Primăria Londrei i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii românilor, înainte de Brexit

Politisti, Marea Britanie, Londra
Getty

Oficialii capitalei britanice s-au întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

 

Problemele cu care românii se confruntă în contextul Brexit: statutul de rezident (Settled Status) şi noile norme ale Legii Migraţiei (Immigration Bill) au fost abordate săptămâna aceasta la prima masă rotundă dintre administraţia locală şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti, la iniţiativa viceprimarului Londrei pentru integrare socială, Debbie Weekes - Bernard. La eveniment a fost invitată Organizaţia Romanian Women in U.K. (RWinUK) alături de alţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Londra, conform unui comunicat de presă.

La întâlnire, desfăşurată joi 4 aprilie la Primăria Londrei şi condusă de Oana Elisabeta Pop, Citizenship and Integration Officer, Social Integration Team, a fost abordat şi subiectul integrării sociale pe termen lung, sustenabile a românilor şi importanţa faptului de a motiva consiliile locale să conştientizeze aportul adus de românii care au ca reşedinţă metropola britanică. Acest subiect are o importanţă deosebită, având în vedere că în jur de 30% din muncitorii din industria construcţiilor din Londra sunt români şi comunitatea creşte natural în ritm alert: anual se nasc în Marea Britanie peste 10,000 de copii români. S-a subliniat că aceştia îşi exercită drepturile legale, aduc o contribuţie însemnată la economia locală şi naţională şi prin urmare nu aşteaptă decât un statut echitabil şi nediscriminatoriu, similar celui aplicat celorlalţi cetăţeni europeni şi britanici.

"Mai mult ca niciodată, este momentul să ne afirmăm cu mândrie identitatea naţională şi să nu vedem apartenenţa la statul român ca o stigmă. Această atmosfera de anxietate dictată de Brexit nu trebuie să încurajeze situaţii în care discriminarea poate să apară cu uşurinţă, este datoria noastră să arătăm tuturor că românii sunt parte integrantă şi vitală a comunităţii londoneze. Sunt mândră de fiecare dată când întâlnesc un român: în birouri, în cafenele, luând o pauză lângă un şantier sau în drum spre a preda la o şcoală. Suntem aici, muncim şi plătim taxe, facem voluntariat şi nu vrem decât egalitate şi reprezentativitate", a spus Alina Balatchi, cofondatoare RWinUK, citată în comunicat.

Citește și
Romania din Regatul Unit
Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux. "Nu vor sa ne dea de munca"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

''Londonezii români sunt membri ai familiei noastre, prietenii şi colegii noştri şi trebuie să ştie că #LondonIsOpen. /.../ În rolul meu de vice-primar pentru integrare socială, mobilitate socială şi implicare comunitară, vreau ca vocea comunităţii româneşti de la Londra să fie auzită în toate programele pe care primarul le desfăşoară, de asemenea să mă asigur că românii se pot folosi de Londoners Hub pentru a-şi facilita procedura de aplicare pentru Settled Status dar totodată doresc să mă asigur că legăturile dintre comunitatea românească şi primărie se întăresc pentru a susţine integrarea socială pe termen lung", a declarat la rândul ei dr. Debbie Weekes - Bernard, viceprimar al Londrei pentru integrare socială, mobilitate socială şi implicare comunitară.

Romanian Women in UK a fost înfiinţată acum trei ani de către femei românce din Londra cu viziunea de a inspira, informa şi asista comunitatea românească din Regatul Unit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Francesca Velicu, frumoasa balerină premiată în Marea Britanie cu premiul Oliver, Oscarul în lumea teatrului şi dansului
Francesca Velicu, frumoasa balerină premiată în Marea Britanie cu premiul Oliver, Oscarul în lumea teatrului şi dansului

La doar 20 de ani este considerată una dintre cele mai talentate tinere balerine din lume. Mergem la Londra şi intrăm în culisele baletului naţional al Angliei, unde facem cunoştinţă cu Francesca Velicu.

Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux.
Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux. "Nu vor sa ne dea de munca"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EPISODUL 4. Pozeaza in saracii Europei, cersesc cat este ziua de lunga pe marile bulevarde, iar noaptea sfideaza normele elementare ale bunului simt atunci cand dorm in zonele cu staif, din marea metropola.

Printul Charles, indragostit de Romania. Cu ce compara tara noastra in documentarul
Printul Charles, indragostit de Romania. Cu ce compara tara noastra in documentarul "Wild Carpathia"

Cel mai faimos si mai convingator ambasador al tarii noastre in lume, Printul Charles, recunoaste ca este indragostit iremediabil de Romania, pe care o compara cu Anglia lui Shakespeare.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.