Război în Ucraina, ziua 145. Kievul acuză Rusia că a torturat luptătorii străini capturați

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora, relatează AFP.

prizonieri
Imago

ȘtirileProTV.ro au transmit, luni, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

18-07-2022 23:12

Olena Zelenska se va adresa miercuri Congresului SUA

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, va rosti, miercuri, un discurs în faţa Congresului SUA, a anunţat biroul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, potrivit CNN, citată de News.ro.

Toţi membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului sunt invitaţi la discurs, care va avea loc la ora 11:00 a.m. (ora Europei Centrale), în Congressional Auditorium din cadrul Capitol Visitor Center din Washington, DC.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat online Congresului SUA în 16 martie, fiind aplaudat îndelung atât la începutul discursului, cât şi la finalul lui.

18-07-2022 22:56

Ucraina a numit un nou șef interimar al agenției de securitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit un oficial de securitate cu experiență și luptător împotriva corupției în funcția de șef interimar al agenției de securitate internă, după ce l-a înlăturat brusc pe predecesorul său.

Zelenski a semnat un decret de numire a lui Vasil Maliuk în funcția de șef interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), la o zi după ce președintele l-a suspendat pe prietenul său din copilărie Ivan Bakanov din cauza a ceea ce Zelenski a descris ca fiind un eșec în eradicarea trădării în cadrul agenției.

Maliuk, în vârstă de 39 de ani, era primul adjunct al șefului SBU din martie 2020 și conducea Direcția principală de combatere a corupției și a crimei organizate din cadrul Direcției centrale a SBU, potrivit profilului său de pe site-ul SBU, notează Al Jazeera.

18-07-2022 22:54

Pe fondul tensiunilor privind blocajul exportului de cereale din Ucraina, un ministru german a făcut o remarcă surprinzătoare la adresa lui Vladimir Putin.

18-07-2022 22:01

Șase persoane au fost ucise în este Ucrainei, în urma unui nou atac rusesc

Forțele ruse au bombardat, luni, un oraș din estul Ucrainei și au ucis șase persoane, a anunțat Kievul.

Salvatorii au săpat printre dărâmături și au curățat resturile unei clădiri cu două etaje prăbușită în Toretsk, care a fost bombardat de artileria rusă luni dimineață, relatează Agenția France-Press, citată de The Guardian.

Serviciile de urgență au declarat că cinci persoane au fost scoase decedate de sub dărâmături, în timp ce o a șasea, grav rănită, a murit la spital.

Potrivit rapoartelor, o clădire rezidențială, o școală, o grădiniță și un colegiu de medicină au fost de asemenea avariate.

18-07-2022 21:09

Ucraina a anunțat, luni, prin vocea lui Mihailo Podoleak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, că încearcă să nu repete scenariul Războiului din Coreea.

 

18-07-2022 20:57

Ucraina acuză Rusia că a maltratat luptătorii străini capturați

Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia că maltratează ilegal luptătorii străini capturați de forțele Moscovei și că îi folosește în scopuri politice.

De asemenea, ministerul a cerut Moscovei să se asigure că străinii luați prizonieri de război în timp ce luptau în numele Kievului în timpul conflictului au primit un tratament uman.

Acesta a îndemnat Rusia să respecte cu strictețe prevederile dreptului umanitar internațional, inclusiv Convențiile de la Geneva din 1949, care definesc standardele juridice internaționale privind tratamentul umanitar.

De asemenea, ministerul a declarat că "toți cetățenii străini și apatrizii" care au luptat pentru Ucraina pe teritoriul ucrainean au fost acceptați în mod voluntar pentru serviciul militar și că dreptul umanitar internațional ar trebui să li se aplice, notează Al Jazeera.

18-07-2022 20:08

UE a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina

Miniştrii europeni de externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

''Europa continuă să susţină pacea şi să apere valorile noastre'', a justificat Michel acest nou ajutor destinat în principal înarmării Ucrainei, al cincilea oferit de UE şi care aduce la circa 2,5 miliarde de euro valoarea asistenţei militare europene oferite acestei ţări de la începerea agresiunii ruse pe 24 februarie.

Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin ''Facilitatea Europeană pentru Pace'' (EPF), un mecanism separat de bugetul UE.

