Iranul a recunoscut că a doborât avionul în care se aflau 176 de oameni, dintr-o ”eroare”

×
Codul embed a fost copiat

Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât avionul ucrainean în care se aflau 176 de oameni.

Televiziunea de stat iraniană a precizat într-un comunicat că avionul ucrainean zbura aproape de o zonă militară sensibilă şi că a fost doborât din cauza unei erori umane.

Cei responsabili vor fi traşi la răspundere, menţionează televiziunea de stat iraniană.

Potrivit Agerpres, care citează AFP, armata iraniană a afirmat că a lovit avionul din ”eroare”.

Iranul regretă 'profund' această prăbuşire, 'o mare tragedie şi o eroare impardonabilă', a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Citește și
Donald Trump
SUA impun noi sancţiuni Iranului și unor lideri de la Teheran implicaţi în atacul cu rachete din Irak
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

'Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi', a transmis el pe Twitter.

Comunicatul de presă al Iranului:

 

Comunicatul emis de Statul Major al forţelor armate iraniene în care recunoaşte doborârea, 'dintr-o eroare umană', a avionului companiei Ukraine International Airlines, în care au murit 176 de persoane, conform traducerii realizate de agenţia France Presse din limba persană (farsi):

'Către naţiunea nobilă şi revoluţionară a Iranului islamic:

În urma accidentului sfâşietor al prăbuşirii unui avion comercial Boeing al Ukraine (International) Airlines la primele ore ale zilei de miercuri (8 ianuarie 2020) şi în mijlocul unui atac contra bazei Americii criminale şi (ţinând cont de) posibilitatea ca acest accident aerian să fi fost cauzat de o acţiune militară, Statul Major al forţelor armate a investigat imediat, creând o comisie de anchetă compusă din experţi tehnici şi din specialişti în operaţiuni [militaire], independentă de cea a Organizaţiei aviaţiei civile iraniene. Rezultatele acestei anchete minuţioase desfăşurate fără răgaz zi şi noapte sunt puse la dispoziţia onorabilului popor al Iranului în cele ce urmează:

1. În urma ameninţărilor preşedintelui şi ale comandanţilor militari ai Americii criminale de a viza un mare număr de ţinte pe teritoriul Republicii Islamice a Iranului în cazul unei riposte eventuale (la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani, n.red.) şi şinând cont de creşterea fără precedent a traficului aerian (inamic) în regiune, forţele armate ale Republicii Islamice au fost plasate sub cel mai înalt nivel de alertă pentru a răspunde eventualelor ameninţări.

2. În orele care au urmat loviturilor aeriene (iraniene), zborurile avioanelor de luptă ale forţelor teroriste americane în jurul ţării s-au înmulţit şi li s-au transmis unităţilor de apărare informaţii privind ţinte aeriene îndreptându-se spre centre strategice ale ţării, iar mai multe ţinte au fost văzute pe anumite ecrane radar. Toate acestea au cauzat o reactivitate încă şi mai mare în centrele de apărare antiaeriană.

3. În această situaţie delicată de criză, zborul 752 al Ukraine (International) Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeiny (din Teheran), şi, în momentul întoarcerii, s-a găsit în întregime în poziţia de a se apropia de un centru militar sensibil al Corpului (Gardienilor Revoluţiei islamice), la o altitudine care îi dădea aparenţa unei ţinte ostile. În aceste condiţii, şi în urma unei erori umane şi în mod neintenţionat, avionul a fost atins şi aceasta a dus, din nefericire, la martiriul mai multora dintre compatrioţii noştri şi la pierderea de vieţi de cetăţeni non-iranieni.

4. Exprimând condoleanţele sale şi simpatia sa faţă de familiile îndoliate, cele ale compatrioţilor noştri şi cele ale victimelor străine, şi prezentând scuzele sale pentru această eroare umană, Statul Major general al forţelor armate dă asigurări că, în acelaşi timp cu continuarea de reforme fundamentale în procesele operaţionale la nivelul forţelor armate, va face imposibilă repetarea unor asemenea erori. În plus, (Statul Major) îl va prezenta imediat organizaţiei judiciare a forţelor armate pe vinovat pentru a fi începută o acţiune în justiţie în raport cu greşelile comise.

5. Le-a trimis de asemenea responsabililor pertinenţi din Corpul (Gardienilor Revoluţiei) o notificare pentru ca ei să se prezinte cât mai devreme posibil la televiziunea naţională pentru a da explicaţii detaliate poporului onorabil.'”

Potrivit Reuters, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Republicii Islamice, a fost informat vineri, despre doborârea accidentală a avionului ucrainean, el luând decizia ca informaţia să fie făcută publică, după o reuniune a principalului organism de securitate, a transmis agenţia semioficială Fars pe Twitter.

Puţin mai devreme, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja 'regrete, scuze şi condoleanţe', insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. O 'eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru', a scris el într-un tweet.

Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia preşedintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staţionaţi militari americani.

Prima mărturisire fusese formulată de forţele armate iraniene, care au vorbit despre o 'eroare umană', explicând că aparatul de zbor a fost luat drept un 'avion ostil'. 'Responsabilul' pentru această eroare va fi adus 'imediat' în faţa justiţiei, a mai indicat Statul Major iranian.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

Schimbarea de poziţie este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezminţise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

Iranul a negat categoric vineri ipoteza potrivit căreia Boeing-ul 737, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran, ar fi fost lovit de o rachetă, ipoteză susținută de mai multe ţări, în special Canada.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit la vest de Teheran la scurt timp după decolare.

Între timp, postul de televiziune CNN a intrat în posesia unei înregistrări în care vedem avionul de pasageri care se prăbuşeşte imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere și difuzate de CNN se vede cum avionul Boeing 737 se prăbușește într-o mare de flăcări pe un teren de lângă Teheran. Autenticitatea filmării a fost confirmată de Autoritatea Aviatică Civilă din Iran.

În tragedie și-au pierdut viața 176 de persoane, printre care zeci de canadieni. Potrivit unui expert în aviație, sistemul de rachete TOR folosit de armata iraniană ar fi putut lovi aeronava ucraineană.

Vadim Lukashevich, expert în aviaţie: "O astfel de rachetă este trasă în direcţia avionului şi, de obicei, explodează la o anumită distanţă, între 10 şi 15 metri (de ţintă). Nu este nevoie ca racheta să lovească avionul pentru a-l doborî. Poate rata ţinta şi exploda oriunde, aproape de coadă sau de botul avionului, deasupra sau sub avion."

Tipul de rachetă din dotarea armatei iraniene nu este la fel de puternic precum cel considerat responsabil de doborârea unui avion în Ucraina în iulie 2005.

Între timp, experții ucraineni trimiși la locul dezastrului din Iran au analizat nu mai puțin de 7variante privind doborârea avionului de pasageri.

Oleksiy Danilov, Consiliul de Securitate al Ucrainei: "Aş dori să subliniez că sunt şapte posibile cauze (ale prăbuşirii avionului ucrainean) care sunt anchetate, dar jurnaliştii continuă să acorde atenţie doar uneia dintre acestea. Cei 45 de anchetatori ai noştri lucrează în prezent în Teheran şi, în funcţie de informaţiile furnizate, vom proceda la stabilirea cauzei catastrofei."

Specialiștii au primit din partea autoritătilor de la Teheran acces la cutiile negre ale aeronavei. Și urmează să analizeze conversațiile dintre piloți și turnul de control.

Pe de altă parte, soția unuia dintre piloți își amintește ultima discuție avută cu bărbatul.

Kateryna Gaponenko, văduva pilotului: "Sigur că am avut unele îngrijorări. Am avut multe îngrijorări. I-am cerut să nu zboare. I-am spus: 'Nu zbura.' Dar el mi-a replicat şi a spus: 'Cine va pilota avionul dacă nu o voi face eu? Sunt în program, aşa că trebuie să zbor.' Dar i-am cerut să rămână."

Autoritătile din Ucraina au subliniat că au primit "date importante" din Statele Unite referitoare la catastrofa aviatică din Iran, dar ministrul de Externe a refuzat să ofere detalii. Doar a precizat că este vorba despre "informații secrete".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
SUA mai avea o țintă în ziua în care a fost asasinat Soleimani. Atacul ar fi eșuat
SUA mai avea o țintă în ziua în care a fost asasinat Soleimani. Atacul ar fi eșuat

În ziua în care Statele Unite ale Americii l-au ucis pe Qassem Soleimani, mai era vizat încă un înalt militar iranian, dar atacul ar fi eșuat.

SUA impun noi sancţiuni Iranului și unor lideri de la Teheran implicaţi în atacul cu rachete din Irak
SUA impun noi sancţiuni Iranului și unor lideri de la Teheran implicaţi în atacul cu rachete din Irak

Statele Unite au decis să impună noi sancţiuni Iranului în urma tirurilor de rachete vizând baze militare în care se află trupe americane în Irak, a anunţat vineri secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, relatează Reuters.

Pompeo: Avem informații că Soleimani pregătea atacuri asupra unor ambasade americane
Pompeo: Avem informații că Soleimani pregătea atacuri asupra unor ambasade americane

Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american în Irak săptămâna trecută, planifica atacuri asupra unor ambasade ale Statelor Unite, a declarat vineri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Danemarca a știut cu 6 ore înainte de atacul cu rachete al Iranului.
Danemarca a știut cu 6 ore înainte de atacul cu rachete al Iranului. "Am primit un anunţ"

Danemarca a primit un avertisment cu 6 ore înainte de tirurile cu rachete lansate de Iran împotriva a două baze militare din Irak în această săptămână, astfel încât şi-a putut pregăti în consecinţă contingentul staţionat acolo alături de forţe ale SUA.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.