Război în Ucraina, ziua 63. Putin amenință cu un „răspuns fulgerător” pentru cei care intervin în Ucraina

Kremlinul își îndreaptă privirea spre Transnistria, acolo unde ”Unitățile Forței Operative Ruse sunt complet pregătite de luptă”, după cum a anunțat Statul Major al Ucrainei

vladimir putin, rusia
Getty

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

27-04-2022 22:57

Un bărbat însoțit de un câine a mers cinci zile de la Mariupol la Zaporojie, sub bombardament. 

27-04-2022 22:45

Rușii bombardează localitatea Esman, regiunea Sumî, conform Dmitro Zhyvytskyi, șeful Administrației Militare Regionale Sumî.

27-04-2022 22:30

PIB-ul Ucrainei ar putea scădea cu 30-50% din cauza războiului Rusiei

Premierul Ucrainei, Denis Shmyhal, a spus, pentru The Economist, că PIB-ul Ucrainei ar putea scădea cu 30-50% din cauza războiului Rusiei. El a precizat că, pe termen lung, daunele aduse economiei Ucrainei ar putea ajunge până la un trilion de dolari, conform The Kyiv Independent. 

27-04-2022 22:28

Artistul german Thomas Baumgartel a făcut o pictură care îl înfățișează pe Putin într-o salopetă de închisoare. Pictura se află pe peretele unei case din Koln. „Semnătura” lui este reprezentată de banane.

27-04-2022 21:44

Ministrul Apărării din Ucraina: „Urmează săptămâni extrem de dificile”

Oleksiy Reznikov se așteaptă ca ostilitățile să se intensifice în Donbas. El a spus că Rusia „este deja conștientă de înfrângerea sa strategică, dar va încerca, totuși, să ne provoace cât mai multă durere este posibil”.

27-04-2022 21:32

O fetiță de șase ani a strâns 165 de dolari pentru armata ucraineană cântând la flaut pe stradă. 

27-04-2022 21:26

Meduza transmite pe surse că la mijlocul lunii mai, LPR și DPR urmează să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și în regiunea Herson pentru independența față de Ucraina.

27-04-2022 20:40

Finlanda a decis să nu plătească pentru gazul rusesc în ruble, conform ziarului finlandez Helsingin Sanomat.

27-04-2022 20:08

Florin Cîțu, declarații după vizita la Kiev

"O onoare să mă aflu în Ucraina, astăzi, la invitația omologului meu, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, împreună cu președintele Consiliului Național al Adunării Naționale Federale a Confederației Elvețiene, Irène Kälin, și președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi. Vizita, planificată încă de la începutul lunii aprilie, a avut ca subiecte principale atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina și planul de reconstrucție a țării după război. Am susținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unde a fost prezent și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal", a transmis Florin Cîțu.

27-04-2022 19:42

Florin Cîțu a mers la Kiev

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a făcut, miercuri, o vizită în Ucraina şi s-a deplasat la Hostomel şi Irpin, anunţă preşedintele Radei Supreme din Ucraina, Ruslan Stefanciuk.

”Prietenii noştri sunt gata să ne ajute la nivel bilateral şi internaţional, să crească presiunea sancţiunilor asupra Rusiei, să se alăture reconstrucţiei Ucrainei independente, suverane, prospere”, a transmis preşedintele Radei Supreme din Ucraina.  

SURSA: Facebook.com

SURSA: Facebook.com
27-04-2022 19:34

Guterres a ajuns la Kiev

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit la Kiev, iar joi urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean. Guterres sa întâlnit, marți, la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Zelenski criticase dur alegerea de a merge mai întâi la Kremlin și apoi la Kiev, amintește Today.it. 

27-04-2022 19:32

Spitalul din Sievierodonețk (Severodonetsk) a fost  bombardat 

O femeie a fost ucisă în bombardamentul asupra unui spital din Sievierodonetsk, în estul Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat de guvernatorul regional. Spitalul a fost unul dintre cele două care mai operează în zonă în ultimele două luni de când Rusia a invadat Ucraina, a spus Serhiy Gaidai. Celălalt se află în apropiere de Lysychansk, conform Today.it.