18-07-2022 20:05

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a suspendat din funcții pe șeful serviciului de securitate, care este prietenul lui din copilărie, precum și pe procurorul general, acuzând numeroase cazuri de trădare în subordinea lor.

18-07-2022 18:41

Separatiștii pro-rușii vor să ocupe întreg Donbasul până la finalul anului

Miliţiile separatiste proruse din provincia ucraineană Doneţk cred că vor reuşi să preia controlul acesteia până la sfârşitul anului, a spus luni un reprezentat al separatiştilor pro-ruşi, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Avem un anumit avans, iar în ce priveşte viitorul, nu vom da date concrete, dar eliberarea Donbasului se va încheia anul acesta”, a afirmat la postul de televiziune rus Rossiya 24 purtătorul de cuvânt al separatiştilor, Eduard Basurin.

După ce a cucerit Severodoneţk şi Lisiceansk, ultimele oraşe majore din Lugansk, cealaltă provincie separatistă prorusă din Donbas, armata rusă a încheiat ocuparea acesteia din urmă, deşi oficiali ucraineni afirmă că trupele ruse încă nu au ajuns la graniţele ei administrative.

18-07-2022 18:01

Familia unui soldat rus ucis în războiul din Ucraina și-a cumpărat o mașină Lada din așa numiții „bani de coșciug”. Compensația primită pentru decesul fiului lor au investit-o într-o mașină, cu care merg la cimitir.

18-07-2022 17:41

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, luni, că este imposibil ca Rusia să fie izolată de restul lumii și că sancțiunile impuse de țările occidentale nu vor da timpul înapoi în ceea ce privește dezvoltarea țarii sale.

18-07-2022 17:02

Putin și Erdogan vor discuta despre exporturile de cereale ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta despre exportul de cereale ucrainene la întâlnirea lor de marți, de la Teheran, a declarat un consilier al Kremlinului, potrivit Al Jazeera.

"Problema exportului de cereale ucrainene va fi discutată cu Erdogan... Suntem pregătiți să continuăm să lucrăm pe această cale", a declarat Iuriy Ushakov, un consilier de politică externă al lui Putin.

Comentariile lui Ușakov au fost făcute pe fondul așteptărilor că Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite vor semna un acord la sfârșitul acestei săptămâni, care vizează reluarea transportului de cereale din Ucraina peste Marea Neagră.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră, până acum principala cale de transport pentru exporturile sale agricole, au fost blocate de când Rusia a început ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

18-07-2022 15:59

Rusia a atacat din nou cu rachete regiunea Odesa. Podul de la Zatoka, una dintre ținte

Armata rusă a lansat luni un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei, una dintre acestea lovind podul care trece peste estuarul Nistrului în regiunea Zatoka, a anunţat primăria oraşului-port Odesa, pe baza informaţiilor de la Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, potrivit agenţiilor de presă ucrainene Unian şi Liga.

Trei avioane de luptă multirol ruseşti Su-35 au lansat patru rachete asupra regiunii Odesa din spaţiul aerian al Mării Negre, indică Comandamentul Operaţional Sud, adăugând că atacul a avut loc în jurul orei locale 11:00.

O altă rachetă a lovit podul care trece peste estuarul Nistrului în regiunea Zatoka, pe care ruşii îl bombardează încă din aprilie. Tot de atunci acest pod nu mai este funcţional, potrivit Agerpres.

18-07-2022 15:45

Agenția de presă France Press (AFP) prezintă o grafică cu gradul de ocupare al trupelor lui Putin pe teritoriul Ucrainei, după 145 de zile de la izbucnirea războiului.

18-07-2022 12:58

Şase persoane ucise într-un bombardament rusesc la Toreţk, Donbas

Şase persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc la Toreţk, un oraş din regiunea ucraineană estică Donbas, a anunţat luni serviciul de stat al Ucrainei pentru situaţii de urgenţă.

”O clădire a fost distrusă de un obuz din Toreţk, care a fost bombardat de dimineaţă. Echipele de salvare au recuperat cinci cadavre”, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, însoţit de fotografii cu dărămăturile.

Trei persoane au fost scoase din dărâmături, dintre care una a murit la spital, se mai arată în comunicat.

