General rus: ”Nu pot să explic capitularea din Lîman. Problema noastră este furnizarea constantă de rapoarte mincinoase”

×
Codul embed a fost copiat

Recucerirea orașului Lîman din estul Ucrainei, cu importanță strategică, marchează un nou triumf pentru ucraineni în contraofensiva lor spre Donețk.

Localitatea se afla sub controlul forțelor ruse din luna mai. Această victorie demonstrează că ucrainenii pot respinge forţele ruse - o spune chiar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, Ucraina are până acum sprijinul a zece țări din NATO o treime dintre membri pentru a se alătura rapid Alianței nord-atlantice. Anunțul a fost făcut de principalul consilier al prședintelui Zelenski.

La Moscova continuă procedura legislativă pentru anexarea celor patru regiuni unde au fost organizate așa-zisele referendumuri: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Duma de Stat va ratifica luni tratatele de aderare semnate vineri de Putin.

Citește și
Dmitri Medvedev
Medvedev: Zelenski imploră NATO să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În centrul orașului Lîman, soldații ucraineni au îndepărtat steagurile rusești și au făcut adevărate coregrafii cu dansul victoriei.

Retragerea forțelor ruse din acest oraș strategic marchează cel mai important câștig al Ucrainei după contraofensiva spectaculoasă din regiunea Harkov, în partea de nord-est a țării.

Ministerul apărării de la Kiev a anunțat că "aproape toate" trupele ruse din Lîman au fost fie capturate, fie ucise. Cu toate acestea, Moscova susține că s-a retras în mod deliberat pentru a evita încercuirea soldaților săi. Presa de stat a găsit o altă explicație pentru eșecul din Lîman: "Inamicul a folosit atât artileria de fabricație occidentală, cât și informațiile din țările alianței nord-atlantice."

Dar, când un general rus în retragere și fost comandant adjunct de district militar a spus că problema Rusiei este "sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos" ... a fost întrerupt brusc.

Andrei Guriolov, deputat și general în retragere: ”Nu pot să explic capitularea din Lîman. Sincer, din punct de vedere militar, nu pot explica. Poate că asta este o piatră de hotar nu doar în sensul militar, ci și politic. Problema noastră este furnizarea constantă de rapoarte pozitive sau le poți numi minciuni constante. Sistemul acesta nu merge de jos în sus, ci de sus în jos”.

Deborah Haynes, Sky News: ”Aceste arme britanice sunt vitale pentru ucraineni, le conferă trupelor abilitatea de a lovi ținte valoroase ale rușilor, la distanță și cu precizie”.

Lansarea rachetelor dezvăluie poziția artileriștilor ucraineni. Cum artileria rusă poate răspunde rapid, poate fi fatal pentru ei să rămână pe loc.

Pentru prima dată, jurnaliștii au putut vedea cum ucrainenii folosesc în luptă sistemele multiple de artilerie reactivă, livrate de britanici. Aceste arme redutabile pot lovi precis ținte până la o distanță de 24 kilometri.

Soldat: ”Primesc coordonatele, le introduc în computer și lansez... Imediat după lansarea rachetelor, simt cum îmi bate inima nebunește: Bum, bum! Asta e tot, apoi totul este calm”.

Aprovizionarea permanentă cu rachete este vitală, pentru că ucrainenii lovesc cu artileria reactivă de mai multe ori pe zi. Țintele sunt centre de comandă, blindate și alte vehicule militare ale rușilor, sau depozite de muniții.

6.000 de km eliberați

 

Forțele Kievului susțin că în ultimele două săptămâni au recâștigat 6.000 de kilometri pătraţi din teritoriu, eliberând comunități care se aflau sub controlul Rusiei de mai bine de șase luni.

Într-un mic oraș aflat la 10 kilometri de Lîman, oamenii spun că în tot acest timp au stat ascunși în buncăre și subsoluri.

”Nu plecăm de aici pentru că acesta este pământul nostru, locul în care ne-am născut. Aș prefera să locuiesc într-o hrubă, dar să rămân acasă. Nu e nevoie de noi nicăieri. Nici în Europa, niciunde”.


Comandanții militari ucraineni spun că, în bună parte, succesul contraofensivei care se poartă chiar acum în est se datorează lansatoarelor multiple de rachete britanice și germane, alături de faimoasele HIMARS, americane.

”Înțelegem că nu va fi posibil să înaintăm rapid pe toate direcțiile, avem nevoie de mai mult sprijin din partea aliaților noștri occidentali, mai multe resurse (muniții și arme) și mai multe trupe, pentru a putea trece la contraatac”.

Cât despre numărul mare de soldați pe care Putin se pregătește să-i trimită în Ucraina... ucrainenii spun că nu-i sperie.

Soldat: ”Am văzut pe cine mobilizează. Cred că ne putem lupta cu ei”.

Din zonele eliberate de sub teraorea rușilor ies la iveală tot mai multe dovezi ale terorii la care au fost supuși inclusiv civilii.

Oleksandr Filchakov, procuror în Harkov: ”În fiecare zi vin oameni să ne spună că prieteni sau chiar membri ai familiilor lor au fost torturați de soldații ruși”.

Această femeie își plânge băiatul care a plecat pe la mijlocul lunii martie spre pădure, după lemne de foc. Tânărul nu s-a mai întors niciodată.

”Cineva mi-a povestit că era greu de recunoscut. Era împușcat în mâini. Avea costele rupte. Fața lui era de nerecunoscut”.

Trupul i-a fost găsit într-o groapă comună, într-o pădure din Izium, alături de rămăşiţele altor 440 de persoane. Multe aveau semne evidente de tortură.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Avioane rusești capabile să transporte bombe nucleare au fost detectate în apropierea Finlandei
Avioane rusești capabile să transporte bombe nucleare au fost detectate în apropierea Finlandei

Avioane rusești capabile să poarte bombe nucleare au fost detectate în apropierea Finlandei, în timp ce temerile legate de un război total cresc, în urma anexării oficiale de către Moscova a patru regiuni ocupate din Ucraina.

Medvedev: Zelenski imploră NATO să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial
Medvedev: Zelenski imploră NATO să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat vineri, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski imploră NATO să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial prin cererea de aderare a Ucrainei.

Motivul pentru care Zelenski îi sfătuiește pe soldații ruși să se tatueze înainte de a veni la război în Ucraina
Motivul pentru care Zelenski îi sfătuiește pe soldații ruși să se tatueze înainte de a veni la război în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.