduce totodată riscul unor dezastre asociate cum ar fi incendiile de vegetaţie.

Hrană

 

Într-o lume în care temperaturile sunt cu două grade mai ridicate decât nivelurile din perioada preindustrială, între 7% şi 10% din terenurile agricole nu vor mai fi cultivabile.

Este totodată preconizată o scădere a randamentului recoltelor, producţia de porumb în zonele tropicale fiind estimată să scadă cu trei procente într-o lume cu 1,5 grade Celsius mai caldă şi cu şapte procente în cazul în cazul unei creşteri de 2 grade Celsius.

Nivelul mărilor

 

Dacă încălzirea globală este menţinută la 2 grade Celsius, nivelul oceanului va creşte cu circa jumătate de metru peste nivelurile secolului al XXI-lea. Va continua să crească cu aproape doi metri până în 2300 - de două ori peste valorile preconizate de IPCC în 2019.

Din cauza nesiguranţei în ceea ce priveşte calotele glaciare, oamenii de ştiinţă nu pot exclude o creştere totală de doi metri până în 2100 în varianta cea mai pesimistă a acestui scenariu.

Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va reduce nivelurile în creştere ale oceanelor cu circa 10 centimetri.

Specii în pericol

 

Toate aceste fenomene afectează supravieţuirea plantelor şi animalelor de pe întreaga planetă.

Încălzirea globală limitată la 1,5 grade Celsius afectează în mod negativ 7% din ecosisteme. La o încălzire de 2 grade Celsius, cifrele aproape se dublează.

O creştere de 4 grade Celsius ar pune în pericol jumătate dintre speciile care trăiesc pe Terra.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
ONU avertizează: Pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius riscă să fie atins până în 2025
ONU avertizează: Pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius riscă să fie atins până în 2025

Există o probabilitate de 40% ca temperatura medie anuală de pe Terra să depăşească până în 2025 pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, a avertizat joi ONU, informează AFP.

BBC: Încălzirea globală, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea
BBC: Încălzirea globală, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea

De la oamenii primitivi care frecau beţele pentru a face foc şi până la combustibilii fosili care au dus la revoluţia industrială, energia a jucat un rol central în dezvoltarea noastră ca specie.

Căldura extremă va afecta anual peste 1,2 miliarde de oameni până în 2100
Căldura extremă va afecta anual peste 1,2 miliarde de oameni până în 2100

Stresul termic, provocat de căldura extremă şi de umiditatea în exces, va afecta anual până în 2100 zone locuite în prezent de 1,2 miliarde de persoane, în condiţiile emisiilor actuale de gaze cu efect de seră, potrivit unui studiu Rutgers.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.