Război în Ucraina, ziua 140. Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au ajuns la un acord privind exporturile de cereale

Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, anunță o întărire semnificativă a trupelor rusești în jurul Slovianskului și Kramatorskului, în timp ce regiunea se pregătește pentru o ofensivă puternică a Rusiei.

Oficial: Rusia a furat cel puțin 400.000 de tone de cereale din Ucraina, după invazie
Shutterstock

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

13-07-2022 21:44
13-07-2022 22:17

Atac al rușilor în Zaporojie. 14 persoane rănite

Două rachete au lovit o întreprindere comercială din Zaporojie, au transmis autoritățile locale.

14 civili au fost răniți. Salvatorii continuă să lucreze la fața locului, scrie Kyiv Independent.

13-07-2022 21:44

Zelenski: Aproape 2 milioane de ucraineni au fost duși cu forța în Rusia

Aproape 2 milioane de oameni din Ucraina, inclusiv sute de mii de copii, au fost duse cu forța în Rusia de la începutul invaziei, a transmis președintele Volodimir Zelenski.

Zeci de mii de ucraineni sunt ținuți în tabere de filtrare, în teritoriile ocupate temporar de Rusia, a spus Zelenski într-un videoclip.

„Doar imaginați-vă acest număr - două milioane de oameni. Atât de mulți locuitori ai noștri au fost deja duși în Rusia”, a spus Zelenski.

Printre aceștia, sute de mii de copii au fost transportați în Rusia.

„Nimeni nu va spune numărul exact în acest moment - toți acești oameni deportați sunt lipsiți de mijloace de comunicare, li s-au luat actele de identitate, sunt intimidați și duși în zone îndepărtate ale Rusiei, așa că va fi pe cât de dificil, pe atât de posibil ca ei să se întoarcă acasă, în Patria Mamă”, a mai spus președintele ucrainean.

De asemenea, femei tinere se numără printre cei ținuți în taberele de filtrare din teritoriile ocupate.

„Femei tinere au dispărut acolo. Cred că înțelegeți cu toții ce li se întâmplă”, a mai spus acesta.

13-07-2022 21:35

Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au ajuns la un acord privind exporturile de cereale

Discuțiile dintre Rusia, Ucraina, Turica și oficiali ai ONU au dus la o înțelegere privind exporturile de cereale.

Milioane de tone de cereale din Ucraina au fost oprite în porturile de la Marea Neagră din cauza blocajului naval al Rusiei.

Ministerul turc al Apărării a transmis, miercuri, că discuțiile au dus la o înțelegere de formare a unui centru de coordonare pentru a asigura siguranța rutelor.

Într-o declarație, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a spus că acordul va fi semnat săptămâna viitoare, adăugând că toate părțile au convenit asupra controalelor comune pentru verificarea cerealelor în porturi.

13-07-2022 18:19

Un teritoriu separatist prorus din regiunea ucraineană Doneţk (est), anunţă miercuri că a fost recunoscut drept ”stat” de către Coreea de Nord, care nu a făcut imediat vreun anunţ în acest sens.

13-07-2022 17:03

Cinci oameni au fost uciși în Nikolaev, în timpul atacurilor rușilor

Cinci persoane au murit în atacul forțelor ruse din Nikolaev.

Armata rusă a lansat o serie de atacuri cu rachete asupra regiunii Nikolaev, potrivit Kyiv Independent.

13-07-2022 17:01

Ucraina neagă faptul că rușii ar fi doborât 4 avioane militare ucrainene.

Rusia susține că armata Kremlinului ar fi distrus, în Donețk, două aeronave Su-25 și Su-24 și alte două avioane de luptă Su-25 și Mig-29, în regiunea Nikolaev.

13-07-2022 16:51

Încă un cetățean american a fost luat prizonier de ruși, în Donețk

Încă un american a fost luat prizonier de separatiștii din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Suedi Murekezi, în vârstă de 35 de ani a fost arestat la Herson în luna iunie. Acesta trăia de mai bine de doi ani acolo.

„Suntem extrem de îngrijorați de starea lui. Evident, este în pericol”, a spus fratele lui Suedi Murekezi, potrivit The Guardian.