18-07-2022 12:42

Video. Bombardier rusesc în valoare de zeci de milioane de dolari a fost doborât în Ucraina

Un avion de luptă-bombardier rusesc Su-34, în valoare de zeci de milioane de dolari, a fost ”demilitarizat” cu succes în orașul ocupat Alchevsk, regiunea Lugansk, scrie Nexta. 

18-07-2022 12:16

Video. Un depozit de muniții rusești a luat foc și a explodat în Raiske

Un alt depozit de muniții rusești a luat foc și a explodat luni în jurul orei 5 dimineața în Raiske, o suburbie a Nova Kakhovka ocupată de ruși din regiunea Herson.

18-07-2022 10:19

Rusia foloseşte compania militară privată Wagner în Ucraina, iar pierderile suferite afectează eficienţa trupelor, susţine Londra

Ministerul britanic Apărării susţine că Rusia foloseşte compania militară privată Wagner în Ucraina, iar pierderile suferite afectează, probabil, eficienţa trupelor, relatează The Guardian.

”Rusia a folosit compania militară privată Wagner pentru a întări forţele din prima linie şi pentru a atenua lipsurile de personal şi pierderile”, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării, pe Twitter.

Londra a mai precizat că Wagner a jucat ”un rol central în luptele recente, inclusiv în cucerirea lui Popasnei şi Lîsîceanskului”, lupte care au provocat ”pierderi grele grupului”.

”Wagner reduce standardele de recrutare, angajează condamnaţi şi persoane aflate anterior pe lista neagră. Noii recrutaţi au parte de o formare foarte limitată”, se mai menţionează în raport.

18-07-2022 10:17

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu instruieşte armata rusă să acorde prioritate distrugerii rachetelor ucrainene

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a instruit armata să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi armelor de artilerie ale Ucrainei, a anunţat, luni, Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Kievul susţine că a efectuat o serie de atacuri cu succes asupra a 30 de centre de logistică şi muniţie ruseşti, folosind mai multe sisteme de lansare de rachete multiple furnizate recent de Occident.

18-07-2022 08:46

Sute de familii din Cernihiv sunt nevoite să locuiască în blocurile avariate de bombardamentele armatei ruse

Locuinţele a mii de persoane din Cernihiv, singura regiune ucraineană care are graniţă atât cu Rusia, cât şi Belarus, au fost distruse de la începutul războiului declanşat de armata rusă, iar oamenii sunt nevoiţi să îşi ducă viaţa în condiţii nu doar improprii, dar şi lipsite de siguranţă, scrie Agerpres.

Oraşul Cernihiv şi multe localităţi din jurul acestuia au fost puternic afectate de bombardamentele lansate în luna martie de aviaţia rusă, dar şi de atacurile cu rachete lansate ulterior de militarii ruşi, iar mii de imobile s-au transformat în ruine locuite.

Mai multe blocuri din zona centrală a Cernihivului au fost lovite în urma unui atac aerian, iar consecinţele au fost dintre cele mai grave. Unele imobile au fost distruse complet şi s-a impus evacuarea urgentă a locatarilor. În schimb, alte blocuri, a căror structură a rămas în picioare, continuă să fie locuite.

Oleg Victorovic are 57 de ani şi locuieşte alături de mama sa într-un astfel de bloc care, pe una din laturile sale, a fost afectat de căderea unei bombe. Suflul exploziei a dislocat ferestrele, uşile şi chiar pereţii apartamentelor din imobil. Cu toate acestea, 11 familii continuă să stea în el, pentru că nu au altă soluţie.

18-07-2022 07:21

Rusia va bloca vânzarea filialelor din ţară ale băncilor străine, potrivit ministrului de Finanţe

Rusia va bloca vânzarea filialelor din ţară ale băncilor străine, în timp ce băncile ruse din străinătate nu pot funcţiona normal, potrivit ministrul adjunct al Finanţelor Alexei Moiseev, citat de agenţia rusă Interfax, transmite Reuters.

”Am discutat despre acest lucru la subcomisia noastră, că nu vom acorda acum, până când situaţia nu se va îmbunătăţi, permisiunea de vânzare a filialelor băncilor străine şi a activelor acestora în Rusia”, a declarat Moiseev la sfârşitul săptămânii trecute.

