Politico: Au apărut „mici fisuri" în relația dintre SUA și Ucraina

Zelenski - Biden - 19
AFP

După mai bine de un an de la invazia Rusiei din Ucraina apar diferențe tot mai mari între Washington și Kiev în ceea ce privește obiectivele de război, scrie Politico.  

Administrația președintelui Joe Biden a promis sprijin pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie". Dar, după un an de război, au apărut diferențe în ceea ce privește viziunea Statelor Unite și a Ucrainei privind încheierea conflictului cu Rusia, conform Politico.

„Administrația nu are un obiectiv politic clar și un scop clar. Este acela de a prelungi acest lucru, ceea ce este exact ceea ce vrea Vladimir Putin? Este acela de a le oferi doar suficient pentru a supraviețui și nu pentru a câștiga? Nu văd o politică pentru victorie în acest moment, iar dacă nu avem asta, atunci ce facem?", a declarat reprezentantul Michael McCaul (republican din Texas), președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților.

În mod public, a existat o mică separare între Joe Biden și Volodimir Zelenski, notează Politico

Alianța dintre cele două țări a fost afișată din plin luna trecută, când președintele american a făcut o vizită surpriză la Kiev.

Citește și
Joe Biden
Reacția lui Joe Biden, după falimentul Silicon Valley Bank: Sistemul bancar american este ”solid”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Din conversațiile cu 10 oficiali, congresmeni și experți reiese faptul că au apărut noi focare de tensiune: sabotajul unei conducte de gaze naturale pe fundul Oceanului (Nord Stream); apărarea brutală și epuizantă a unui oraș neimportant din punct de vedere strategic; și un plan de luptă pentru o regiune în care forțele rusești sunt înrădăcinate de aproape un deceniu.

Înalți oficiali ai administrației susțin că relațiile dintre Washington și Kiev sunte strânse. Dar, în același timp, există tensiuni în culise. 

Luptele din Bakhmut

Luptele din Bakhmut au devenit, în ultimele săptămâni, punctul central al războiului. Capturarea orașului din sud-estul Ucrainei nu ar modifica traiectoria războiului, însă ucrainenii refuză să-l abandoneze.

„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și pentru a ne pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive. În același timp, în luptele pentru această fortăreață, inamicul pierde cea mai pregătită și mai capabilă de luptă parte a armatei sale - trupele de asalt ale lui Wagner", a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.

Mai mulți oficiali ai administrației Biden au început să se îngrijoreze de faptul că Ucraina folosește mare parte din resurse în Bakhmut. Acest lucru ar putea afecta capacitatea de a organiza o contraofensivă majoră în primăvară.

„Cu siguranță nu vreau să nu iau în considerare munca extraordinară pe care soldații și liderii ucraineni au depus-o pentru a apăra Bakhmut, dar cred că este mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională", a declarat secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin.

Posibil sabotaj

În același timp, serviciile de informații din SUA au sugerat că un „grup pro-Ucraina" a fost responsabil pentru distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream în toamna anului trecut.

Noile informații, raportate pentru prima dată de The New York Times, nu conțineau prea multe detalii, dar păreau să dărâme teoria potrivit căreia Moscova ar fi fost responsabilă pentru sabotarea conductelor care au livrat gazul Rusiei în Europa.

Analiștii serviciilor de informații nu cred că Zelenski sau consilierii săi au fost implicați în sabotaj, dar administrația Biden a transmis Kievului - la fel cum a făcut-o și atunci când o mașină capcană din Moscova a ucis-o pe fiica unui important naționalist rus anul trecut - că anumite acte de violență în afara granițelor Ucrainei nu vor fi tolerate.

Kievul a ignorat contribuția Washingtonului

Au existat, de asemenea, frustări legate de armele pe care Washington le livrează în Ucraina. Statele Unite au trimis, de departe, cele mai multe echipamente pe front, dar Kievul a cerut întotdeauna mai mult.

Deși există înțelegere cu privire la disperarea Kievului de a se apăra, au existat nemulțumiri cu privire la solicitările constante ale Ucrainei. De asemenea, au existat inclusiv nemulțumiri legate de faptul că Zelenski nu și-a arătat suficient recunoștința pentru ajutorul primit până acum, susțin doi oficiali de la Casa Albă citați de Politico.

„Cred că administrația este divizată, Consiliul Național de Securitate este divizat. Vorbesc cu o mulțime de militari de rang înalt și ei sunt, în mare parte, de acord să le dăm ATACMS (rachete)”, a declarat McCaul, făcând referire la armele care trebuie livrate Ucrainei.

Administrația nu a furnizat până acum aceste rachete cu rază lungă de acțiune pentru că resursele sunt limitate, dar și pentru că există, de asemenea, temeri că Ucraina le-ar putea folosi pentru lovi ținte îndepărtate, ceea ce ar putea duce la o escaladare a războiului.

„Mici fisuri" în relația dintre SUA și Ucraina

Joe Biden a promis că va sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei „cât timp este nevoie”, însă, în același timp, americanii au fost fermi și le-au transmis ucrainenilor că nu pot finanța Ucraina la nesfârșit.

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate:Casa Albă este în comunicare constantă cu Ucraina, deoarece susținem apărarea suveranității și integrității lor teritoriale. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să continuăm să ajutăm Ucraina să aibă succes pe câmpul de luptă, astfel încât să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor pentru atunci când va veni acel moment".

În ciuda promisiunilor făcute, republicanii au început să își exprime temerile legate de utilizarea resurselor americane pentru a susține Kievul fără a se întrevedea un sfârșit al războiului.

Unul dintre cei mai vehemenți oficiali americani care s-au arătat împotriva ajutoarelor militare trimise Kievului pe cheltuiala Washingtonului este președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

El a declarat că SUA nu va oferi un „cec în alb" Ucrainei și a respins invitația lui Zelenski de a călători la Kiev.

În același timp, americanii sunt lăudați că mențin alianța, chiar dacă au apărut „mici fisuri” în relația dintre Ucraina și SUA. 

Shelby Magid, director adjunct al Centrului Eurasia al Atlantic Council: „Văd micile fisuri, dar acestea au existat cu puncte de dezacord și puncte de vedere variate între SUA și Ucraina chiar înainte de marea invazie din februarie. Zelenski a mai făcut remarci ascuțite la adresa SUA, iar Casa Albă și-a exprimat dezacordul - în mod public și privat - cu privire la anumite aspecte specifice, dar acest lucru nu a schimbat sprijinul și parteneriatul general al SUA".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace
Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace.

Reacția lui Joe Biden, după falimentul Silicon Valley Bank: Sistemul bancar american este ”solid”
Reacția lui Joe Biden, după falimentul Silicon Valley Bank: Sistemul bancar american este ”solid”

Preşedintele american Joe Biden a comentat, luni, după falimentul băncii californiene Silicon Valley Bank, al doilea mare faliment al unei banci comerciale după valoarea activelor și unul dintre principalii creditori ai sectorului tehnologic.

Joe Biden amenință responsabilii falimentului Silicon Valley Bank: „Sunt ferm hotărât să îi trag la răspundere”
Joe Biden amenință responsabilii falimentului Silicon Valley Bank: „Sunt ferm hotărât să îi trag la răspundere”

Joe Biden a anunțat că falimentul Silicon Valley Bank nu va rămâne fără urmări prin prisma persoanelor responsabile de căderea instituției bancare. „Sunt ferm hotărât să îi trag la răspundere pe cei responsabili pentru această mizerie".

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.