27-04-2022 19:22

"The First Pridnestrovian Channel" din Transnistria a publicat un video despre care susține că este momentul atacului asupra clădirii Ministerului Securității Statului din Tiraspol din 25 aprilie. 

27-04-2022 19:16

Rusia expulzează opt diplomaţi japonezi

Rusia anunţă miercuri expulzarea a opt diplomaţi japonezi, în urma unei decizii similare a Tokyo privind diplomaţi ruşi, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

27-04-2022 17:55

Vanya, un băiat din Mariupol, și-a salvat pisica acoperind-o cu propriul corp în timpul unui bombardament.

27-04-2022 17:53

În 2022, producția de petrol din Rusia ar putea scădea cu 17%, a spus șeful ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, citat de Nexta.

27-04-2022 17:16

Putin: Planurile adversarilor Federației Ruse de a sugruma țara cu sancțiuni au eșuat

Președintele Vladimir Putin le-a mai spus parlamentarilor că rubla, sistemul bancar, sectorul transporturilor și economia în ansamblu au rezistat sancțiunilor impuse Moscovei și a promis un răspuns la încercările de a izola Rusia.

"Planurile adversarilor Federației Ruse de a sugruma țara cu sancțiuni au eșuat", a spus Vladimir Putin.

El a menționat că adversarii lor duc de mult timp un război economic împotriva Rusiei și „pas cu pas, folosind tot felul de pretexte și, uneori, fără niciun pretext, au introdus noi sancțiuni”, conform canalului de Telegram al agenției de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

27-04-2022 17:09

Putin amenință cu un „răspuns fulgerător” pentru cei care intervin în Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, miercuri, că orice țară care încearcă să interfereze în Ucraina se va confrunta cu un răspuns rapid din partea Rusiei.

Practic, Putin promite un „răspuns fulgerător” celor care „doresc să se amestece în situația din Ucraina prin crearea unei amenințări strategice”. Avertismentul a venit de la președintele rus, Vladimir Putin, care a vorbit în fața parlamentarilor. „Toate deciziile cu privire la loviturile de răspuns pe care Rusia le va lansa în cazul unei amenințări la adresa securității sale strategice au fost luate”, a adăugat președintele rus, după cum a raportat agenția guvernamentală Ria Novosti, citată de Today.it.

Președintele rus a subliniat că "Rusia, în cazul unei amenințări la adresa sa, va folosi ca răspuns mijloace pe care adversarii săi nu le au încă", conform canalului de Telegram al agenției de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

27-04-2022 17:05

Vladimir Putin a mai spus, miercuri, că Ucraina a fost împinsă din exterior într-o ciocnire directă cu Rusia. "Ucraina a fost făcută pur și simplu un consumabil în lupta împotriva Rusiei" a spus președintele Federației Ruse, conform canalului de Telegram al  agenției de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

27-04-2022 16:53

Ucraina a anunţat că a bombardat forţe ruse pe Insula Şerpilor

Armata ucraineană a bombardat poziţii ruseşti pe Insula Şerpilor, la Marea Neagră, care a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene după invazia Ucrainei de către Rusia , la 24 februarie.

27-04-2022 16:39

În timpul protestului în Herson „controlat de ruși” au fost folosite gaze lacrimogene. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată oameni din Herson care fug din calea gazelor lacrimogene. Marți, ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut controlul asupra întregii regiuni Herson din sudul țării.

27-04-2022 16:00

Rusia a eliberat un fost pușcaș marin american în schimbul unui prizonier rus deținut de SUA

Rusia a anunţat, miercuri, că l-a eliberat pe fostul puşcaş marin american Trevor Reed în schimbul unui prizonier rus deţinut în Statele Unite, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

27-04-2022 15:59

Soldatul rus a cărui soție a fost de acord ca el să violeze femei în Ucraina a fost luat prizonier de ucraineni

Un soldat al armatei ruse din Crimeea, pe nume Roman Bykovsky, a fost reținut de Forțele Armate ale Ucrainei lângă Izyum. Acesta este soldatul care atunci când și-a sunat soția aceasta i-a dat acordul să violeze femei în Ucraina, cerându-i să folosească protecție atunci când le violează, conform Radio Free Europe

27-04-2022 15:53

Un vicepreședinte Gazprombank a fugit din Rusia pentru a lupta în armata ucraineană

Igor Volobuyev, vicepreședinte al Gazprombank, a anunțat că a părăsit Rusia și se va alătura forțelor armate ucrainene. El lucra la Gazprombank de 33 de ani.

