Milioane de ucraineni, lăsați în beznă și frig de teroriștii ruși. Oamenii inventează metode de a supraviețui

×
Codul embed a fost copiat

Toate ţările puternic industrializate din G7 vor pace în Ucraina. Asta ar fi declarat, vineri, la Kiev, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe, potrivit agenției spaniole EFE.  

Mai mult decât atât, respectatul ziar american The Washington Post scrie că administraţia americană cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia. Și, implicit, să renunţe la refuzul de a dialoga cu Moscova cât timp rămâne la putere Vladimir Putin.

Potrivit ziarului american The Washington Post, care citează surse la curent cu discuţiile din culise, administrația Biden este conștientă că ”oboseala privind Ucraina este o preocupare reală pentru unii dintre partenerii săi europeni”.

Mai ales pentru țările unde efectele războiului asupra costurilor la alimente şi combustibil se resimt acut.

Solicitarea discretă a Washingtonului n-ar avea ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor, ci caută să se asigure că executivul ucrainean îşi păstrează sprijinul vital din partea altor naţiuni.

Citește și
drone iran
Cum transportă Iranul dronele de război în Rusia. Planul stabilit de Teheran și Moscova
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Rusia nu face niciun pas spre pace

Volodimir Zelenski a declarat în mai multe rânduri că nu ia în calcul negocieri cu actualul lider rus. Totodată, condițiile Kievului pentru o pace justă sunt retragerea trupelor ruse și recuperarea completă a teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea.

Jake Sullivan, US National security adviser: ”Dacă analizezi pretențiile și acțiunile Rusiei, acestea nu sunt deloc pași în direcția păcii, indiferent ce declarații fac rușii despre negocieri. Din perspectiva noastră, discuțiile pe care trebuie să le purtăm în interiorul comunităţii internaţionale în privinţa sprijinului pentru Ucraina privește termenii juști pentru o pace durabilă şi dreaptă, pentru Ucraina, pentru ONU și pentru întreaga lume”.

Dacă Rusia este pregătită de negocieri, ar trebui să-şi oprească bombele şi rachetele şi să-şi retragă forţele din Ucraina”, a continuat Jake Sullivan.

Însă Kremlinul continuă să escaladeze conflictual, mai ales prin distrugerea sistematică a infrastructurii civile ucrainene.

Locuitorii capitalei Kiev, dar și milioane de compatrioți din alte șapte regiuni, au petrecut încă o noapte în beznă, în urma unor întreruperi de curent programate.

Kievul ar putea evacuat în totalitate

Primarul Kievului a precizat că există un stoc de combustibil, generatoare, alimente şi apă potabilă, precum şi în jur de o mie de centre publice de încălzire. Vitali Kliciko le-a cerut însă oamenilor să reducă și mai mult consumul și chiar să ia în calcul o strămutare temporară.

Jurnalista Iulia Mendel și-a fracturat piciorul alunecând pe scări în prima noapte fără curent. Vecina Iuliei le-a povestit jurnaliștilor CNN că, împreună cu fetița ei de 18 luni, a rămas blocată două ore în lift, când s-a luat brusc curentul. Deja, în Kiev, locatarii blocurilor pun în lifturi câte o cutie cu apă, ceva de mâncare, o lanternă și pastile anti-anxietate.

Christiane Amanpour: Vă simțiți demoralizate? Gândiți că gata, v-a ajuns, e timpul pentru capitulare ori negocieri?

Iulia Mendel, jurnalist: „Nici vorbă! Am trecut peste greutățile din anii 90, când nu aveam lumină, apă, căldură, ore întregi, zi de zi. Atunci era vorba de sărăcie. Acum e război și știm că trebuie să-l câștigăm”.

Rușii au avariat grav sau distrus 40% din infrastructura energetică a Ucrainei

Să-l câștige inclusiv cu arme precum acest încărcător de telefoane și alte echipamente de urgență.

Natalia Horban, locuitor din Kiev: „E cel mai important lucru pe care să-l ai acum, în Ucraina. O baterie externă. Fără el, n-ai conexiune. E vital să fii în legătură cu cei dragi”.

Natalia a improvizat o veioză dintr-un borcan, o sticlă și un telefon. Stocurile de generatoare ale magazinelor sunt aproape epuizate și, oricum, s-au scumpit teribil, la fel ca lumânările ori lanternele.

40% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost grav avariată ori distrusă în atacurile rusești cu drone iraniene. Teheranul a admis sâmbătă că a furnizat ”un număr mic” de drone Rusiei.

Volodimir Zelenski: ”Iranienii au decis să admită că au furnizat drone pentru ruși. Dar și în această admitere au mințit. Doborâm cel puțin 10 drone iraniene în fiecare zi, iar regimul iranian susține că a livrat doar câteva, chiar înainte de începerea invaziei. Numai vineri am neutralizat 11 drone Shahed. Și știm cu certitudine că instructori iranieni i-au învățat pe teroriștii ruși cum să folosească dronele”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Washington Post: Statele Unite cer Ucrainei, în privat, să se arate deschisă la negocieri cu Rusia
Washington Post: Statele Unite cer Ucrainei, în privat, să se arate deschisă la negocieri cu Rusia

SUA cer Ucrainei, în discuţii private, să arate că este deschisă la negocieri cu Rusia.

Cum transportă Iranul dronele de război în Rusia. Planul stabilit de Teheran și Moscova
Cum transportă Iranul dronele de război în Rusia. Planul stabilit de Teheran și Moscova

Autoritățile din Ucraina susțin că au aflat recent traseul folosit de Iran pentru a-și livra dronele către Rusia, folosite de armata Kremlinului pe frontul ucrainean.

Opozanții din Rusia se întâlnesc în Polonia pentru a pune la cale înlăturarea regimului Vladimir Putin
Opozanții din Rusia se întâlnesc în Polonia pentru a pune la cale înlăturarea regimului Vladimir Putin

Lideri ai opoziţiei prodemocratice ruse se reunesc în Congres, între 5 şi 7 noiembrie, în localitatea poloneză Jablonna, situată la nord-est de Varşovia, cu scopul de a crea alternativa la regimul Vladimir Putin şi de a stabili democraţia în Rusia.

Vladimir Putin modifică legislaţia pentru a permite ca foştii deţinuţi să fie recrutaţi
Vladimir Putin modifică legislaţia pentru a permite ca foştii deţinuţi să fie recrutaţi

Criminalii condamnaţi şi traficanţii de droguri care au fost eliberaţi recent din penitenciare din Rusia ar putea să fie recrutaţi pentru a lupta în râzboiul din Ucraina.

 

Rusia se pregătește să introducă serviciul militar obligatoriu de doi ani:
Rusia se pregătește să introducă serviciul militar obligatoriu de doi ani: "Așa vom crește pregătirea de luptă a soldaților"

Comitetul Consiliului Federației Ruse pentru Apărare și Securitate va organiza consultări cu privire la creșterea termenului de recrutare în armată la doi ani, a declarat președintele Viktor Bondarev.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă