Promisiunea făcută Rusiei de președintele chinez Xi Jinping. Mesajul transmis la întâlnirea cu premierul rus

Xi Jinping
Profimedia

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Mişustin, aflat într-o vizită la Beijing, ”susţinerea fermă” chineză în dosarele care ţin de ”interesele fundamentale” ale Rusiei, relatează AFP.

China şi Rusia - foste rivale în timpul Războiului Rece - îşi consolidează relaţiile diplomatice şi comerciale de aproximativ zece ani, o tendinţă care s-a accelerat după invazia rusă a Ucrainei.

Beijingul, care se declară neutru în acest conflict, îndeamnă la respectarea suveranităţii statelor, însă nu a condamnat niciodată în mod public ”operaţiunea militară specială” pe care preşedintele rus Vladimir Putin o desfăşoară de la 24 februarie 2022, potrivit News.ro.

Premierul rus Mihail Mişustin a sosit luni în China.

El a luat parte marţi la un Forum Economic la Shanghai, iar apoi a venit în capitala chineză, pentru a fi primit de către omologul său Li Qiang şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El este oficialul rus de cel mai înalt rang care vizitează China de la invazia Ucrainei.

”China este dispusă să-şi continue susţinerea reciprocă fermă cu Rusia în problemele care ţin de interesele fundamentale ale fiecăreia”, i-a spus Xi Jinping lui Mihai Muşustin, potrivit agenţiei chineze oficiale de presă China Nouă.

Această formulare vagă este folosită adesea în cadrul întâlnirilor bilaterale ale oficialilor ruşi cu alte ţări.

Ea trimite, în privinţa părţii chineze, la problema Taiwanului.

Xi Jinping a pledat totodată în favoarea unei ”consolidări a coordonării în incinte multilaterale pecum (Organizaţia) Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţia Cooperării de la Shanghai, BRISCS şi G20”, potrivit Chinei Noi.

Mihail Mişustin a salutat, la rândul său, în faţa omologului său chinez Li Qiang, relaţii bilaterale ”de un nivel fără precedent”, într-o întâlnire la monumentalul Palat al Poporului, la Beijing.

”Ea se caracterizează prin respectarea reciprocă a intereselor fiecăruia, dorinţa de a răspunde împreună provocărilor, legate de o turbulenţă sporită pe scena internaţională, şi presiunilor sancţiunilor ilegitime ale Occidentului colectiv”, a subliniat el.

China este primul partener comercial al Rusiei, iar schimburile au atins în 2022 190 de miliarde de dolari (176 de miliarde de euro), potrivit Vamei chineze.

"Obiective comune"

Li Qiang a subliniat marţi că suma schimburilor a atins 70 de miliarde de dolari (64 miliarde de euro) în primele patru luni ale anului - reprezentând o creştere anuală de peste 40%.

”Amploarea investiţiilor între cele două ţări continuă să crească. marile proiecte strategice avansează, de asemenea, în mod stabil”, s-a felicitat premierul chinez.

Mihail Mişustin este însoţit de mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt, între care şi vicepremierul însărcinat cu Energia Aleksandr Novak.

China a devenit anul trecut primul client al Rusiei în sectorul energetic, ceea ce i-a permis Moscovei, vizată de sancţiuni din Occident din cauza Războiului rus din Ucraina, să evite o prăbuşire a exportului de gaze naturale.

Aleksandr Novak a declarat marţi, la Forumul de la Shanghai, că livrările ruse de energie către China urmează să crească cu 40% în 2023, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Potrivit unor analişti, China, având în vedere greutatea sa economică şi diplomatică, domină în relaţia sa bilaterală cu Rusia - un dezechilibru care creşte pe măsură ce izolarea internaţională a Moscovei creşte.

Lideri celor două ţări ”s-au apropiat şi mai mult din cauza nemulţumirilor şi îngrijorărilor comune şi nu din cauza obiectivelor comune”, declară AFP un membru al cabinetului american de reflecţie Brookings Institution, Ryan Hass.

”Ei sunt iritaţi şi se simt ameninţaţi de leadershipul occidental în actualul sistem internaţional şi estimează că ţările lor ar trebui să fie respectate mai mult în dosare în care interesele lor se află în joc”, apreciază el.

În februarie, Guvernul chinez a publicat un document în care îndemna la o ”rezolvare politică” a conflictului şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei.

La un summit, în martie,la Moscova, preşedintele chinez Xi Jinping l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să efectueze o vizită la Beijing.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.