Donald Tusk avertizează că Europa nu e pregătită pentru război: Următorii doi ani vor decide totul. Orice scenariu e posibil

donald tusk
Getty

Premirul Poloniei, Donald Tusk, transmite un avertisment tranşant că Europa a intrat într-o "eră de dinaintea războiului" şi că, dacă Ucraina este învinsă de Rusia, nimeni din Europa nu se va putea simţi în siguranţă.

El a spus că lumea trebuie să accepte faptul că a început o nouă eră, că este cel mai critic moment de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar următorii doi ani ar putea să decidă totul, relatează BBC.

"Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut", a declarat Donald Tusk într-un interviu acordat presei europene. "Este real şi a început deja acum mai bine de doi ani", a spus premierul polonez.

"Trăim în cel mai critic moment de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Următorii doi ani vor decide totul", a spus Tusk în interviul acordat unui număr de cinci mari ziare europene, inclusiv ziarul polonez Gazeta Wyborcza, interviu care a fost publicat vineri.

"Ceea ce este cel mai îngrijorător în prezent este faptul că literalmente orice scenariu este posibil", a avertizat Tusk.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Înţeleg că va suna devastator, în special pentru generaţia tânără, dar trebuie să ne pregătim mental pentru sosirea unei noi ere. Era de dinainte de război. Nu exagerez", a insistat el.

"Principala noastră sarcină ar trebui să fie protejarea Ucrainei de invazia rusă şi menţinerea Ucrainei ca stat independent şi integru (...) astăzi situaţia ei (a Ucrainei) este mult mai dificilă decât acum un an, dar şi mult mai bună decât la începutul războiului", a arătat premierul polonez.

Premierul Spaniei nu mai vrea cuvântul "război" în declaraţiile summiturilor UE

Acesta nu este primul avertisment al lui Donald Tusk cu privire la o perioadă ce precede un război. El a transmis un mesaj similar liderilor europeni de centru-dreapta la începutul acestei luni. Cu toate acestea, Tusk a dezvăluit că premierul Spaniei, Pedro Sánchez, le-a cerut colegilor europeni să nu mai folosească cuvântul "război" în declaraţiile lor de la summituri, deoarece oamenii nu doresc să se simtă ameninţaţi. Tusk a relatat că i-a răspuns că, în partea sa de Europa, războiul nu mai este o idee abstractă.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele săptămâni. Forţele aeriene ucrainene au declarat vineri că au doborât în cursul nopţii 58 de drone şi 26 de rachete, iar prim-ministrul Denîs Şmîhal a declarat că infrastructura energetică a fost avariată în şase regiuni, în vestul, centrul şi estul ţării.

Tusk a menţionat că Vladimir Putin a acuzat deja Ucraina pentru atacul jihadist asupra sălii de concerte Crocus City Mall din Moscova, fără nicio dovadă, şi a spus că liderul de la Kremlin "simte în mod evident nevoia de a justifica atacurile tot mai violente asupra unor obiective civile din Ucraina". El a subliniat, de asemenea, că Rusia a atacat Kievul cu rachete hipersonice la lumina zilei, pentru prima dată, la începutul acestei săptămâni.

Europa, mai bine echipată militar, trebuie să aibă o alianţă puternică cu SUA

Tusk s-a folosit de primul său interviu acordat presei străine de la revenirea sa în funcţie ca prim-ministru polonez, la sfârşitul anului trecut, pentru a lansa un apel direct către liderii europeni să facă mai mult pentru a-şi consolida apărarea.

"Avem nevoie de o alianţă puternică cu SUA şi, în acelaşi timp, trebuie să fim independenţi şi autosuficienţi în ceea ce priveşte apărarea. Sarcina noastră este să cultivăm legăturile transatlantice, indiferent cine va fi preşedintele SUA", a punctat fostul preşedinte al Consiliului European, referindu-se la polemica declanşată de declaraţiile fostului preşedinte Donald Trump.

Nu este vorba despre obţinerea de către Europa a unei autonomii militare faţă de SUA sau despre crearea unor "structuri paralele la NATO", a precizat Tusk. În prezent, Polonia cheltuieşte 4% din PIB pentru apărare, iar fiecare altă ţară europeană ar trebui să cheltuiască cel puţin 2% din PIB, Uniunea Europeană în ansamblu trebuind să fie pregătită inclusiv mental să lupte pentru securitatea sa.

Polonia, fermierii şi Ucraina

Când a fost întrebat despre disputele pe care Polonia le are cu Ucraina în materie de politică agricolă şi comercială, Tusk a răspuns: "Sunt probabil cel mai pro-ucrainean politician din Europa, dar sunt responsabil faţă de cetăţenii mei. În calitate de prim-ministru al Poloniei, sunt responsabil de protejarea intereselor fundamentale ale ţării. Polonezii plătesc un preţ ridicat. Nimeni nu poate concura cu Polonia când vine vorba de susţinerea Ucrainei (...) Vrem să ajutăm Ucraina cât de mult putem. Dar, la ultimul summit al Consiliului European, am susţinut că ideea de liber-schimb cu Ucraina trebuie remodelată. Vreau un acord corect cu Ucraina în această privinţă", a arătat el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.