O nouă problemă pentru Kremlin. Cine sunt femeile puternice care vor să scape Rusia de Putin. „Războiul a început acasă”

femei putin
Colaj foto Profimedia

Vladimir Putin va fi reales, săptămâna viitoare, în funcția de președinte al Rusiei. Cu toate acestea, "Țarul de la Kremlin" are probleme serioase în ultima vreme.

Pe lângă faptul că armata sa nu a reușit să tranșeze soarta războiului din Ucraina, Putin se lovește acum de o opoziție tot mai aprigă, alcătuită în special din femei.

Cine sunt curajoasele Rusiei

După moartea subită a lui Aleksei Navalnîi într-o colonie penală aflată la nord de Cercul Polar, veteranii opoziției ruse sunt aproape cu toții în exil, în închisori sau se confruntă cu acuzații din partea autorităților, scrie Politico.

Dându-și seama de asta, Ekaterina Duntsova, o femeie singură, mamă a trei copii, fostă jurnalistă, și-a propus în noiembrie anul trecut să candideze împotriva lui Vladimir Putin.

„Cineva trebuia să o facă”, a spus ea, pentru Politico, într-o conversație telefonică.

Citește și
rusia, nuclear
Un aliat al lui Putin a cerut atacuri nucleare asupra a trei state NATO. Care sunt țintele propuse la Moscova
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Peste noapte, femeia, cunoscută pentru convingerile anti-război, a devenit o vedetă politică.

Din păcate pentru cei care se opun regimului Putin, aproape la fel de repede, autoritățile electorale au descalificat-o.

În schimb, lui Boris Nadejdin - un alt candidat anti-război - i s-a permis să meargă mai departe.

„Probabil s-au gândit: «Nu avem nevoie de un fel de Sviatlana Tsikhanouskaya (n.r. - liderul opoziției din Belarus), mai bine o ținem la o distanță»”, a spus Duntsova.

În cele din urmă, și Nadejdin a fost exclus din cursa prezidențială. Într-o demonstrație de solidaritate, cu sprijinul Ekaterinei Duntsova, rușii s-au prezentat în masă la birourile sale de campanie din toată țara și din străinătate.

A fost prima manifestație publică a sentimentului anti-Kremlin după startul războiului din Ucraina și un precursor al numărului mare de oameni prezenți la înmormântarea lui Navalnîi.

„Oamenii practic imploră: «Dă-ne ceva de făcut»”, a spus Duntsova, care a adăugat că își va continua munca politică.

Disidență patriotică

Dacă nu ar fi fost războiul din Ucraina, Maria Andreyeva ar fi, probabil, o pediatră fericită, căsătorită și o tânără mămică, fără niciun fel de interes pentru politică.

Astăzi, ea este liderul unei mișcări de protest mici, dar puternice, a soțiilor și rudelor soldaților ruși. „Circumstanțele nu mi-au lăsat de ales”, a spus, pentru Politico, Andreyeva.

La început, cerând pur și simplu întoarcerea propriilor soți de pe front, care au fost recrutați ca parte a mobilizării ordonate de Putin în 2022, femeile au devenit din ce în ce mai explicite în criticile lor față de Kremlin, pe măsură ce războiul s-a prelungit.

Într-un ritual încărcat de simbolism, în fiecare sâmbătă, ele au depus garoafe roșii la Mormântul Soldatului Necunoscut de la zidurile Kremlinului, cu fețele acoperite cu batice albe.

„Nu suntem pregătite să acceptăm umilirea bărbaților noștri!”, a transmis Andreyeva.

Ca mame și soții loiale, aceste femei sunt în contrast cu mass-media de stat, întruchipând multe dintre valorile conservatoare pe care Kremlinul însuși le proclamă. De asemenea, ele sunt greu de încadrat în categoria agenților occidentali, deși unii propagandiști din Rusia au încercat să facă acest lucru.

Protestele trag în jos narațiunea lui Putin despre sprijinul unanim al rușilor pentru război și arată că nemulțumirea este mult mai mare decât își închipuie fanii președintelui, care sunt conectați la ce li se transmite de către televiziunea de stat.

În mare parte, mass-media de stat înceearcă reducă influența opozantelor prin promovarea unor femei care manifestă o loialitate față de Kremlin precum cea față de propriii soți.

„Războiul a început acasă”

Pentru feministele din Rusia, după ani în care s-au simțit neauzite, politizarea femeilor ruse provoacă atât speranță, cât și frustrare.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu s-a produs din senin, face parte dintr-o problemă sistemică”, a declarat, pentru Politico, activista Viktoria Privalova. Ea a mai spus că zeci de ani de violență de gen rămasă nepedepsită în Rusia a făcut ca aceasta să devină o normalitate: „Războiul a început acasă”.

Privalova este un membru activ al canalului Feminists Anti-War Resistance de pe Telegram. Grupul s-a lansat la o zi după ce Putin a anunțat invazia și a devenit o resursă principală pentru rușii care sunt împotriva războiului, încurajând activismul prin arta protestului.

Acest lucru nu este lipsit de riscuri, după cum arată cazul activistei și artistei feministe Alexandra Skochilenko. Ea a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele cu prețurile produselor aflate pe rafturile unui supermarket cu mesaje împotriva războiului.

Grupul Feminists Anti-War Resistance a fost etichetat drept „agent străin”, fapt ce implică o supraveghere guvernamentală sporită.