“Nu puteam să stau să privesc de pe margine ce îi face Rusia patriei mele“, a spus Igor Volobuyev, care s-a născut în Okhtyrka, oraș din nord-estul Ucrainei, conform The Moscow Times.

27-04-2022 15:48

Soldații ruși vor să atârne portretul lui Putin la centrala nucleară din Zaporojie

Soldații ruși i-ar forța pe angajații centralei nucleare Zaporojie să atârne un portret al lui Vladimir Putin și să participe la săbătoarea Zilei Victoriei din 9 mai, scrie Ukrinform.

Anunțul a fost făcut de directorul Energoatom, Petro Kotin, compania de stat din Ucraina în domeniul energiei nucleare.

Invadatorii au de-a face cu un eveniment sacru - organizarea sărbătorii pe 9 mai cu panglicile lor colorate și forțează ca un portret al lui Putin să fie atârnat în centrală, astfel încât toată lumea să poată merge și să scuipe pe acel portret, cred”, a spus Petro Kotin.

27-04-2022 15:45

Guvernatorul regiunii Donețk acuză că Rusia folosește din nou bombe cu fosfor alb. Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, spune că Rușii au atacat Avdiivka cu bombe cu fosfor alb, lovind zona din apropierea unei fabrici de cocs pe 26 aprilie și centrul orașului în dimineața zilei de 27 aprilie.

27-04-2022 15:43

Potrivit unor imagini de pe Twitter, marina rusă a lansat rachete de croazieră Kalibr contra unor obiective din Ucraina de pe un submarin de lângă Sevastopol (Crimeea).

27-04-2022 15:18

UE propune reducerea tarifelor și a cotelor pentru produsele ucrainene pentru a ajuta economia

Uniunea Europeană a propus eliminarea temporară a tuturor taxelor vamale și a cerințelor privind cotele rămase pentru exporturile ucrainene, într-un efort de a susține economia Ucrainei.

Propunerea include, de asemenea, eliminarea temporară a tarifelor și a cotelor existente pentru oțel, bunuri industriale și produse agricole care nu sunt acoperite în prezent de acordul comercial al UE cu Ucraina.

Propunerea include eliminarea temporară a limitelor la exporturile de oțel, iar planurile trebuie să fie aprobate de toate statele membre pentru a fi adoptate, anunță Bloomberg.

27-04-2022 14:36

Kievul recunoaște victoriile Rusiei în estul Ucrainei

Statul major ucrainean a recunoscut că Rusia a obținut victorii în unele zone din estul Ucrainei, capturând împrejurimile orașelor Velyka Komyshuvakha și Zavody pe un front, precum și localitățile Zarichne și Novoshtokivske din regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un depozit de arme din regiunea Zaporojie care adăpostea arme din SUA și din țări europene.

Între timp, un consilier al primarului orașului port asediat Mariupol a declarat că forțele rusești și-au reluat atacurile asupra uzinei siderurgice Azovstal, unde sunt ascunși luptători și unii civili. Nu s-a ajuns la niciun acord privind încercarea de a evacua miercuri civilii din Mariupol, potrivit consilierului primarului, Petro Andryushchenko, transmite France 24.

27-04-2022 14:32

Peskov neagă că Moscova folosește gazele pentru șantaj

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns miercuri acuzațiilor de "șantaj" din cauza recentei treceri a plăților pentru gaz în ruble, menționând că Rusia este un "furnizor de energie de încredere" și se abține de la a se angaja în șantaj.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună câte țări au renunțat să folosească rublele pentru a plăti gazele naturale, dar a precizat că tranziția nu afectează în niciun fel prețul. Peskov a afirmat că o astfel de decizie a venit după ce țările neprietenoase au decis să impună sancțiuni împotriva Moscovei "furând" o cantitate semnificativă din rezervele rusești, notează Baha.com.

