Emmanuel Macron: „O decizie în privința Brexit va fi luată la sfârșitul săptămânii”

brexit
iStock

Uniunea Europeană va decide la sfârșitul acestei săptămâni dacă va fi posibilă o înțelegere pentru Brexit, potrivit declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron.

Macron a spus că discuțiile ar trebui să se desfășoare rapid pentru a vedea dacă un acord poate „respecta” principiile UE, relatează BBC.

Boris Johnson a spus că UE nu ar trebui să fie „ademenită” să creadă că va exista o întârziere pentru Brexit după 31 octombrie.

Cu toate acestea, o lege îi cere să solicite o întârziere dacă nu este convenită o înțelegere până la 19 octombrie.

În cadrul unei discuții în weekend, discutând cu liderii Uniunii Europene, premierul britanic i-a spus președintelui Macron, prin telefon, că se poate realiza un acord, dar că UE trebuie să corespundă compromisurilor făcute de Marea Britanie.

Citește și
brexit
Marea Britanie vrea să devină un "paradis fiscal" după Brexit. Reacţia liderilor europeni
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Un oficial al guvernului francez a declarat că președintele Macron i-a transmis lui Johnson că „negocierile ar trebui să continue rapid cu echipa lui Michel Barnier în zilele următoare, pentru a evalua la sfârșitul săptămânii dacă este posibil un acord care să respecte principiile Uniunii Europene”.

Comentariile vin cu câteva zile înainte de negocierile finale, deoarece ambele părți încearcă să ajungă la un acord pentru summit-ul liderilor europeni din 17 și 18 octombrie.

Luni, consilierul european al lui Johnson, David Frost, va purta discuții suplimentare cu reprezentanții Comisiei Europeană, în timp ce secretarul Brexit, Stephen Barclay, va vizita capitalele UE.

În conformitate cu legea Benn, semnată luna trecută, premierul trebuie să scrie UE pentru a solicita o prelungire a Brexit dacă Parlamentul nu va semna unacord până la 19 octombrie, cu excepția cazului în care parlamentarii acceptă un Brexit fără acord.

Documentele guvernamentale înaintate unei instanțe scoțiene spuneau că Johnson se va conforma, în ciuda afirmației sale că nu va exista „mai multă secetă sau întârziere”.

„The Number 10 source” a numit legea drept un „act de predare” prin care autorii săi „subminează negocierile”.

Boris Johnson, avertisment pentru Macron

 

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu va exista o amânare a Brexitului prevăzut pentru 31 octombrie, subliniind că este "ultima şansă" pentru obţinerea unui acord, a informat duminică un purtător de cuvânt din Downing Street.

Șeful executivului britanic i-a comunicat preşedintelui Franţei într-o convorbire telefonică că "UE nu ar trebui să fie convinsă, în mod eronat, de faptul că Regatul Unit ar putea rămâne în cadrul UE după 31 octombrie".

Boris Johnson a repetat că nu va cere din nou amânarea Brexitului, în pofida faptului că o lege votată recent în parlamentul britanic îl constrânge să facă acest lucru dacă nu ajunge la un acord cu UE.

Această lege a fost calificată drept un "act de capitulare" de către Boris Johnson, care a apreciat că ea slăbeşte poziţia Marii Britanii în negocierile legate de Brexit.

"Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este momentul ca executivul european să demonstreze o înclinare spre compromis" a declarat o sursă din cadrul Downing Street.

"Dacă nu se întâmplă, Regatul Unit va pleca fără acord. Legea capitulării şi autorii săi subminează negocierile, dar ar fi o greşeală de înţelegere istorică dacă liderii europeni fac pariul că aceasta va împiedica o ieşire fără acord".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Premierul britanic cere UE să accepte propunerile sale.
Premierul britanic cere UE să accepte propunerile sale. "Se apropie momentul adevărului"

Boris Johnson susţine că Uniunea Europeană ar în întâmpinarea Marii Britanii pentru a ajunge la un compromis după propunerile sale de modificare a acordului pentru Brexit.

Marea Britanie vrea să devină un
Marea Britanie vrea să devină un "paradis fiscal" după Brexit. Reacţia liderilor europeni

Marea Britanie aşteaptă un răspuns oficial din partea Uniunii Europene, după ce guvernul Johnson a trimis o serie de propuneri, menite să deblocheze negocierile cu privire la Brexit.

Alternativa la un Brexit fără acord propusă de Boris Johnson. Ce se va întâmpla cu Irlanda
Alternativa la un Brexit fără acord propusă de Boris Johnson. Ce se va întâmpla cu Irlanda

Suspans la Londra, care aşteaptă o poziţie oficială din partea Uniunii Europene după ce guvernul Johnson a trimis o serie de propuneri menite să deblocheze negocierile cu privire la Brexit.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.