Familia acestuia nu a primit nicio veste de la Suedi timp de mai bine de o lună. Însă pe 7 iulie a primit un telefon de la cetățeanul american care îi informa că este încarcerat în Donețk alături de Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh, alți doi americani care au fost luați prizonieri în iunie.

Acesta i-a spus fratelui său că a fost acuzat pe nedrept de participarea la protestele pro-Kiev.

13-07-2022 16:05

Kremlinul nu vrea să spună nimic despre achiziţionarea unor drone din Iran

Kremlinul refuză miercuri să comenteze acuzaţii ale Statelor Unite potrivit cărora Rusia se pregăteşte să cumpere sute de drone din Iran, cu scopul de a le folosi în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

”Nu avem niciun comentaru”, a răspuns un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrenat despre acest subiect în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.

Peskov dă asigurări că preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia achiziţionarea acestei aparaturi în cursul vizitei sale în Iran prevăzută la 19 iulie.

Vladimir Putin urmează să se întâlnească la Teheran cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi, pentru a discuta despre Siria.

13-07-2022 15:00

ONU: Aproape 3,3 milioane de ucraineni au revenit în țară de la debutul invaziei ruse

Majoritatea refugiaților din Ucraina, în principal femei și copii, speră să părăsească țările gazdă și să se întoarcă acasă în cele din urmă, arată un nou studiu al ONU.

Circa două treimi dintre refugiații din Ucraina se așteaptă să rămână în țările lor gazdă până când situația de securitate se va îmbunătăți după invazia Rusiei, potrivit unui studiu realizat de agenția ONU pentru refugiați UNHCR, citat de The Guardian.

În cadrul studiului, realizat între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, au fost intervievate aproximativ 4.900 de persoane din Ucraina care locuiesc în prezent în Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia.

Peste 5,6 milioane de refugiați sunt înregistrați în prezent în întreaga Europă, 8,8 milioane de persoane ieșind din Ucraina și aproape 3,3 milioane revenind în țară de la invazia rusă.

Dintre cei care doresc să se întoarcă, 40% intenționează să facă acest lucru în următoarea lună, a precizat UNHCR.

13-07-2022 14:57

Rusia se va concentra în această săptămână pe cucerirea orașelor Siversk și Dolyna

Rusia se va concentra în această săptămână pe cucerirea orașelor Siversk și Dolyna, lângă Slovyansk.

Orașele Slovyansk și Kramatorsk din regiunea Donețk rămân probabil principalele obiective ale Rusiei pentru această fază a operațiunii, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

13-07-2022 14:41

Rusia insistă asupra inspectării navelor care vor transporta cereale ucrainene

Rusia a declarat miercuri că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele pentru a exclude contrabanda cu arme, relatează EFE şi Interfax, citate de Agerpres.

"Noi am spus nu o dată la toate nivelurile, de asemenea public, că suntem dispuşi să ajutăm la asigurarea navigării vaselor comerciale străine pentru transportul de cereale ucrainene", a declarat şeful Departamentului Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciov.

13-07-2022 14:37

Kremlinul a declarat că se așteaptă la progrese în ceea ce privește un posibil acord cu UE pentru a permite Rusiei să tranziteze unele bunuri sancționate către Kaliningrad, dar că problema nu a fost rezolvată, anunță The Guardian.

Nu există încă o finalizare a acestei situații. Ne așteptăm la unele progrese, dar nu putem spune că problema a fost eliminată”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

13-07-2022 14:15

Reprezentaţi ai Ucrainei, Rusiei şi ONU se întâlnesc, miercuri, la Istanbul, pentru a negocia reluarea livrărilor de cereale prin Marea Neagră.

13-07-2022 13:18

Rușii susțin că au ucis cel puțin 425 de militari ucraineni în ultimele 24 de ore

Ministerul rus al Apărării susține că a provocat pierderi mari forțelor ucrainene în ultimele 24 de ore, afirmând că a ucis cel puțin 425 de militari și că a doborât trei avioane și nouă drone fără pilot.

De asemenea, forțele ruse susțin că au ucis 350 de membri ai serviciilor ucrainene în atacuri de înaltă precizie asupra unui șantier naval din Mikolaiv. Kremlinul precizează că trupele sale au ucis sau capturat "un grup de sabotaj și recunoaștere" în zona Dementievka din regiunea Harkov, notează The Guardian.