27-04-2022 14:27

Rusia va impune sancțiuni împotriva a 287 de parlamentari britanici

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva a 287 de membri ai Camerei Comunelor din Marea Britanie, relatează agenția rusă de presă Interfax, citată de The Guardian.

Ministerul a precizat că decizia de a introduce restricții împotriva membrilor parlamentului britanic a fost luată ca răspuns la decizia Marii Britanii din 11 martie de a sancționa 386 de membri ai Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, pentru sprijinul acordat regiunilor separatiste ucrainene Luhansk și Donețk.

Cei 287 de parlamentari care se află pe lista de sancțiuni "au acum interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse", se arată în comunicat.

27-04-2022 13:58

Kievul afirmă că atacurile din Rusia reprezintă "karma”

Mikhaylo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că atacurile ucrainene de la Belgorod și Kursk din Rusia au reprezentat "karma" și răzbunarea pentru intervenția militară a Moscovei în Ucraina.

"Dacă decizi să ataci masiv o altă țară, să ucizi masiv pe toată lumea de acolo, să zdrobești masiv civili cu tancurile și să folosești depozite din regiunile tale pentru a asigura crimele, atunci, mai devreme sau mai târziu, datoriile vor trebui să fie plătite", a declarat Podolyak într-un mesaj pe Telegram, potrivit Baha.com.

Atacurile au avut loc după ce subsecretarul de stat britanic pentru forțele armate, James Heappey, a încurajat Kievul să efectueze atacuri pe teritoriul rus, ca răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina.

27-04-2022 13:29

Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

27-04-2022 13:26

Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) a publicat o analiză potrivit căreia Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și că ar putea încerca să destabilizeze Moldova, creând tensiuni suplimentare cu România și NATO.

27-04-2022 12:02

Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar

27-04-2022 11:14

Șeful UE acuză Rusia că încearcă să "șantajeze" blocul european cu gazul

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să "șantajeze" blocul european cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit miercuri livrările către Polonia și Bulgaria.

"Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate", a scris Von der Leyen pe Twitter.

Într-o declarație separată, Von der Leyen a afirmat că este în curs de desfășurare o întâlnire între grupul de coordonare a UE pentru gaz pentru a trasa un răspuns.

27-04-2022 10:23

Polonia declară că se va descurca fără gazul rusesc

BBC notează că furnizorul de energie din Polonia, PGNiG, a confirmat acum că livrările de gaze rusești către această țară au fost oprite.

PGNiG a importat mai mult de jumătate din gazul său prin intermediul Gazprom în primele trei luni ale acestui an, dar Varșovia spune că "se va descurca" fără gaz rusesc și că se poate aproviziona din altă parte.

Furnizorul polonez de energie a declarat că depozitele sale subterane de gaze sunt pline în proporție de aproape 80% și că, odată cu apropierea verii, cererea este mai mică.

27-04-2022 10:18

Bulgaria: Gazul este folosit ca armă politică

Mai multe reacții acum la vestea că Rusia întrerupe complet livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce ambele țări au refuzat să înceapă să plătească livrările în ruble.

Bulgaria spune că a plătit deja integral livrările de gaz din aprilie și a acuzat Gazprom de încălcarea contractului.

"În acest moment, gazele naturale sunt folosite mai mult ca o armă politică și economică în actualul război", a declarat ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov.

El a adăugat că Bulgaria urmează poziția UE, care a fost ca țările să nu se supună cererilor Rusiei de a începe să plătească gazele în ruble, transmite BBC.

27-04-2022 10:14

Rusia a distrus un pod din Odesa pentru a proteja "operațiunea parașutiștilor" din Moldova

Rusia a distrus un pod-cheie în partea de sud-vest a regiunii Odesa pentru a-și proteja posibila tentativă de debarcare a parașutiștilor în Moldova vecină, a declarat un consilier al lui Zelenski.

