Experţi în spaţiul post-sovietic: ”Rusia vrea să declanşeze în Ucraina fenomenul Kholodomor - moarte prin îngheț”

×
Codul embed a fost copiat

"Atacurile necontenite asupra infrastructurii energetice a Ucrainei reprezintă represalii după atacul ucrainean cu drone, împotriva flotei ruse din Crimeea".

Este comentariul sfidător al lui Vladimir Putin, după ce Kievul și împrejurimile au rămas mai bine de 24 de ore fără curent, apă și comunicații. "Și nu este tot ce putem face, este loc de mult mai rău", a completat el.

Invazia Rusiei intră acum într-o nouă etapă. Experții occidentali consideră că Putin ridică miza și amenință direct întreaga populație civilă ucraineană.

Indiferent ce planuri aveau luni locuitoriii capitalei ucrainene, forţaţi de împrejurări, şi le-au schimbat drastic. Au stat la cozi imense pentru apa de băut ori să-şi încarce telefoanele, în staţiile de metrou. Nu c-ar fi avut conexiune.

Rusia a lansat marți dimineaţa 55 de rachete de croazieră, 22 de rachete S-300 şi drone de luptă asupra unor instalații energetice ucrainene. Atacurile au lăsat fără apă 80% din populaţia capitalei Kiev, în timp ce 350.000 de locuinţe nu aveau curent electric.

Citește și
Maia Sandu
Maia Sandu, discurs dramatic în România: Avem nevoie de ajutor. Hoții și partidele proruse sunt gata să dea foc la țară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Femeie: ”Am ieşit să iau aer şi....apă. Aşa arată azi viaţa noastră”.

Magazine alimentare, farmacii, cafenele ori staţii de benzină toate au rămas închise.

Angajat: ”Azi n-am putut primi clienţi timp de 7 ore. Fără aparatură, fără lumină”.

Autorităţile locale au suplimentat numărul autobuzelor pentru a ţine locul tramvaielor şi troleibuzelor.

Volodimir Zelenski: ”Fiecare atac rusesc asupra țintelor civile nu face decât să simplifice şi să accelereze consensul internaţional cu privire la responsabilitatea Rusiei. Iar fragmentele de rachetă căzute pe teritoriul Moldovei (luni) nu fac decât să ne aducă aminte cât de important e să ne apărăm uniţi împotriva rusismului care nu recunoaşte nici graniţele, nici valorile umane”.

În vremuri de pace, lipsa serviciilor esenţiale ar însemna Apocalipsa. Nu acum, nu în Ucraina!

”Nu vă panicaţi! Să nu le dăm satisfacţia asta! Fără panică!”

Cetățean ucrainean: ”Situaţia este foarte inconfortabilă, dar nu e nimic ce nu putem îndura! În aceste vremuri, trebuie să îndurăm”.

În prag de iarnă, oficiali de la Kiev avertizează că a fost deja epuizat stocul de echipamente necesare reparării reţelelor avariate, după ce, în octombrie, loviturile ruseşti au distrus o treime din capacitatea energetică a Ucrainei.

Kievul are, însă, probleme mai mari din cauza bombardamentelor rusești cu rachete balistice și drone iraniene, care au afectat deja infrastructura ucraineană, distrusă în proporție de 40%.

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Vom întări toate sancțiunile americane asupra comerțului de armament rusesc și iranian, pentru a îngreuna misiunea Iranului de a vinde aceste arme Rusiei. Îi vom ajuta pe ucraineni să aibă tot ce e necesar pentru a se apăra împotriva acestor amenințări. Nu vom ezita să folosim orice mijloace potrivite și eficiente”.

În vest, rămâne încă teama că Rusia ar putea să folosească arme nucleare pentru a echilibra situația de pe frontul din Ucraina, unde trupele Moscovei pierd teren în fiecare zi. În primul său interviu de la retragerea din funcție, fostul premier britanic a avut cuvinte grele pentru Vladimir Putin.

Boris Johnson, fost premier al Marii Britanii: „Nu cred că va folosi (arma nucleară). Cred că ar fi nebun să facă așa ceva. (Putin) ar semna imediat demisia Rusiei din clubul țărilor civilizate. Ar fi un dezastru total pentru țara lui”.

Doi experţi în spaţiul post-sovietic atrag atenţia, în prestigioasa revistă The Atlantic Council, că ucrainenii percep privațiunile actuale drept o "repetare a genocidului" comis în anii '30 de sovietici împotriva Ucrainei. Tragedia poartă numele Holodomor, adică moarte prin înfometare. De data asta, militarizarea iernii de către Kremlin este menită să declanşeze fenomenul Kholodomor, ceea ce înseamnă moarte prin îngheț.

Noua salvă de atacuri, precum şi suspendarea mecanismului privind exportul grânelor ucrainene, sunt parte din riposta Moscovei la ceea ce numeşte atacurile cu drone asupra flotei sale din Marea Neagră.

Vladimir Putin: ”Da, bombardamentele sunt parte a răspunsului nostru, dar nu e tot ce putem face”.

Pe de altă parte, Putin a anunţat oficial sfârşitul mobilizării parţiale:

Putin: ”Ministerul apărării a sugerat încheierea mobilizării. Capitolul a fost închis”.

Doar ca să fie deschis un....capitol nou. Rusia a început campania de încorporare de toamnă pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, urmând să fie convocaţi în jur de 120.000 de tineri.

Comandamentul militar rus susţine că recruţii nu vor fi trimişi în Doneţk, Luhansk, şi nici în regiunile Zaporojie şi Herson, teritorii recent anexate de Moscova.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
A fost ales cuvântul anului. Ce înseamnă “permacrisis”
A fost ales cuvântul anului. Ce înseamnă “permacrisis”

"Permacrisis", un cuvânt care descrie sentimentul de a trăi într-o perioadă de război, inflaţie şi instabilitate politică, a fost ales drept cuvântul anului de către Collins Dictionary.

 

Maia Sandu, discurs dramatic în România: Avem nevoie de ajutor. Hoții și partidele proruse sunt gata să dea foc la țară
Maia Sandu, discurs dramatic în România: Avem nevoie de ajutor. Hoții și partidele proruse sunt gata să dea foc la țară

Cu un război la granițe și în pragul iernii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut marți un discurs dramatic în Senatul României. Au fost de față președintele și premierul.

A prezis criza economică din 2008, iar acum face un anunț cumplit:
A prezis criza economică din 2008, iar acum face un anunț cumplit: "Al treilea război mondial a început deja"

Nouriel Roubini, 64 de ani, economistul american care a anticipat criza economică din 2008, a lansat recent un avertisment îngrijorător pentru cetățenii Uniunii Europene: zona euro va intra într-o recesiune lungă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.