Director IAEA: ”Este a șasea oară când centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut alimentarea. De fiecare dată dăm cu zarul”

×
Codul embed a fost copiat

Rușii au lansat cel puțin 80 de rachete asupra Ucrainei, în atacurile de joi. Șase dintre acestea au fost rachete hipersonice, pe care sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu le pot doborî - o recunosc chiar oficilialii de la Kiev.

Cel puțin 9 oameni au murit în atacurile de ieri, iar centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată temporar de la reţeaua electrică.

Între timp, Polonia se arată dispusă să trimită avioane de luptă Mig-29 Ucrainei, dar Statele Unite insistă că un astfel de ajutor nu este justificat.

Echipele de salvare au continuat căutările întreaga noapte la Liov, aproape de granița cu Polonia, unde rușii au lovit mai multe locuințe. Într-una dintre casele distruse erau 5 oameni. Au pierit cu toții.

Femeie: ”S-au dus cu toții la culcare, într-o cameră pe partea asta. I-am găsit căzuți aici, dacă ar fi fost în camera cealaltă poate ar fi scăpat cu viață. Era una dintre surori și doi dintre cumnați. Unul dintre ei și-a serbat ieri ziua de naștere, împlinise 63 de ani. Sora mea avea 55 de ani”.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

A urmat lovitură după lovitură, de la Harkov, în nord, la Odesa, în sud, și chiar și la Zaporojie, foarte aproape de centrala nucleară. O parte a infrastructurii a fost avariată. Și toate cele 20 de generatoare de urgență au fost activate.

Zelenski: ”Ca urmare a acestor lovituri, centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică. Aceasta este o situație critică. Iar Rusia creează în mod deliberat astfel de situații la instalațiile noastre nucleare. Aceasta înseamnă pur și simplu, că Rusia nu poate fi un participant de încredere în nicio relație din sfera nucleară. Iar cu cât industria nucleară rusă va fi supusă mai devreme sancțiunilor, cu atât lumea va fi mai sigură”.

 

Rafael Grossi, director IAEA: ”Este a șasea oară când centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut complet alimentarea cu energie electrică, din exterior. Și trebuie să opereze în acest mod de urgență. De fiecare dată dăm cu zarul. Dacă permitem ca astfel de situații să continue, mereu, la un moment dat nu vom mai avea noroc. Trebuie să ne angajăm că vom proteja siguranța și securitatea acestei centrale nucleare”.

 

 

Valul masiv de rachete și drone cu explozibil a vizat în special infrastructura energetică din 10 regiuni ale Ucrainei. O termocentrală din Kiev a fost bombardată. Și, inevitabil, au apărut pene de curent extinse. Au fost în total peste 80 de rachete. Câteva dintrele ele, imposibil de doborât de ucraineni.

Yurii Ignat, purtător de cuvânt al armatei ucrainene: ”Nu-mi amintesc, ca să fiu sincer să mai fi fost un asemenea atac înainte. Inamicul a lansat în total șase rachete hipersonice Kinjal, diferite tipuri de avioane au fost folosite, inclusiv bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune”.

Testate pentru prima dată în 2018, rachetele hipersonice rusești Kinjal - folosite în atacurile de joi - pot lovi obiective aflate până la 2.000 de kilometri. Mai mult, ating o viteză de peste 12.000 de kilometri pe oră.

John Kirby, coordonator de comunicare, Consiliului Naţional de Securitate al SUA: ”Aceste rachete sunt în general foarte greu de oprit. Apărarea antiaeriană ucraineană este limitată și nu are capaciatea de a urmări rachetele hipersonice. Sistemul de apărare antirachetă Patriot este conceput pentru a doborâ rachetele balistice. Nu este la fel de eficient în cazul rachetelor de croazieră și cu siguranță nu va fi eficient împotriva dronelor”.

A fost un atac masiv, răzbunare pentru presupusa incursiune a unor sabotori naționaliști ucraineni pe teritoriul Rusiei, săptămâna trecută - a transmis ministerul apărării de la Moscova.

Igor Konashenkov, Minisstrul Apărării din Rusia: ”Ca răspuns la acțiunile teroriste organizate de regimul de la Kiev în regiunea Bryansk pe 2 martie a acestui an, Forțele Armate Ruse au lansat o lovitură masivă de represalii”.

În multe locuri rușii au continuat și bombardamentele ”obișnuite” de artilerie. La Herson, cel puțin trei oameni au murit după ce proiectilele au căzut într-o stație de autobuz.

Stuart Ramsay, reporter Sky News: ”Astfel de incidente se întâmplă de multe luni deja peste tot în Ucraina, iar oamenii nu pot să se obișnuiască cu așa ceva. Trăiesc pur și simplu într-o continuă stare de teamă pentru că nu se știe niciodată care dintre zonele de locuințe va fi următoare lovită”.

În ceea ce privește situația din Bahmut, forțele ucrainene s-au retras controlat din estul oraşului, pe celălalt mal al râului care dă numele acestui oraș minier. Astfel, jumătate din Bahmut este în mâinile rușilor. Dar Ucraina continuă să mențină trupe acolo.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
ONU: Israelul este responsabil de crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza
ONU: Israelul este responsabil de crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza

Israelul este responsabil de crime împotriva umanităţii, mai ales pentru "exterminare", în Fâşia Gaza.

Kim Jong Un laudă legăturile indestructibile cu Moscova, înaintea unei vizite aşteptate a lui Putin în Coreea de Nord
Kim Jong Un laudă legăturile indestructibile cu Moscova, înaintea unei vizite aşteptate a lui Putin în Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a lăudat miercuri legăturile "indestructibile" dintre Phenian şi Moscova, înainte de o vizită aşteptată a omologului său rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, pe fondul războiului din Ucraina.

Françoise Hardy a murit la 80 de ani. A fost o cunoscută cântăreață franceză și muză a modei
Françoise Hardy a murit la 80 de ani. A fost o cunoscută cântăreață franceză și muză a modei

Françoise Hardy, o vedetă a cântecului francez de renume internaţional, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat marţi seară fiul ei, Thomas Dutronc, pe reţelele de socializare.

 

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.