"Se pare că au făcut acest lucru pentru a preveni posibilitatea de a desfășura forțele noastre acolo. Ce putem să presupunem? Că ar putea organiza o operațiune de parașutiști acolo", a declarat Oleksiy Arestovich, potrivit Al Jazeera.

Rachetele de croazieră rusești au lovit și distrus podul peste estuarul râului Nistru, în apropierea orașului strategic Bilhorod-Dnistrovski, a declarat guvernatorul regional Serhiy Bratchuk pe Telegram.

Lovitura, a doua în ultimele 24 de ore, a întrerupt conexiunea feroviară între Ucraina continentală și provincia Budjak, care se învecinează cu România și cu regiunea separatistă pro-rusă moldoveană Transnistria.

27-04-2022 08:56

Ucraina păstrează un control aerian semnificativ, anunță britanicii

Kievul controlează în continuare majoritatea spațiului aerian ucrainean, după ce Rusia nu a reușit să distrugă complet apărarea sa aeriană, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare, informează BBC.

Activitatea aeriană rusă se concentrează în principal asupra sudului și estului Ucrainei. Moscova are acces limitat la cerul deasupra nordului și vestului Ucrainei, ceea ce înseamnă că își poate desfășura loviturile doar de la o distanță sigură.

În Mariupol, Marea Britanie afirmă că forțele ruse folosesc bombe neghidate cu cădere liberă, care sunt mai puțin precise și mai susceptibile de a provoca victime civile.

27-04-2022 08:39

Zelenski: Nimeni nu e în siguranță după amenințările Rusiei privind instalațiile nucleare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că "nimeni în lume nu se poate simți în siguranță" după amenințările Rusiei la adresa instalațiilor nucleare ucrainene, făcând apel la un "control global" al tehnologiei nucleare a Moscovei.

Zelenski a precizat că Rusia a lansat marți rachete "direct deasupra clădirilor" a trei mari centrale nucleare ucrainene, Zaporojie, Hmelnîțkîi și centralele nucleare din sudul Ucrainei, amintind, de asemenea, de iresponsabilitatea Moscovei în ceea ce privește formarea anterioară a unei baze militare în zona restricționată de la Cernobîl, notează Baha.com.

"Am apelat la toată lumea, am vrut o reacție dură din partea lumii. Am avertizat pe toată lumea că ar putea avea loc o nouă catastrofă nucleară la centrala nucleară din Zaporojie, care este ca șase Cernobîl, și că aceasta ar putea distruge pur și simplu Europa", a subliniat Zelenski.

27-04-2022 08:14

Sistemele rusești de apărare antiaeriană s-au declanșat în regiunea Kursk

Sistemele rusești de apărare antiaeriană au fost declanșate în cursul nopții în regiunea Kursk, a declarat miercuri guvernatorul local, adăugând că nu au fost raportate pagube.

"În această noapte, la ora 2:45, mulți locuitori din Kursk au auzit pocnituri. Detaliile incidentului sunt în curs de precizare. Potrivit datelor preliminare, sistemul de apărare aeriană s-a declanșat. Nu s-au înregistrat victime sau distrugeri", a scris Roman Starovoyt pe Telegram.

Anterior, mai multe explozii au fost auzite în apropiere, în orașul Belgorod, care se află la aproximativ 40 de kilometri la nord de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, informează BBC.

27-04-2022 07:59

Rusia susține că a "eliberat" întreaga regiune Herson

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au eliberat întreaga regiune Herson din sudul Ucrainei, a anunțat agenția de presă Interfax, citată de Al Jazeera.

Presa rusă a citat un oficial de rang înalt care a declarat că, în alte părți din sudul Ucrainei, trupele ruse au cucerit părți din regiunile Zaporojie și Nikolaev, precum și o parte din regiunea Harkov, la est de Kiev.

27-04-2022 07:44

O firmă chineză de drone își suspendă activitatea în Rusia și Ucraina

Gigantul dronelor DJI Technology a devenit prima mare companie chineză care a încetat să mai facă afaceri în Rusia și Ucraina de la începutul războiului.

