Dezastrul despre care se vorbește mai puțin după cutremure. Ce se întâmplă în Siria

Siria
Profimedia

Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, Dan Stoenescu, a afirmat că situaţia în Siria este catastrofală, iar până în prezent sunt 3.347 de morţi şi 7.295 de răniţi în urma cutremurului.

El a precizat că în nord-vestul Siriei sunt foarte multe oraşe afectate, peste 700 de clădiri fiind distruse.

„Situaţia de faţă este catastrofală în Siria. Până la ora actuală, 3.347 de morţi, 7.295 de răniţi. Acesta este cifra oficială la această oră. Sunt unele regiuni mult mai afectate faţă de altele. Spre exemplu, în nord-vestul Siriei sunt foarte multe oraşe afectate, avem peste 700 de clădiri distruse, prăbuşite sau afectate. Avem peste 2.000 de morţi în această zonă şi peste 5.000 de răniţi. Ajutoarele nu au ajuns la timp în unele cazuri având în vedere drumurile impracticabile şi faptul că graniţa dintre Turcia şi nord-vestul Siriei a fost pentru un timp din acest motiv blocată. Însă, Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă încă de a doua zi după cutremur şi astfel ajutoarele Uniunii Europene pot intra în Siria prin toate punctele de frontieră posibile, atât în zonele controlate de Guvernul de la Damasc, cât şi în nord-vestul Siriei”, a declarat Dan Stoenescu, vineri, la un post de televiziune, conform News.ro.

El a afirmat că sunt peste patru milioane de persoane care au nevoie de ajutor.

„Zona de nord-vest, unde sunt rebelii sirieni, este una se află foarte mulţi deplasaţi interni, oameni care au plecat din sudul Siriei, au fugit din calea războiului. Sunt peste 4,1 milioane de persoane care necesită ajutor şi deja aveam stabilite nişte linii de colaborare cu organizaţii umanitare internaţionale în zonă, dar şi cu Naţiunile Unite”, a explicat însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El a menţionat că cele mai afectate zone din cauza cutremurului din Idlib şi Alep.

„239 de şcoli au fost afectate, sunt peste 30.000 de persoane deplasate intern din cauza cutremurului, cel mai mult în nord-vest, însă, cele mai afectate zone sunt Idlib şi Alep. (…) În Idlib avem guvernul de salvare naţională, este un guvern care este controlat de o organizaţie recunoscută internaţional ca fiind teroristă şi este foarte greu ca intervenţiile să aibă loc într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, prin Turcia au început să sosească ajutoare”, a mai afirmat Dan Stoenescu.

Siria solicită asistenţă din partea UE, dar intervenția este mai complicată decât în cazul Turciei

Siria a solicitat oficial asistenţă din partea Uniunii Europene, miercuri, și a anunțat că aproape 300.000 de persoane au rămas fără case, în urma cutremurelor de luni, cel mai probabil referindu-se numai la sinistraţii din zonele afectate de seism pe care guvernul de la Damasc le controlează, informează BBC şi Reuters.

Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Bashar al-Assad ca şef de stat legitim şi a impus sancţiuni regimului sirian, contactele dintre Damasc şi Bruxelles fiind menţinute în general la nivel minim.

Şi Turcia a cerut ajutor UE prin Mecanismul de protecţie civilă al blocului european, solicitând echipe de căutare şi salvare, care deja au ajuns în ţară sau sunt pe drum. Acum, Ankara şi-a extins cererea şi a solicitat lucruri de primă necesitate precum pături, corturi şi radiatoare.

Trimiterea de echipe în Siria ar fi mai complicată pentru UE decât în Turcia, în condiţiile în care în nordul ţării există un control împărţit între guvern şi grupurile rebele. UE a declarat marţi că încearcă să ofere ajutor în Siria prin intermediul reţelelor umanitare existente. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus însă că echipele trebuie să aibă sprijinul autorităţilor de pe teren, altfel ar fi imposibil să lucreze într-un mod eficient şi sigur.

"Mai devreme, în această dimineaţă, am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă", a anunţat miercuri comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Lenarcic a precizat că statele membre sunt încurajate să contribuie cu asistenţă, aşa cum a fost solicitată.

O ţară poate solicita asistenţă prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă sau a unui dezastru depăşeşte capacităţile sale de răspuns.

 

Preşedintele Bashar Al-Assad, prima apariție în public după dezastrul de luni

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a vizitat vineri un spital din provincia Alep (nord-vestul Siriei), una dintre cele mai afectate de cutremurele de la începutul săptămânii, în prima sa apariţie publică de la seismele care au avut epicentrul în Turcia, transmite EFE.

Preşedinţia ţării arabe a informat într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter că liderul sirian şi Prima Doamnă, Asma al-Assad, se află la Spitalul Universitar din oraşul Alep, capitala omonimă a provinciei şi care a fost foarte afectat de cutremure.

De la dezastrul de luni, Al-Assad nu a apărut în public şi nu s-a adresat populaţiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.