13-07-2022 13:14

Cel puțin 349 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

Războiul din Rusia a ucis cel puțin 349 de copii și a rănit 652 de la 24 februarie, anunță procurorii ucraineni.

Este de așteptat ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare, potrivit The Kyiv Independent.

13-07-2022 11:51

Rusia ar putea lua în considerare tranzitul de gaze prin Ucraina și după 2024

Rusia va lua în considerare posibilitatea de a continua să trimită gaze către Europa prin Ucraina și după încheierea acordului actual, care se încheie în 2024, atât timp cât țările europene doresc în continuare gazul rusesc și sistemul național de tranzit al Ucrainei funcționează, a anunțat agenția de știri RIA, citând Ministerul de Externe.

În pofida războiului din Ucraina, Rusia a continuat să trimită cantități mari de gaze prin Ucraina în Europa - principalul client global al Moscovei pentru exporturile sale de gaze în valoare de miliarde de dolari, notează Al Jazeera.

Forțele Kievului au distrus șase depozite de armament ale rușilor, în ultimele 24 de ore

Trupele Ucrainei au distrus șase depozite de armament ale armatei ruse în ultimele 24 de ore, informează purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, Serhiy Bratchuk, potrivit Nexta.

13-07-2022 10:45

Acordul cu Rusia privind exportul de cereale a ajuns în faza finală, anunță Kievul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru El Pais, că Moscova și Kievul sunt "la doi pași de a ajunge la un acord" privind exporturile de cereale.

"Ucraina este pregătită să își exporte cerealele pe piața internațională. Suntem în faza finală a acordului, iar acum totul depinde de Federația Rusă", a precizat Kuleba.

Anterior, oficialii ruși au împărtășit că reuniunea privind exporturile de cereale va avea loc la Istanbul, în Turcia, la care se vor alătura Ucraina și Organizația Națiunilor Unite, anunță Baha.com.

13-07-2022 10:41

Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc la data de 1 august, urmând ca achiziţiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană

13-07-2022 09:31

Congresul Mondial Ucrainean a inițiat o acțiune în justiție împotriva Canadei

Congresul Mondial Ucrainean (UWC), o organizație non-profit care reprezintă diaspora ucraineană, a anunțat că dă în judecată Canada pentru decizia țării de a returna în Germania turbinele rusești reparate necesare pentru întreținerea gazoductului Nord Stream 1.

UWC a calificat mișcarea Ottawa drept "total inacceptabilă" și o "greșeală gravă cu consecințe dezastruoase". De asemenea, organizația a afirmat că statul canadian încalcă propriile sancțiuni împotriva Rusiei. "Această derogare de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei este total inacceptabilă", a declarat președintele și directorul general al UWC, Paul Grod. "Există alternative reale pentru nevoile de gaz ale Germaniei, inclusiv cumpărarea prin conducta din Ucraina", a adăugat el, citat de Baha.com.

13-07-2022 08:59

Patru morți și opt răniți în Donețk, anunță guvernatorul regiunii

Patru civili au fost uciși și alți opt răniți în urma atacurilor rusești de marți în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regional.

"În cursul zilei de 12 iulie, rușii au ucis patru civili din Donbas: doi în Avdiivka, unul în Bakhmut și unul în Chasiv Yar", a scris Pavlo Kyrylenko pe Telegram, citat de Al Jazeera.

13-07-2022 08:20

Bilanțul victimelor din Chasiv Yar a ajuns la 45 de morți

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Chasiv Yar a crescut la 45 de morți, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, potrivit Al Jazeera.

13-07-2022 07:44

Zelenski: Ocupanţii au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiune

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, că trupele rusești au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiuni, unde există victime, răniţi şi morţi. El mai arată că în Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, iar situaţia de acolo nu devine mai uşoară.

În fiecare zi primim şi experimentăm o mulţime de ştiri dureroase. Războiul continuă, bombardamentele ruseşti nu se opresc nici măcar o zi”, spune preşedintele Ucrainei.

El afirmă că luni au avut loc lovituri regulate la Mykolaiv - rachete, artilerie, informează News.ro.