Compania, care este cel mai mare producător mondial de drone de consum și industriale, a precizat într-un comunicat că își va suspenda temporar operațiunile în Rusia și Ucraina.

Miercuri, un purtător de cuvânt al DJI a declarat pentru Reuters că această măsură "nu a fost luată pentru a face o declarație despre vreo țară, ci pentru a face o declarație despre principiile noastre".

"DJI detestă orice utilizare a dronelor noastre pentru a provoca daune, iar noi suspendăm temporar vânzările în aceste țări pentru a ne ajuta să ne asigurăm că nimeni nu folosește dronele noastre în luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.

Militarii și cetățenii ucraineni au acuzat DJI că a divulgat datele lor către Rusia, dar firma neagă acest lucru.

Un purtător de cuvânt al DJI a declarat luna trecută că firma a observat online imagini care sugerau că armata rusă folosea produsele sale, dar nu a putut confirma acest lucru și nu are niciun control asupra utilizării produselor sale, notează BBC.

27-04-2022 07:12

AIEA este de acord să ajute Ucraina să repare daunele de la Cernobîl

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost de acord să ajute Ucraina să repare pagubele produse la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce aceasta a fost ocupată de forțele rusești.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat într-o conferință de presă la Kiev: "Este vizibil că există pagube și le evaluăm".

Centrala, scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost ocupată de forțele rusești la începutul invaziei lor în Ucraina.

Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să recupereze situl defunct din nordul țării după retragerea Rusiei în această lună, potrivit Sky News.

27-04-2022 06:55

Presă: Exploziile din Transnitria, provocate de agenți ai serviciilor secrete rusești

Exploziile din Transnistria au fost provocate de agenți ai serviciilor secrete rusești, scrie publicația moldoveană Timpul, care publică o scrisoare trimisă de angajați ai așa-numitului Minister al Securității Statului din regiunea separatistă.

„Republica Moldovenească Nistreană” (RMN) se află într-o situație dificilă.

Pe de o parte, elitele regionale încearcă să mențină un echilibru între viața pașnică a populației civile din regiune, pe de altă parte, forțele distructive ale protejaților Federației Ruse fac ceva pentru a implica regiunea în acțiuni provocatoare și distructive care pot distruge pacea fragilă din statul nostru.

Analizând situația militară și politică actuală din regiune, precum și luând în considerare declarațiile agresive și inadecvate ale liderilor militari ai Federației Ruse, am decis să dezvăluim datele de instalare a rețelei de informații a Direcției Principale a Statului Major General ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, ale căror scopuri și obiective includ pregătirea provocărilor în regiune.

Coordonarea acestei lucrări distructive în regiune este realizată de consilierul președintelui RMN, generalul-maior Razgonov Vitaly Leonidovici, care a ajuns în RMN în 2019”, se arată în scrisoarea transnistrenilor.

27-04-2022 06:13

Boris Johnson nu crede că Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson nu se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina, scrie The Guardian.

Întrebat în timpul unui interviu acordat postului britanic Talk TV dacă se teme că Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina în condițiile în care Moscova se confruntă cu o înfrângereaîn invazia sa, Johnson a spus că Putin „are mult spațiu de manevră” și ar putea da înapoi.

Boris Johnson a afirmat că Putin are „spațiul politic” pentru a se putea da înapoi și a se retrage din Ucraina.

”Putin are mult mai mult spațiu politic pentru a da înapoi, pentru a se retrage.

S-ar putea ajunge la un moment în care ar putea spune poporului rus „operațiunea tehnică militară pe care am lansat-o în Ucraina a fost realizată, a fost un succes din punct de vedere tehnic... a trebuit să mergem pentru a realiza anumite lucruri ca să protejăm drepturile anumitor oameni” și cred că are mult mai mult spațiu politic decât își fac griji oamenii”, a explicat premierul britanic.