Banca centrală a Rusiei rezistă apelurilor interne de a prelua conducerea afacerilor locale ale băncilot străine, au declarat pentru Reuters două surse cu cunoştinţe directe despre acest subiect, îngrijorate parţial că acest lucru ar putea determina deponenţii să retragă fonduri.

Moiseev nu a exclus ca Ministerul de Finanţe să susţină ideea de a plasa în viitor filialele băncilor din Rusia sub controlul băncilor de stat ruse, a informat agenţia de presă RIA.

18-07-2022 07:20

Convorbire Zelenski-Trudeau: Ucrainenii nu acceptă decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică, într-o convorbire cu premierul canadian Justin Trudeau, că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a trimite turbine înapoi în Germania "încălcând regimul de sancţiuni" împotriva Rusiei, relatează AFP.

Aceasta a fost prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri de la decizia canadiană, săptămâna trecută, de a permite trimiterea înapoi în Europa a turbinelor reparate în Canada şi destinate gazoductului rus Nord Stream.

Volodimir Zelenski a criticat ferm această decizie, considerând-o "inacceptabilă".

În declaraţia sa postată pe site-ul preşedinţiei, Zelenski a afirmat că i-a comunicat premierului Trudeau că "ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream".

"Este o problemă de respectare a sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, nu va trece mult până vor fi şi altele", a adăugat preşedintele, acuzând Rusia de şantaj în ceea ce priveşte furnizarea de gaz. El a subliniat că există şi alte mijloace de transport al gazului rus în Europa.

18-07-2022 07:19

Preşedintele Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful securităţii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei, relatează AFP.

"Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general" Irina Venediktova şi pe şeful serviciilor de securitate (SBU) Ivan Bakanov, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene.

Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a adăugat el.

"Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză. Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns", a continuat el.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Jurnalista din Rusia care a criticat ofensiva din Ucraina a fost arestată
Jurnalista din Rusia care a criticat ofensiva din Ucraina a fost arestată

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită celebră după ce a apărut în direct la televiziune cu o pancartă criticând ofensiva Moscovei în Ucraina, a fost arestată duminică în Rusia, au anunţat surse din anturaj şi avocatul acesteia, relatează AFP.

Tragedie în Rusia. Trei oameni au murit într-un accident de elicopter produs în peninsula Kamceatka
Tragedie în Rusia. Trei oameni au murit într-un accident de elicopter produs în peninsula Kamceatka

Trei persoane au murit într-un accident de elicopter care a avut loc în peninsula rusă Kamceatka.

Război fără sfârșit. Rusia anunță că va relua în forță atacurile pe toate fronturile din Ucraina
Război fără sfârșit. Rusia anunță că va relua în forță atacurile pe toate fronturile din Ucraina

Omenirea trece printr-un moment de cotitură comparabil cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice.  

Jurnalista din Rusia care a criticat ofensiva din Ucraina a fost arestată
Jurnalista din Rusia care a criticat ofensiva din Ucraina a fost arestată

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită celebră după ce a apărut în direct la televiziune cu o pancartă criticând ofensiva Moscovei în Ucraina, a fost arestată duminică în Rusia, au anunţat surse din anturaj şi avocatul acesteia, relatează AFP.

Tragedie în Rusia. Trei oameni au murit într-un accident de elicopter produs în peninsula Kamceatka
Tragedie în Rusia. Trei oameni au murit într-un accident de elicopter produs în peninsula Kamceatka

Trei persoane au murit într-un accident de elicopter care a avut loc în peninsula rusă Kamceatka.

Război fără sfârșit. Rusia anunță că va relua în forță atacurile pe toate fronturile din Ucraina
Război fără sfârșit. Rusia anunță că va relua în forță atacurile pe toate fronturile din Ucraina

Omenirea trece printr-un moment de cotitură comparabil cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice.  

Recomandări
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.   

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

New York Times: SUA vor furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot
New York Times: SUA vor furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot

Joe Biden intenţionează să pună la dispoziţia Kievului un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru ca Ucraina să se protejeze de atacurile ruseşti, potrivit New York Times.