Decizia fără precedent pe care Papa Francisc a luat-o, în trecut, în privința României

×
Codul embed a fost copiat

Anunţul vizitei Papei Francisc în România, pe 31 mai, anul acesta, a stârnit un val de bucurie printre credindiosii catolici de la noi. De altfel, Sfântul părinte este un personaj îndrăgit în întreaga lume, pentru modestia şi căldura sa.

Suveranul Pontif s-a remarcat drept un apărător al imigranţilor şi, printr-un decret istoric, a autorizat preoţii catolici de pretutindeni să ierte femeile care au făcut întrerupere de sarcină. În privinţa României, Papa Francisc a luat o decizie fără precedent: este cel care a beatificat prima femeie din ţara noastră.

Papa Francisc, a devenit în 2013 primul papă din afara Europei, după 1300 de ani. Deşi s-a născut la Buenos Aires originile sale sunt, europene: părinţii italieni au emigrat în Argentina, pentru a scăpa de regimul fascist al lui Mussolini.

Poate aşa se explică şi iubirea pe care Sfântul Părinte o arată faţă de imigranţi. Printre cei care s-au bucurat de generozitatea Papei au fost şi mulţi români.

În 2017, Papa Francisc le-a făcut o vizită surpriză locatarilor unui bloc social din Italia, printre aceştia fiind şi o familie de români.

Citește și
logo vizită Papa Francisc
Semnificația logo-ului vizitei Papei Francisc în România, cu motto-ul "Să mergem împreună"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Papa a ciocănit la uşa lor, spunând "Deranjez? Sunt Francisc". Iar în iarna lui 2016, după ce a aflat că o româncă a născut pe stradă, lângă Vatican, Papa a decis să îi acorde acesteia un cămin timp de un an.

Papa Francisc este şi cel care a semnat decretele de martirizare a doi români: preotul catolic Vladimir Ghika, torturat de comunişti în închisoarea de la Jilava şi Veronica Antal, o tânără din Moldova, ucisă cu bestialitate, după ce jurase să îşi dedice viaţa rugăciunii.

Acum, sute de mii de români sunt aşteptaţi să îl întâmpine pe străzi pe liderul bisericii catolice, la 20 de ani distanţă de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

Papa Francis va ajunge nu doar la Bucureşti, ci şi la Iaşi, Blaj şi Șumuleu - Ciuc.

Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei romano-catolice Iaşi: "E o bucurie mare pentru ca iaşul nu a avut niciodată o vizită a unui papă. Era dorința și în 1999 când a venit sfântul papa Paul ioan al 2-lea de a veni și aici. Nu s-a putut atunci chiar la începutul acestei săptămâni au venit mai mulți reprezentanți de la Vatican și autorități de la București și deja s-au discutat anumite detalii.

Reporter: De ce este așa de iubit?

Adrian Blăjuță: Pentru că este un om simplu și un om care știe să trăiască această simplitate în gesturi, în fapte și chiar în modul lui de viața.

Gesturile simple sunt cele cu care Papa a impresionat lumea. A spălat picioarele unor deţinuţi din Italia, apoi le-a sărutat. Este ritualul umilinţei, pe care Papii l-au respectat de-a lungul istoriei, însă Francisc este primul papă care a spălat şi picioarele unei femei.

Papa Francisc: ''Ce înseamnă acest ritual? Că trebuie să ne ajutăm unul pe celalalt''.

Iar în timpul unui zbor, Papa Francisc a oficiat spontan slujba de căsătorie între doi însoţitori de zbor din Chile.

"Ne-a căsătorit Papa! Ne-a căsătorit Papa! Mi-a luat mâna şi mi-a zis, dacă vreţi să vă căsătoriţi, vă cunun eu."

La 82 de ani, Papa Francisc este o persoană activă. Se trezeşte mereu la 04:30 dimineaţa şi merge la culcare la ora 21:00. În tinereţe însă, viaţa să arata cu totul altfel.

A fost bodyguard într-un club de noapte pentru a-şi putea plăti facultatea, iar de la 21 de ani trăieşte fără un plămân, pe care l-a pierdut în urma unei infecţii.

Adoră să mănânce broccoli şi conopida, culese chiar din grădina să. Are o livadă de măslini de 25 de hectare, dar şi 30 de vaci şi multe găini, de la care primeşte lapte şi ouă bio.

Este pasionat de sport şi ține cu echipa de fotbal San Lorenzo, din Argentina. Iar anul trecut a scos la licitaţie un Lamborghini, pe care îl primise cadou de la constructorul auto. Cei 700.000 de euro strânşi au fost donaţi pentru reconstrucţia unor comunităţi creştine, din Irak, distruse de ISIS.

Papa Francisc va vizita ţara noastră între 31 mai şi 2 iuie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Papa Francisc va vizita județele sărace ale României. Reacția credincioșilor
Papa Francisc va vizita județele sărace ale României. Reacția credincioșilor

Papa Francisc vine în România anul acesta. Sfântul Părinte va sta la noi între 31 mai şi 2 iunie şi este aşteptat în Bucureşti, Iaşi, Blaj, şi Șumuleu Ciuc, localităţi unde sunt comunități puternice, romano şi greco-catolice.

Semnificația logo-ului vizitei Papei Francisc în România, cu motto-ul
Semnificația logo-ului vizitei Papei Francisc în România, cu motto-ul "Să mergem împreună"

Logo-ul vizitei pe care Suveranului Pontif o va efectua în România, care cuprinde motto-ul "'Să mergem împreună!' Papa Francisc în România 31 mai - 2 iunie 2019", invită la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.