13-07-2022 07:26

Rusia avertizează Occidentul cu un răspuns "dureros" în urma sancțiunilor

Dmitri Birichevski, directorul Departamentului pentru Cooperare Economică din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că răspunsul Moscovei la sancțiunile occidentale poate fi foarte dureros pentru țările în cauză.

"Ne rezervăm dreptul de a ne înăspri măsurile speciale", a declarat Birichevsky, continuând prin a reaminti națiunilor europene că restricționarea Rusiei epuizează propriile economii. "Sancțiunile împotriva noastră se transformă într-un bumerang pentru economiile occidentale, în care dată suntem convinși de acest lucru", a conchis diplomatul, conform Baha.com.

13-07-2022 07:21

Trupele lui Putin au bombardat intens regiunea Donețk. Orașul Bakhmut, ținta artileriei

Forțele rusești au lansat mai multe bombardamente în orașul ucrainean Bakhmut din regiunea Donețk, în cursul nopții.

Potrivit unui reporter al Kiev Independent, atacul a venit ca răspuns la o lovitură ucraineană asupra orașului Nova Kakhovka, unde un depozit de muniții rusești ar fi fost distrus.

"Între timp, Rusia răspunde măturând Bakhmut de pe pământ cu artileria în timpul nopții", a scris pe Twitter Illia Ponomarenko, de la Kyiv Independent, citat de Baha.com.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Rusia se laudă că a ucis 21 de mercenari români în Ucraina, în timp ce bombardează nemilos localnicii care nu au unde să fugă
Rusia se laudă că a ucis 21 de mercenari români în Ucraina, în timp ce bombardează nemilos localnicii care nu au unde să fugă

Marina ucraineană anunță că opt nave au intrat în canalul Dunăre - Marea Neagră ca să transporte cereale prin România. Sosirea lor a fost posibilă după ce forțele Kievului au eliberat Insula Șerpilor, după luni de ocupație rusească.  

Ambasadoarea SUA la NATO, în București: Marea întrebare este dacă Putin decide să trimită trupe spre Kiev
Ambasadoarea SUA la NATO, în București: Marea întrebare este dacă Putin decide să trimită trupe spre Kiev

O întrebare importantă legată de viitorul războiului din Ucraina este dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, „chiar dacă nu are capacităţile necesare, va decide să trimită trupe spre Kiev, din nou", a declarat ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Kremlinul avertizează: SUA şi aliaţii lor „balansează periculos pe marginea” unui conflict militar deschis cu Rusia
Kremlinul avertizează: SUA şi aliaţii lor „balansează periculos pe marginea” unui conflict militar deschis cu Rusia

SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, a avertizat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Rusia se laudă că a ucis 21 de mercenari români în Ucraina, în timp ce bombardează nemilos localnicii care nu au unde să fugă
Rusia se laudă că a ucis 21 de mercenari români în Ucraina, în timp ce bombardează nemilos localnicii care nu au unde să fugă

Marina ucraineană anunță că opt nave au intrat în canalul Dunăre - Marea Neagră ca să transporte cereale prin România. Sosirea lor a fost posibilă după ce forțele Kievului au eliberat Insula Șerpilor, după luni de ocupație rusească.  

Ambasadoarea SUA la NATO, în București: Marea întrebare este dacă Putin decide să trimită trupe spre Kiev
Ambasadoarea SUA la NATO, în București: Marea întrebare este dacă Putin decide să trimită trupe spre Kiev

O întrebare importantă legată de viitorul războiului din Ucraina este dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, „chiar dacă nu are capacităţile necesare, va decide să trimită trupe spre Kiev, din nou", a declarat ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Kremlinul avertizează: SUA şi aliaţii lor „balansează periculos pe marginea” unui conflict militar deschis cu Rusia
Kremlinul avertizează: SUA şi aliaţii lor „balansează periculos pe marginea” unui conflict militar deschis cu Rusia

SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, a avertizat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Recomandări
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.   

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

New York Times: SUA vor furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot
New York Times: SUA vor furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot

Joe Biden intenţionează să pună la dispoziţia Kievului un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru ca Ucraina să se protejeze de atacurile ruseşti, potrivit New York Times.