În aprilie anul trecut, parlamentarul Oleg Matveychev a propus interzicerea feminismului, care ar fi o „ideologie extremistă”.

„Este clar că autoritățile văd femeile ca pe o amenințare și le simt puterea”, a spus Privalova.

Pe măsură ce numărul morților crește pe frontul din Ucraina, iar unii soldați care au luptat în prima linie se întorc în Rusia, ei aduc acasă ororile războiului. Deja, există zeci de rapoarte în mass-media locală despre astfel de militari care sunt implicați în jafuri, violuri și crime.

Femeile ruse au o tradiție în a se implica în chestiuni legate de război. În epoca sovietică, ele au jucat un rol esențial în a face lobby pentru drepturile recruților din Afganistan.

Și în timpul primului război cecen din 1994, protestele publice ale femeilor cecene și ale mamelor soldaților ruși au fost un factor cheie în a face presiuni asupra Kremlinului să pună capăt luptei.

Totuși, așa ceva este greu de imaginat astăzi.

După ani de represiune și cenzură, lupta cu sistemul rămâne limitată la anumite grupuri și nu inspiră sprijin în masă, a spus Elena Koneva, fondatoarea agenției independente de cercetare ExtremeScan, care analizează opinia publică din Rusia.

„Ceea ce vedem în Rusia este o societate complet atomizată și o absență totală a solidarității”, a declarat, pentru Politico, aceasta.

În sondajele sale, majoritatea femeilor care au spus că știu personal pe cineva aflat în prima linie pe frontul din Urcraina, au susținut războiul. „Nu pot suporta ideea că totul ar putea fi în zadar”, a afirmat Koneva.

În mod similar, doar 13% dintre femeile intervievate au susținut solicitarea de rotiere a efectivelor lansată de soțiile celor aflați pe front.

Probleme interne pentru luptătoarele anti-Putin 

Grupurile de protest din Rusia nu au o platformă sau o agendă comună.

„Suntem de acord că războiul ar trebui să se încheie, dar nu există o viziune comună despre cum ar trebui să arate o viață în pace”, a spus Privalova.

Și apoi există rezistența cu care se confruntă femeile chiar și în rândurile propriilor grupuri. Duntsova a dezvăluit că i s-a cerut să se dea deoparte și să lase un bărbat să preia conducerea. „Este pur și simplu misoginie veche”, a spus ea.

În aceste condiții, cea mai bună armă a Kremlinului este să acceseze puțul existent al sexismului.

Navalnaia, în special, a fost supusă unei campanii de calomnie fără egal, cu fotografii falsificate care suferau existența unor legături romantice cu diverși bărbați.

În același timp, intrând în al treilea an de război și confruntându-se cu o criză demografică, Kremlinul se sprijină pe femei pentru a face din Rusia din timpul războiului un succes.

2024 a fost numit „Anul familiei”. Joi, în timp ce le felicita pe rusoaice de Ziua Femeii, Putin a spus că maternitatea reprezintă „o misiune glorioasă pentru femei”.

Multe femei din Rusia nu mai sunt impresionate de astfel de cuvinte.

„Toată lumea s-a săturat de acești bătrâni cărora le place să vorbească despre maternitate, dar nu o prețuiesc”, a spus Andreyeva.

„Nu dăm naștere copiilor și îi creștem doar pentru ca mai târziu să poată fi exploatați în război!”, a încheiat aceasta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Zelenski a dezvăluit scopul lui Putin în Ucraina. Planul diabolic pus la cale de președintele Rusiei
Zelenski a dezvăluit scopul lui Putin în Ucraina. Planul diabolic pus la cale de președintele Rusiei

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, consideră că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat "doar de un teritoriu": planul său este de a distruge complet Ucraina.

Un aliat al lui Putin a cerut atacuri nucleare asupra a trei state NATO. Care sunt țintele propuse la Moscova
Un aliat al lui Putin a cerut atacuri nucleare asupra a trei state NATO. Care sunt țintele propuse la Moscova

Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat lansarea unor atacuri nucleare asupra a trei membri ai alianței militare NATO.

Vladimir Putin a grațiat de 8 Martie zeci de femei. Unele sunt rude ale militarilor aflați pe frontul din Ucraina
Vladimir Putin a grațiat de 8 Martie zeci de femei. Unele sunt rude ale militarilor aflați pe frontul din Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, vineri, un decret de grațiere a 52 de femei. Printre acestea sunt gravide și mame ale unor minori, precum și rude ale rușilor aflați pe frontul din Ucraina, informează Kommersant.

Răzbunarea lui Putin după ce văduva lui Navalnîi a pus la cale un protest în ziua alegerilor. „Am analizat viața reginei
Răzbunarea lui Putin după ce văduva lui Navalnîi a pus la cale un protest în ziua alegerilor. „Am analizat viața reginei"

Deși deznodământul alegerilor prezidențiale nu lasă loc de emoții, asta nu înseamnă că Vladimir Putin nu-și face campanie.

Putin: Belgia „a apărut pe harta lumii” mulțumită Rusiei. Avem „propria istorie cu un număr de ţări din întreaga lume”
Putin: Belgia „a apărut pe harta lumii” mulțumită Rusiei. Avem „propria istorie cu un număr de ţări din întreaga lume”

Belgia ”a apărut pe harta lumii ca stat independent în mare parte mulţumită Rusiei şi poziţiei Rusiei”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la Sirius, în Rusia, la Festivalul Mondial al Tineretului, fără să spună cum anume.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.