Atac fulgerător. Mai multe rachete de croazieră ale Rusiei ar fi fost distruse cu drone în Crimeea

×
Codul embed a fost copiat

O explozie în nordul Crimeei a distrus rachetele rusești transportate pe calea ferată - a anunțat Ministerul Apărării al Ucrainei.

Iar liderul administrativ, instalat de ruși, al unui oraș din apropiere a spus că în zonă ar fi fost un atac cu drone al ucrainenilor!

Oficial, de la Kiev, doar au fost semnalate exploziile din Crimeea.

Ucraina nu a spus, în mod explicit, că se află în spatele atacului.

"Exploziile continuă procesul de demilitarizare a Rusiei și pregătesc terenul pentru eliberarea peninsulei ucrainene Crimeea, ocupată" - afirmă comunicatul ministerului ucrainean al apărării.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dacă s-ar confirma, atacul cu drone ar fi una din rarele incursiuni militare ale ucrainenilor în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

În explozie ar fi fost distruse mai multe rachete de croazieră Kalibr, care urmau să fie transportate către portul Sevastopol, pentru echiparea unor vase de luptă rusești din Marea Neagră.

Moscova dezminte că rachete ruse Kalibr au fost distruse în explozii în Crimeea ocupată

Rusia a dezminţit marţi anunţul făcut în aceeaşi zi de Ministerul Apărării ucrainean, privind distrugerea unor rachete de croazieră Kalibr, luni seara, în peninsula ucraineană Crimeea ocupată, şi a anunţat totodată că a respins un atac cu drone, relatează marţi France Presse, conform Agerpres.

„O explozie în oraşul Djankoi, în nordul Crimeii ocupate temporar, a distrus rachete de croazieră +Kalibr NK+ în timp ce erau transportate pe calea ferată”, a indicat pe Telegram Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), care nu a oferit alte detalii şi nici nu a confirmat implicarea directă a armatei ucrainene la această „distrugere”.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, citată de media locale, a afirmat la rândul său că Kievul consideră important 'să lovească în logistica' rusă pentru a slăbi adversarul, în condiţiile în care Djankoi reprezintă „un punct central de interconexiuni” feroviare utilizate pentru aprovizionarea armatei ruse.

Rusia a respins aceste informaţii, susţinând că a doborât luni seara drone ucrainene în Crimeea, la doar câteva zile după o vizită efectuată de preşedintele rus Vladimir Putin în această peninsulă ucraineană anexată ilegal în 2014 de Moscova.

„Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone în apropiere de oraşul Djankoi”, a declarat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism responsabil de investigaţiile cele mai importante.

„Ţintele tuturor dronelor doborâte erau infrastructuri civile”, mai susţine acest comitet, fără să indice numărul dronelor doborâte şi nici ce fel de obiective au fost vizate.

Guvernatorul instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat că o persoană a fost rănită după ce fragmente de la o dronă doborâtă au căzut peste o casă şi un magazin.

Un consilier al lui Aksionov, Oleg Kriucikov, a acuzat la rândul său autorităţile ucrainene că au efectuat acest atac în semn de „răzbunare” pentru anexarea Crimeii de către Moscova, la câteva zile după marcarea a nouă ani de la eveniment.

Pentru a marca această aniversare, Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, unde a vizitat Sevastopolul, bază a flotei ruse din Marea Neagră.

În cadrul acestei deplasări, preşedintele rus a vizitat şi Mariupolul, oraş-port la Marea Azov, cucerit de forţele ruse după un asediu care a transformat în ruine o mare parte a acestui oraş.

De la lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei în februarie 2022, Crimeea a fost de mai multe ori vizată de atacuri cu drone.

La începutul lunii martie, Rusia a afirmat că a respins un 'atac masiv cu drone' ucrainene, pretinzând că ar fi doborât zece aparate fără pilot.

Rusia dispune de o bază militară în regiunea Djankoi. În august 2022, această bază a fost afectată de explozia unui depozit de muniţii. Moscova a recunoscut în cele din urmă un act de „sabotaj”.

Autorităţile locale din Djankoi - oraş cu o populaţie de 40.000 de locuitori, situat la 160 km de regiunea Herson (sudul Ucrainei) - au decretat marţi stare de urgenţă la nivel municipal în urma atacului de luni seara cu drone, a anunţat primarul prorus Igor Ivin, citat de EFE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.