27-04-2022 06:37

Explozii în oraşul rusesc Belgorod, lângă graniţa cu Ucraina

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, informează bbc.com, citând un oficial local, potrivit News

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a precizat pe Telegram că s-a trezit la ora 03.35 auzind explozii. El a precizat că în timp ce pregătea o postare pentru social media, a auzit şi alte explozii.

Gladkov a spus ulterior că informaţii preliminare arată că un repozit de muniţie a luat foc şi că nu există victime în rândul populaţiei civile.

27-04-2022 06:08

Trupele rusești din Transnistria sunt complet pregătite de luptă

Structurile de putere din Transnistria au fost transferate într-un regim consolidat. Acest lucru este raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie publicația moldoveană Agora, care citează Unian.

”Pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, unitățile grupului operațional de trupe rusești sunt puse în pregătire completă de luptă.

Se remarcă faptul că structurile de putere ale regiunii din stânga Nistrului au fost, de asemenea, transferate într-un mod îmbunătățit de serviciu”, arată sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
Eroarea comisă de Gigi Becali la alegerile locale: "M-am încurcat, am anulat votul"
Eroarea comisă de Gigi Becali la alegerile locale: "M-am încurcat, am anulat votul"
Citește și...
Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru încetinirea negocierilor de pace
Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru încetinirea negocierilor de pace

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus marți (26 aprilie) șefului ONU Antonio Guterres că strategia Rusiei de negociere cu Ucraina s-a schimbat ca urmare a „provocărilor“ lansate împotriva soldaților ruși.

Război în Ucraina, ziua 62. Zelenski: Apreciem sprijinul României pentru apărare și poziția față de sancțiuni
Război în Ucraina, ziua 62. Zelenski: Apreciem sprijinul României pentru apărare și poziția față de sancțiuni

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Ucrainenii transformă rachetele rusești în grătare. Ambasada SUA la Kiev: „De unde comandăm și noi?”
Ucrainenii transformă rachetele rusești în grătare. Ambasada SUA la Kiev: „De unde comandăm și noi?”

Ucrainenii transformă bombele rusești în grătare pentru gătit, conform revistei Business Ukraine, care a distribuit o imagine cu o astfel de invenție.

Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru încetinirea negocierilor de pace
Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru încetinirea negocierilor de pace

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus marți (26 aprilie) șefului ONU Antonio Guterres că strategia Rusiei de negociere cu Ucraina s-a schimbat ca urmare a „provocărilor“ lansate împotriva soldaților ruși.

Război în Ucraina, ziua 62. Zelenski: Apreciem sprijinul României pentru apărare și poziția față de sancțiuni
Război în Ucraina, ziua 62. Zelenski: Apreciem sprijinul României pentru apărare și poziția față de sancțiuni

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Ucrainenii transformă rachetele rusești în grătare. Ambasada SUA la Kiev: „De unde comandăm și noi?”
Ucrainenii transformă rachetele rusești în grătare. Ambasada SUA la Kiev: „De unde comandăm și noi?”

Ucrainenii transformă bombele rusești în grătare pentru gătit, conform revistei Business Ukraine, care a distribuit o imagine cu o astfel de invenție.

Recomandări
România se face din nou roșie pe hartă, după alegerile locale din 9 iunie. Cristian Pîrvulescu: ”PSD e partid dominant”
România se face din nou roșie pe hartă, după alegerile locale din 9 iunie. Cristian Pîrvulescu: ”PSD e partid dominant”

Partidul Social Democrat este câștigătorul principal al alegerilor locale și europarlamentare care au avut loc duminică, 9 iunie 2024. Aceasta este concluzia politologului Cristian Pîrvulescu, invitat la Știrile Pro TV de la ora 19:00.  

Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Pe cine au trimis românii la Bruxelles
Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Pe cine au trimis românii la Bruxelles

Rezultatele preliminare la alegerile europarlamentare ne arată că România trimite 33 de politicieni la Bruxelles.  

Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale
Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale

Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor locale și europarlamentare din 2024 arată că românii îi păstrează în funcție pe majoritatea primarilor și trimit la Bruxelles politicieni din PSD, PNL, AUR și Alianţa Dreapta Unită.