Donald Trump a aprobat sancțiunile împotriva proiectului Nord Stream 2. Reacția UE

nord stream 2
AFP

Președintele american Donald Trump a aprobat o lege care prevede că orice companie care se implică, alături de compania rusă Gazprom, în construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi vizată de sancțiuni economice.

Sancțiunile vizează companii care sunt implicate în construcția Nord Stream 2, un gazoduct subacvativ care va permite Rusiei să crească nivelul exporturilor de gaze în Germania, relatează BBC.

Statele Unite consideră proiectul un risc de securitate pentru Europa. Pe de altă parte, Uniunea Europeană și Rusia au condamnat dur sancțiunile impuse de președintele american.

Congresul a votat măsurile ca parte dintr-o lege pentru apărare săptămâna trecută, numind gazoductul „un instrument de constrângere”. Legea a fost semnată de președintele Donald Trump vineri.

Sancțiunile vizează de asemenea proiectul TurkStream, un gazoduct între Rusia și Turcia, și constau în înghețarea conturilor și revocarea vizelor americane pentru părțile contractante.

Citește și
Proiectul Nord Stream 2
Dezacord major între SUA, Rusia și Germania privind gazoductul Nord Stream 2
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De ce sunt Statele Unite împotriva gazoductului Nord Stream 2

 

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care se ridică la o valoare de aproape 11 miliarde de dolari, a înfuriat Statele Unite, atât parlamentarii republicani cât și cei democrați fiind împotriva acestuia.

Administrația Trump consideră că gazoductul va duce la o creștere exagerată a controlului Rusiei asupra aprovizionării energetice a Europei și va reduce nivelul distribuției de gaze naturale din SUA.

Președintele american a declarant că gazoductul, cu o lungime de 1.225 kilometri, deținut de compania rusă de stat Gazprom, poate transforma Germania într-un „prizonier al Rusiei”.

Reacția Uniunii Europene și a Rusiei

 

Sancțiunile impuse de SUA au fost condamnate dur de Rusia și UE, care consideră că ar trebui să fie capabile să își decidă pe cont propriu politicile energetice.

La începutul acestei săptămâni, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se „opune sancțiunilor extrateritoriale” față de proiectul Nord Stream 2.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a criticat sancțiunile, menționând că sunt „ingerințe în deciziile autonome ale Europei”.

Sâmbătă, Uniunea Europeană și-a manifestat opoziția clară față de sancțiunile impuse de SUA.

„Din principiu, Uniunea Europeană se opune impunerii de sancțiuni împotriva companiilor europene care desfășoară activități legitime”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de Comerț al UE.

Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat de asemenea decizia SUA. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a acuzat Washingtonul că impune o „ideologie” care pune piedici competiției globale.

Consecințele sancțiunilor impuse de Statele Unite

 

Allseas, o companie deținută de Elveția și Olanda, implicate în proiect, a anunțat că își va suspenda activitățile legate de gazoduct cu puțin timp după aprobarea legislației în Congres.

Consorțiul din spatele Nord Stream 2 a confirmat că va construi gazoductul cât de curând posibil, în pofida sancțiunilor americane.

„Completarea proiectului este esențială pentru securitatea de aprovizionare a Europei. Noi, împreună cu companiile care susțin proiectul, vom lucre la finalizarea gazoductului cât de curând posibil”, au declarant reprezentații companiilor.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va răspunde prin măsuri corespunzătoare împotriva SUA dacă Washingtonul aplică sancţiunile împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

De ce este gazoductul Nord Stream 2 atât de controversat

 

Timp de mai mulți ani, statele membre UE au fost îngrijorate de dependența Blocului comunitar de gazele rusești.

În prezent, 40% din resursele de gaz ale UE provin din Rusia. Pe al doilea loc se situează Norvegia, care deși nu face parte din UE, face parte din piața unică. Gazoductul Nord Stream 2 va crește cantitatea de gaz transportată cu aproximativ 55 de milioane de metri cubi pe an.

Dezacordul din rândul țărilor din UE a fost atât de puternic încât, la începutul acestui an, au amenințat cu oprirea completă a proiectului.

Ulterior, s-a decis înăsprirea regulilor privind proiectul și aducerea lui sub control european.

Companiile germane, pe de altă parte, au investit masiv în proiect. Angela Merkel a încercat să dea asigurări statelor din centrul și estul Europei că gazoductul nu va face Germania dependentă de Rusia pentru energie.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vladimir Putin, noi amenințări la adresa SUA. Consecințele proiectului Nord Stream 2
Vladimir Putin, noi amenințări la adresa SUA. Consecințele proiectului Nord Stream 2

Rusia va răspunde prin măsuri corespunzătoare împotriva SUA dacă Washingtonul aplică sancţiunile împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

Dezacord major între SUA, Rusia și Germania privind gazoductul Nord Stream 2
Dezacord major între SUA, Rusia și Germania privind gazoductul Nord Stream 2

Gazele naturale reprezintă miza unui dezacord major între Statele Unite, pe de o parte, şi Germania şi Rusia, pe de alta.

SUA atacă Rusia. Ce riscă firmele implicate în proiectul conductei de gaze Nord Stream 2
SUA atacă Rusia. Ce riscă firmele implicate în proiectul conductei de gaze Nord Stream 2

Statele Unite au repetat miercuri avertismentul că ar putea sancţiona firmele occidentale care participă proiectul conductei de gaze Nord Stream 2, prevăzut să conecteze Germania direct la resursele Rusiei, informează Reuters.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.